Kentältä johtajuuteen 2021 mentoriohjelma käynnistymässä

17.2.2021 14:15 Mentoriohjelma ja kummitoiminta? Lotta-Maj Lahtinen kertoo pelaajan näkökulmasta, ja Erkki Saaristo alumnina, millaisia mahdollisuuksia avautuu korisalumnien tuella pelaajien avuksi.

Koripallo toimii edelläkävijänä suomalaisessa urheilussa tarjoten kaikille halukkaille mahdollisuuden osallistua alumnitoimintaan. Nyt käynnistetään erityisesti pelaajille suunnattu mentoriohjelma Kentältä johtajuuteen 2021.

Mentoriohjelma auttaa pelaajia urasuunnittelussa, työelämän kysymyksissä, opiskeluun liittyen, koripallouralla, ulkomaille lähdössä, yms. Kahden keskiset keskustelut ovat mentoriohjelman ydin, jossa kokeneen alumnin, eli mentorin, kanssa keskustellen etsitään ratkaisuja tilanteeseen / ajatuksiin. Sen lisäksi on mahdollisuus osallistua verkostotapaamisiin sen mukaan, miten ne osuvat omaan tilanteeseen.

Suuri joukko koripallotaustaisia ihmisiä on sitoutunut olemaan mentoriohjelmassa mukana, joten kaikille halukkaille pyritään löytämään sopiva mentori. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ.
 

Kolmatta vuottaan Georgia Techin yliopistossa pelaava Lotta-Maj Lahtinen on ollut alusta asti paraatipaikalla seuraamassa alumnitoiminnan käynnistymistä Suomessa, mutta vasta USA:n vuodet ovat herättäneet huomaamaan alumniuden voimaa.

- Olin jo pari vuotta sitten Turussa alumnitapahtumassa, kun toiminta otti ensiaskeleitaan, kertomassa kokemuksistani nuorten työllistymiseen liittyen. Tapahtumasta jäi rento ja tervetullut fiilis. Tapasinkin siellä monia vanhoja pelaajia, joihin tutustuin ja joiden kanssa myöhemminkin olen vaihtanut kuulumisia tavatessamme. Alumnitoiminta onkin tärkeää juuri verkostoitumisen kannalta ja olen erittäin halukas osallistumaan vastaisuudessakin tällaisiin tilaisuuksiin.

- Nyt olen kolmatta vuotta pelaamassa ja opiskelemassa Georgia Techin yliopistossa ja olen huomannut, kuinka  valtava ero Suomeen on juuri alumnitoiminnassa. Upeaa, että Suomessa kehitetään tätä osaaluetta koripallossa. Verkostoitumisessa, työelämään siirtymisessä ja verkostoitumisessa on suuri apu Georgia Techin alumneilta. Esim CV:n teossa olen saanut apua alumnilta, joka oli juuri valmistunut ja sai töitä IBM:ltä. Ystävystyimme ja hän olisi auttanut työharjoittelupaikankin saamisessa, mutta etenen vielä koripallo edellä. Täällä painotetaan koko ajan opiskelujen ohessa sitä, kuinka tärkeää on kuulua yhteisöön ja olla auttamassa. Me aktiivipelaajat osaamme todella arvostaa alumnien työtä.

- Alumnitoiminnan yksi ilmiö täällä ovat alumnipelit, joissa ennen peliä ja puoliajalla tuodaan yleisölle tietoisuuteen alumneja kertoen heidän taustastaan ja urasta. Näin vahvennetaan historiasidettä ja kasvatetaan meidät pelaajat samaan kulttuuriin, sekä yleisö tietysti myöskin. Kauden aikana yhteen jenkkifutispeliin kutsutaan kaikki vanhat alumnit ja se on ainutlaatuinen tapahtuma yhdistäen eri lajit ja aikakaudet. Aiemmin valmistuneet ovat sydämellä mukana niin auttamassa kuin ihan faneinakin. Alumnit tukevat taloudellisesti, tapahtumia ja jopa ovat niitä järjestämässä. Lisäksi he ovat katsomossa faneina eli aktiivisina seuraajina oman joukkueensa takana.

- Mielestäni rento suhde pelaajien ja alumnien välillä on tärkeää. Viestin täytyy tulla niin pelaajille kuin alumneille vahvana, jotta kaikki ovat tietoisia toiminnasta. Odotan alumnitoiminnalta itse avukseni mentorointia ja verkostoitumista, sillä ikinä ei voi tuntea liikaa ihmisiä. Tärkeää on kuitenkin toimintaa kehitettäessä muistaa, että jokaisella pelaajalla on oma polku ja omat tarpeet. Mitä enemmän ja erilaisemmista lähtökohdista tulevia alumneja on mukana, sen varmemmin erilaiset tarpeet saadaan huomioiduksi. Itse en edes tajunnut ennen USA:han tuloa alumnitoiminnan potentiaalia enkä sitä osannut kaivata. Nyt silmäni ovat avautuneet!

- Pelaajien on tärkeä miettiä elämää koriksen jälkeen, mutta myös pelaamisen ohessa on hyvä valmistautua tulevaan käyttäen avuksi alumneja. Ei ole tärkeää vielä tietää, mitä tekee uran jälkeen. Olennaista on rohkeasti tulla alumnitoimintaan mukaan ja saada sieltä vaikkapa mentoriapua mietinnässä, mitä koriksen jälkeen.

Erkki Saaristo heitti vuonna 1992 päättyneellä urallaan tasan kuudessa sadassa liigaottelussa hurjat 9724 pistettä, ollen kaikkien aikojen kahdeksanneksi paras pistemies sarjan historiassa. Kotimaisten pelaajien listalla Saaristo sijoittuu neljänneksi, lähimmän aktiivipelaajan ollessa noin tuhat pistettä perässä.

Saaristo 133 maaottelun kokemuksella kannustaa muitakin korisalumneja mukaan yhteisöön ja on itse erityisen kiinnostunut osallistumaan Uudessakaupungissa kummitoimintaan.

- Muistan itse kuinka tärkeää oli Kisiksessä, kun Nestori Lautiainen kävi kaikkien junnujoukkueiden peleissä ja tarjosi karkit sekä limut niin voiton kuin tappionkin jälkeen. Haluan itse olla mukana opettamassa lapsille ja nuorille välittämisen kulttuuria, joka varmasti jonain päivänä siirtyy taas uudelle sukupolvelle. Mielelläni olen mukana jonkin joukkueen tai pelaajan mukana tukemassa palautetta antaen ja kannustaen korisharrastuksen parissa. Nykyyhteiskunnassa on varmasti paljon lapsia, jotka kaipaavat aikuista katsomaan edes joskus heidän sarjapeliään. Lisäksi voisi olla mielenkiintoista vetää joskus joukkueelle old-school treenit vaikkapa kasia juosten ja antaa samalla valmentajalle kerrankin lepohetki. Nämä nousevat omista lähtökohdista itselleni konkreettisiksi teoiksi alumnitoimintaan. Korisalumnitoiminta on hieno avaus lajikulttuurin syventymiselle ja kannustan kaikkia muitakin lähtemään mukaan!

Lue kummitoiminnasta lisää TÄSTÄ.
 

Lisätietoja,

Jari Toivonen
Alumnikoordinaattori
0405708078
jari.toivonen@koripallomuseo.fi

 

 
29.11.2021 13:50 Koripallomuseo

Vuoden Korisalumnit palkittiin Gaalassa

Vuoden 2021 Korisalumnit Jari Raitanen ja Satu Saarteinen ovat olleet alusta asti kehittämässä alumnitoimintaa Suomeen.

21.11.2021 13:58 Koripallomuseo

Korislehti Ribari 2/2021 julkaistu

Korisalumnien toteuttama lehti on julkaistu verkossa ja tuhannen kappaleen painoksena. Sisältönä on taas rautaisannos koripalloa monesta eri näkökulmasta.

13.11.2021 20:05 Koripallomuseo

Juhlavassa Gaalassa Hall of Fame täydentyi kuudella lajilegendalla

Hilton Strand kokosi lauantai-iltana koripalloalumnit yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan Hall of Fame 2021-ikäluokkaa.

3.11.2021 16:52 Koripallomuseo

Koripallomuseo Forssaan? -piennäyttely avautuu perjantaina

Perjantaina 5.11. kello 14.00 avautuu Forssan Citymarketissa piennäyttely, jossa on esillä niin maajoukkueiden kuin forssalaisen koripalloilun historiaa.

29.10.2021 11:26 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaala lähestyy - viikko ilmoittautumisaikaa

Koko korisväkeä yhdistävä rento ja välitön tapahtuma järjestetään Helsingissä Hilton Strandissa lauantaina 13.11. kello 18–23.

14.10.2021 06:37 Koripallomuseo

Koripallomuseo Forssaan?

Forssan kaupunki ja Koripallomuseoyhdistys selvittävät Koripallomuseon syntyedellytyksiä Forssaan yhteistyössä Koripalloliiton ja Urheilumuseon kanssa. Hankkeelle avataan piennäyttely Forssan Citymarketiin.

17.9.2021 08:36 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalaa juhlitaan 13.11. Hilton Strandissa

Syyskuulta marraskuulle koronatilanteen takia siirtynyt Gaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2021.

20.8.2021 13:36 Koripallomuseo

Koripallomuseotyöstä hopeinen ansiomerkki Jari Toivoselle

Lähes kaksitoista vuotta Koripallomuseon työtehtävissä mukana ollut ja toimintaa kehittänyt Jari Toivonen palkittiin Koripalloliiton hopeisella ansiomerkillä.

6.8.2021 13:37 Koripallomuseo

Meral Bedretdin mukana mentoriohjelmassa

Mentoriohjelma tukee koripalloilijoiden siirtymistä työelämään, ammatillista kehittymistä ja urasuunnittelua. Meral Bedretdin kertoo osallistumisestaan ohjelmaan.

28.7.2021 09:03 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalan ajankohta muuttuu koronatilanteen takia

Alumnigaala (alkuperäinen ajankohta 4.9.) joudutaan siirtämään vallitsevan ja heikentyneen koronatilanteen takia.

24.6.2021 13:37 Koripallomuseo

Koripallomuseoyhdistyksen hallitus nimetty ja jäseneksi liittyminen

Koripallomuseoyhdistys ry:n vuosikokous pidettiin 15.6. ja sen jälkeen hallitus on jo järjestäytynyt.

2.6.2021 13:15 Koripallomuseo

Koripallomuseoyhdistys ry:n vuosikokous tiistaina 15.6. klo 17.30 verkossa

Koripallomuseoyhdistys ry vastaa museotoiminnasta, kunniagalleriasta ja alumnitoiminnasta.

15.5.2021 15:56 Koripallomuseo

Basket & Popcorn – sunnuntaina klo 18 alkaen

Korisalumnien toteuttaman monipuolisen viihdeohjelman linkki.

30.4.2021 09:12 Koripallomuseo

Basket & Popcorn 2021 - korislähetys 16.5.

Ohjelmassa käsitellään koripalloa laidasta laitaan laajan vierasjoukon avulla. Juontajina iki-ihanat Vilma Kesänen ja Ilpo Rantanen.

22.4.2021 10:06 Koripallomuseo

Finnish Basketball Hall of Fame käynnistää strategiaprosessin

Strategiatyön tavoite on terävöittää ja selkiyttää kokonaisuutta, johon on perinteisesti kuulunut museo- ja näyttelytyö, alumnitoiminta, sekä kunniagalleria.

15.4.2021 09:27 Koripallomuseo

Mitä mentorointi tarkoittaa?

Koripallomuseo järjesti Kentältä johtajuuteen -mentoriohjelman infotilaisuuden verkossa kertomaan, mitä mentoroinnilla tarkoitetaan ja kenelle ohjelma on suunnattu.

30.3.2021 14:11 Koripallomuseo

Kentältä johtajuuteen 2021 – mentoriohjelman Kick off!

Tapahtumassa pyritään vastaamaan: Mitä mentorointi on? Miten mentorointi avuksi valmennukseen ja seuratyöhön? Mitä hyötyä mentoroinnista on? Kuinka ohjelmaan mukaan?

18.3.2021 07:18 Koripallomuseo

Kuinka pääsen ulkomaille pelaamaan koripalloa?

Perjantaina 19.3. kello 14-15 verkkotilaisuus, jossa kerrotaan korispelaajille ulkomaan kokemuksista, sekä käytännön tasolla, kuinka järjestelyt lähtöön toimivat.

12.3.2021 07:15 Koripallomuseo

Mentoriohjelma käynnistynyt - koripallo edelläkävijänä nuorten urasuunnittelussa

Koripalloilija hae mukaan saamaan tukea opiskeluun, työelämään tai koripallouraan. Tutustu myös tapahtumatarjontaan, jossa kerrotaan mm. ulkomaille lähtömahdollisuuksista.

5.3.2021 06:13 Koripallomuseo

1980- ja 1990-lukujen maajoukkueseikkailut

Yhteisötapahtuma verkossa naisten maajoukkuetta edustaneille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille lauantaina 13.3. kello 20 alkaen. Liity mukaan kuuntelemaan tarinoita ja osallistu itsekin!

Näytä lisää vastaavia