Kentältä johtajuuteen 2021 mentoriohjelma käynnistymässä

17.2.2021 14:15 Mentoriohjelma ja kummitoiminta? Lotta-Maj Lahtinen kertoo pelaajan näkökulmasta, ja Erkki Saaristo alumnina, millaisia mahdollisuuksia avautuu korisalumnien tuella pelaajien avuksi.

Koripallo toimii edelläkävijänä suomalaisessa urheilussa tarjoten kaikille halukkaille mahdollisuuden osallistua alumnitoimintaan. Nyt käynnistetään erityisesti pelaajille suunnattu mentoriohjelma Kentältä johtajuuteen 2021.

Mentoriohjelma auttaa pelaajia urasuunnittelussa, työelämän kysymyksissä, opiskeluun liittyen, koripallouralla, ulkomaille lähdössä, yms. Kahden keskiset keskustelut ovat mentoriohjelman ydin, jossa kokeneen alumnin, eli mentorin, kanssa keskustellen etsitään ratkaisuja tilanteeseen / ajatuksiin. Sen lisäksi on mahdollisuus osallistua verkostotapaamisiin sen mukaan, miten ne osuvat omaan tilanteeseen.

Suuri joukko koripallotaustaisia ihmisiä on sitoutunut olemaan mentoriohjelmassa mukana, joten kaikille halukkaille pyritään löytämään sopiva mentori. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ.
 

Kolmatta vuottaan Georgia Techin yliopistossa pelaava Lotta-Maj Lahtinen on ollut alusta asti paraatipaikalla seuraamassa alumnitoiminnan käynnistymistä Suomessa, mutta vasta USA:n vuodet ovat herättäneet huomaamaan alumniuden voimaa.

- Olin jo pari vuotta sitten Turussa alumnitapahtumassa, kun toiminta otti ensiaskeleitaan, kertomassa kokemuksistani nuorten työllistymiseen liittyen. Tapahtumasta jäi rento ja tervetullut fiilis. Tapasinkin siellä monia vanhoja pelaajia, joihin tutustuin ja joiden kanssa myöhemminkin olen vaihtanut kuulumisia tavatessamme. Alumnitoiminta onkin tärkeää juuri verkostoitumisen kannalta ja olen erittäin halukas osallistumaan vastaisuudessakin tällaisiin tilaisuuksiin.

- Nyt olen kolmatta vuotta pelaamassa ja opiskelemassa Georgia Techin yliopistossa ja olen huomannut, kuinka  valtava ero Suomeen on juuri alumnitoiminnassa. Upeaa, että Suomessa kehitetään tätä osaaluetta koripallossa. Verkostoitumisessa, työelämään siirtymisessä ja verkostoitumisessa on suuri apu Georgia Techin alumneilta. Esim CV:n teossa olen saanut apua alumnilta, joka oli juuri valmistunut ja sai töitä IBM:ltä. Ystävystyimme ja hän olisi auttanut työharjoittelupaikankin saamisessa, mutta etenen vielä koripallo edellä. Täällä painotetaan koko ajan opiskelujen ohessa sitä, kuinka tärkeää on kuulua yhteisöön ja olla auttamassa. Me aktiivipelaajat osaamme todella arvostaa alumnien työtä.

- Alumnitoiminnan yksi ilmiö täällä ovat alumnipelit, joissa ennen peliä ja puoliajalla tuodaan yleisölle tietoisuuteen alumneja kertoen heidän taustastaan ja urasta. Näin vahvennetaan historiasidettä ja kasvatetaan meidät pelaajat samaan kulttuuriin, sekä yleisö tietysti myöskin. Kauden aikana yhteen jenkkifutispeliin kutsutaan kaikki vanhat alumnit ja se on ainutlaatuinen tapahtuma yhdistäen eri lajit ja aikakaudet. Aiemmin valmistuneet ovat sydämellä mukana niin auttamassa kuin ihan faneinakin. Alumnit tukevat taloudellisesti, tapahtumia ja jopa ovat niitä järjestämässä. Lisäksi he ovat katsomossa faneina eli aktiivisina seuraajina oman joukkueensa takana.

- Mielestäni rento suhde pelaajien ja alumnien välillä on tärkeää. Viestin täytyy tulla niin pelaajille kuin alumneille vahvana, jotta kaikki ovat tietoisia toiminnasta. Odotan alumnitoiminnalta itse avukseni mentorointia ja verkostoitumista, sillä ikinä ei voi tuntea liikaa ihmisiä. Tärkeää on kuitenkin toimintaa kehitettäessä muistaa, että jokaisella pelaajalla on oma polku ja omat tarpeet. Mitä enemmän ja erilaisemmista lähtökohdista tulevia alumneja on mukana, sen varmemmin erilaiset tarpeet saadaan huomioiduksi. Itse en edes tajunnut ennen USA:han tuloa alumnitoiminnan potentiaalia enkä sitä osannut kaivata. Nyt silmäni ovat avautuneet!

- Pelaajien on tärkeä miettiä elämää koriksen jälkeen, mutta myös pelaamisen ohessa on hyvä valmistautua tulevaan käyttäen avuksi alumneja. Ei ole tärkeää vielä tietää, mitä tekee uran jälkeen. Olennaista on rohkeasti tulla alumnitoimintaan mukaan ja saada sieltä vaikkapa mentoriapua mietinnässä, mitä koriksen jälkeen.

Erkki Saaristo heitti vuonna 1992 päättyneellä urallaan tasan kuudessa sadassa liigaottelussa hurjat 9724 pistettä, ollen kaikkien aikojen kahdeksanneksi paras pistemies sarjan historiassa. Kotimaisten pelaajien listalla Saaristo sijoittuu neljänneksi, lähimmän aktiivipelaajan ollessa noin tuhat pistettä perässä.

Saaristo 133 maaottelun kokemuksella kannustaa muitakin korisalumneja mukaan yhteisöön ja on itse erityisen kiinnostunut osallistumaan Uudessakaupungissa kummitoimintaan.

- Muistan itse kuinka tärkeää oli Kisiksessä, kun Nestori Lautiainen kävi kaikkien junnujoukkueiden peleissä ja tarjosi karkit sekä limut niin voiton kuin tappionkin jälkeen. Haluan itse olla mukana opettamassa lapsille ja nuorille välittämisen kulttuuria, joka varmasti jonain päivänä siirtyy taas uudelle sukupolvelle. Mielelläni olen mukana jonkin joukkueen tai pelaajan mukana tukemassa palautetta antaen ja kannustaen korisharrastuksen parissa. Nykyyhteiskunnassa on varmasti paljon lapsia, jotka kaipaavat aikuista katsomaan edes joskus heidän sarjapeliään. Lisäksi voisi olla mielenkiintoista vetää joskus joukkueelle old-school treenit vaikkapa kasia juosten ja antaa samalla valmentajalle kerrankin lepohetki. Nämä nousevat omista lähtökohdista itselleni konkreettisiksi teoiksi alumnitoimintaan. Korisalumnitoiminta on hieno avaus lajikulttuurin syventymiselle ja kannustan kaikkia muitakin lähtemään mukaan!

Lue kummitoiminnasta lisää TÄSTÄ.
 

Lisätietoja,

Jari Toivonen
Alumnikoordinaattori
0405708078
jari.toivonen@koripallomuseo.fi

 

 
16.5.2023 13:59 Koripallomuseo

Suomen koripallon isähahmon Robert "Petteri" Petersenin syntymäpäivä 16.5

Petterin syntymäpäivään on liittynyt aina koripalloa. Tämäkään päivä ei tee poikkeusta. Töölön Kisahallissa pelataan miesten Korisliigan kuudes finaali Helsinki Seagullsien ja Kauhajoen Karhu Basketin välillä.

16.2.2023 09:00 Koripallomuseo

Uusin Ribari-lehden digiversio nyt luettavissa ilmaiseksi

Uusimmassa lehdessä juhlistetaan 70 vuotta täyttänyttä naisten maajoukkuetta. Mukana on muun muassa legenda Hilkka Hakolan haastattelu sekä Anja Suomalaisen muistelmia Amerikan vuosiltaan.

2.12.2022 14:55 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaaritallenne nähtävissä Youtubessa

Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.

26.11.2022 20:30 Koripallomuseo

Koriksen Hall of Fame täydentyi viidellä lajilegendalla

Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalaa juhlitaan 26.11. Hilton Kalastajatorpalla - ilmoittaudu mukaan

Alumnigaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2022. Tule viettämään ikimuistoinen ilta loistavassa seurassa upean korisaiheisen ohjelman ympärillä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaari Urhea-hallissa 27.11. – ilmoittaudu nyt

Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.

19.8.2022 12:31 Koripallomuseo

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry joutuu lomauttamaan toiminnanjohtajan

Suomen Koripallomuseoyhdistys ry:n hallitus on joutunut tekemään erittäin ikävän ja vaikean päätöksen toiminnanjohtajan lomauttamisesta taloudellisin perustein alkaen 15.8.2022. Lomautuksen on ilmoitettu jatkuvan toistaiseksi.

11.8.2022 09:10 Koripallomuseo

Alumnilisenssi on oiva tapa edistää suomalaista koriskulttuuria – Stay in the game!

Alumnilisenssi on matalan kynnyksen tapa tukea yhteisön toimintaa. 22 euroa kustantavan lisenssin tuotto tulee kokonaisuudessaan alumnitoiminnan ja mentoriohjelman kehittämisen hyväksi.

2.7.2022 11:43 Koripallomuseo

Koripallolehti Ribari 1/2022 on ilmestynyt ja ilmaiseksi luettavissa verkossa

Uusimmassa lehdessä mm. Leena Vestalan (nyk. Martin) haastattelu ja Lassi Tuovin ajatuksia niin valmentamisesta kuin elämästä, sekä Oppikoulucupien historiaa.

30.5.2022 12:39 Koripallomuseo

70 vuotta naiskorista Suomessa - tule mukaan tukemaan juhlavuoden kirjaprojektia!

Kirja toteutetaan sponsorien ja yksityislahjoittajien tuella. Koripallomuseon pienkeräykseen lahjoittamalla tuet kirjahankkeen toteutumista!

Näytä lisää vastaavia