Koripallosäätiö palkitsi Pentti Salmen koripallokulttuurin edistämisestä, uusi palkinto nimettiin Salmen mukaan

29.11.2021 13:59 Palkinto myönnettiin suomalaisen koripallokulttuurin levittämisen eteen tehdystä, poikkeuksellisen merkittävästä ja uraauurtavasta työstä, joka on lisännyt lajin julkisuutta ja julkisuuskuvan rakentamista. Jatkossa palkinto tunnetaan Pentti Salmi -palkintona.

Pentti Salmi vastaanotti palkinnon Susijengin ja Kroatian välisessä MM-karsintaottelussa. Palkinnon luovuttivat Kimmo Järvikangas (vas) ja Antti Zitting (oik). Kuva: Ville Vuorinen

Pentti Salmen työ koripallon parissa on jatkunut jo yhdeksällä vuosikymmenellä, niin valmentajana kuin tuomarina mutta erityisesti koripallokulttuurin laaja-alaisena levittäjänä sekä maailmanlaajuisestikin erityisen tarkan tilastoinnin kehittäjänä. 

Salmi tunnetaan koripallotilastoinnin ”Grand Old Manina”. Koripalloliitolle Salmi toimitti historian saatossa 41. vuosikertaa Koripallokirjaa tallentaen suuren osan suomalaista koripallohistoriaa.

93-vuotias Salmi on edelleen tuttu näky tänä päivänä Koripalloliiton toimistolla. Hän toimii aktiivisesti liiga- ja maaottelutilastojen parissa ja yrittää löytää suomalaisen koripallohistorian ensimetreiltä puuttuvia tilastopalasia.

Tulevista Pentti Salmi -palkinnoista päättää Koripallosäätiön erillinen toimikuntakunta, joka toimii Koripallosäätiön yhteydessä ja sen tuella. Ensimmäiseen toimikuntaan ovat kuuluneet Tom Hynninen, Kimmo Järvikangas, Keijo K. Kulha, Veijo Riistama, Anssi Rauramo, Jouko Vuolle ja Antti Zitting.

Pentti Salmi ja 41. vuosikertaa Koripallokirjaa. Kuva: Ville Vuorinen
Pentti Salmi ja 41. vuosikertaa Koripallokirjaa. Kuva: Ville Vuorinen

Mittava ura koripallon parissa

Salmella on koripallovalmentajana yhteensä viisi SM-kultaa vuosilta 1961–65 Helsingin Kisa-Tovereista. Hänen johdollaan ja mm. Kari Liimon tähdittämänä HKT menestyi myös Euroopan kentillä. HKT selviytyi vuonna 1964 maanosamme silloisessa ykköskilpailussa, Euroopan cupissa, aina kahdeksan parhaan joukkoon, joka on suomalaisen seurajoukkueen kaikkien aikojen paras saavutus.

Valmentamisen ohella Salmi loi merkittävät urat niin erotuomarina kuin urheilutoimittajanakin. Salmi sai ensimmäisten suomalaisten joukossa kansainvälisen erotuomarikortin vuonna 1950 ja on ensimmäinen suomalaiserotuomari EM-kisoissa kautta aikain esiinnyttyään Pariisin kisoissa vuonna 1951. Kaikkiaan Salmi toimi erotuomarina viidessä EM-lopputurnauksessa.

Television puolelta Salmi muistetaan vuosikymmenten ajalta Yleisradion Urheiluruudun kasvoina ja urheilutapahtumien selostajana. Salmi oli toimittajana mm. mukana kaikkiaan 16 olympialaisissa vuosina 1952–1988 . Koripallon saralla Salmi raportoi Suomeen kahdeksista olympiakisoista, neljistä MM-kisat sekä peräti 18 EM-kilpailuista.

Lukuisia palkintoja

Salmi on saanut mittavasta urastaan aiemminkin tunnustusta eri tahoilta. Vuonna 2017 Urheilutoimittajain Liitto palkitsi Salmen Elämäntyö urheilutoimittajana -tunnustuksella.

Olympiakomitea myönsi Salmelle 2007 ansiomitalin ja samana vuonna hänet palkittiin Opetusministeriön Pro Urheilu -mitalilla.

Urheilumuseosäätiö antoi vuonna 2004 tunnustusta Salmen pitkäaikaiselle ja korvaamattomalle työlle koripallon lajitiedon tallentamiseksi, välittämiseksi ja levittämiseksi.

Koripalloliitto myönsi Salmelle vapaaehtoistyöstä jaettavan Heikki Tuomala –palkinnon jo vuonna 1991, jonka lisäksi hänet on kutsuttu liiton kunniajäseneksi vuonna 1995. Vuonna 2009 Salmi sai Koripalloliiton kultaisen koripallon, ja aiemmin hänelle on myönnetty liiton kultainen ansiomerkki.

Salmi on valittu myös Koripallomuseon kunniagalleriaan, Hall of Fameen. Salmen edustama seura Helsingin Kisa-Toverit on nostanut Salmen paidan Helsingin Urheilutalon kattoon.

 
4.8.2023 09:00 Yhteistyökumppanit

Craft Sportswear on Suomen koripallomaajoukkueiden uusi varustekumppani

Tunnettu urheiluvaatemerkki Craft vaatettaa kaikki Suomen koripallomaajoukkueet monivuotisella yhteistyösopimuksella. 

6.3.2023 11:00 Susijengi

”Koko Suomen korisjuhla”: Susijengi vie vuoden 2025 EM-alkulohkonsa Tampereelle

Tampereella pelataan syyskesällä 2025 koripallon EM-kisoja ensimmäistä kertaa 58 vuoteen. Susijengi on valinnut kyseisen vuoden EM-kotikisojen oman alkulohkonsa isäntäkaupungiksi Tampereen ja kotiluolakseen aivan kaupungin keskustassa sijaitsevan upouuden Nokia Arenan.

27.6.2022 09:30 Koripalloliitto tiedottaa

Ari Tammivaara EM-kotikisojen 2025 pääsihteeriksi

Suomen Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara siirtyy EM-kotikisat 2025 -hankkeen pääsihteeriksi. Tammivaara on luotsannut Koripalloliittoa vuodesta 2018. Pääsihteerin tehtävään hän siirtyy 1.1.2023 alkaen.

12.4.2022 14:05 Koripalloliitto tiedottaa

Sasu – Kolmen pisteen heittoja -kirja ilmestyy syyskuussa

Susijengin rakastetun hengenluojan Sasu Salinin, 30, tarinan kertova kirja ”Sasu – Kolmen pisteen heittoja” ilmestyy syyskuussa 2022. Taneli Tuokon kirjoittaman kirjan julkaisee Johnny Kniga.

26.11.2021 12:22 Susijengi

Susijengin Kroatia-ottelusta koronapassillinen tapahtuma

Koronapassi vaaditaan kaikilta ottelutapahtumaan saapuvilta katsojilta. Taustalla on Valtioneuvoston äskettäinen päätös liittyen uusiin ravintolarajoituksiin. Koronapassin myötä Espoo Metro Areenan ravintolat pysyvät auki tapahtuman ajan ja kaikille osallistujille pystytään tarjoamaan entistäkin terveysturvallisempi tapahtuma.

8.10.2021 12:08 Koripalloliitto tiedottaa

Huff, Kotti ja Tuukkanen valmistuivat FIBA:n Time Out -koulutusohjelmasta

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out -koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

20.9.2021 18:35 Susijengi

Suomi hakee Susijengille kotikisoja 2025

Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2025 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Helsingissä järjestetyt vuoden 2017 EM-kisat olivat kaikilla mittareilla jättimenestys ja ikimuistoinen kokemus.

22.5.2020 14:00 Susijengi

Susijengi ja Susiladies käynnistävät Open Gym -harjoittelun kesäkuun alussa

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet käynnistävät harjoituskautensa 1. kesäkuuta Helsingissä perinteisen Open Gymin merkeissä. Harjoittelu tapahtuu viranomaisten viidenkymmenen hengen kokoontumisrajoiteohjeistuksen puitteissa.

14.1.2020 09:00 Susijengi

Aviasta Suomen koripallomaajoukkueiden uusi varustekumppani monivuotisella sopimuksella

Yhdysvaltalainen urheiluvaatemerkki Avia vaatettaa jatkossa kaikki Suomen koripallomaajoukkueet. Avia saapui vuoden alusta yksinoikeudella K-Citymarketeihin, jonka valikoimista löytyy jatkossa Susijengin fanituotteita.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

13.12.2018 09:22 Susijengi

Susijengin helmikuinen MM-karsintaottelu jo nyt loppuun varattu

MM-kisapaikasta Kiinaan kynsin ja hampain taisteleva Susijengi on saamassa helmikuun kotiotteluun jälleen täyden tuen kotiyleisöltä. Espoo Metro Areenan katsomopaikat 21. helmikuuta pelattavaan Ranska-otteluun on loppuun varattu jo reilut kaksi kuukautta ennen ottelua.

24.11.2018 15:36 EM-kilpailut

EM-kotikisat valittiin maailman toiseksi parhaaksi urheilutapahtumaksi

Suomen Koripalloliiton isännöimä EM-kisojen alkulohko Helsingissä sijoittui toiseksi kansainvälisessä tapahtuma-alan BEA World -kilpailussa. Palkinto ojennettin perjantaina Portugalissa Koripalloliiton tapahtumakumppani Elämys Groupin toimitusjohtaja Jussi Viskarille.

4.9.2018 09:54 Koripalloliitto tiedottaa

Susijengin ja PostNordin yhteistyö jatkuu – We deliver -rahasto tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta

Vuodesta 2016 Susijengin pääyhteistyökumppanina toiminut PostNord on jatkossakin näkyvästi mukana koko susiperheen polulla.

30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

30.4.2018 Susijengi

Susijengi–Islanti-otteluun varattu jo yli 6500 lippua

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen kotiottelulla Islantia vastaan. Hartwall Arenalla pelattavan ottelun lipunmyynti on käynyt vilkkaana ja alakatsomoihin on jäljellä enää hajapaikkoja.

19.4.2018 Katsojat

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

5.10.2017 Maaottelu

MM-karsintojen Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit myynnissä

Susijengi aloittaa uuden jahdin marraskuussa, kun vuoden 2019 MM-karsinnat käynnistyvät. Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit ovat nyt myynnissä.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Susijengin medical trainerin Marko Yrjövuoren kirja julkaistu

Uutuuskirja Yrjövuori. The Finn, urheilutähtien luottomies kertoo fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren tarinan.

Näytä lisää vastaavia