Salin ja Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspeleissä – Ahosen huippukausi laiha lohtu

30.5.2019 12:08 Espanjan liigan pudotuspelit alkavat torstaina. Suomalaispelaajista Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat mestaruustaistelun. Sarjaporrasta alempana Roope Ahosen Oviedon kausi päättyi pettymykseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspelit. (Kuva: Ville Vuorinen)

Salinin Malaga sijoittui runkosarjassa viidenneksi 21 voiton ja 13 tappion saldolla. Salinin mukaan eväitä oli myös parempaan.

- Runkosarja oli meiltä aika tavallinen. Pelasimme hyvää hyökkäyspeliä, mutta peleissä voi käydä kalpaten, jos ei puolusta. Joulutauon jälkeen meille tuli muutama häviö ja huomasimme, ettei pelkästään hyökkäämällä voi voittaa pelejä. Loppukaudesta puolustus parani. Mielestäni meillä olisi ollut kuitenkin mahdollisuuksia parempaankin ja olisimme voineet olla korkeammalla, Salin käy läpi joukkueen runkosarjaa.

Malagalta löytyy tulivoimaa, mutta puolustuspeli on ollut joukkueen ongelma lähes läpi kauden.

- Tiedämme kyllä mitä meidän pitää tehdä, mutta tuntuu siltä, että meidän pitää saada ensin onnistuminen hyökkäyspäässä, että alamme myös puolustaa. Nyt olemme viime ajat käyneet lähes pelkästään puolustusta läpi.

Sasu Salin on pelannut jälleen hyvän kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pudotuspelien avauskierroksella Malaga saa vastaansa Valencian. Joukkueet ovat varsin tuttuja toisilleen tämän kauden peleistä, sillä ne kohtasivat kahdesti Espanjan liigassa ja lisäksi kahdesti Eurocupissa. Valencia vei peleistä kolme nimiinsä, mutta Salin ei ole tilanteesta huolissaan.

- Voitimme heidät heti kauden alussa, mutta viimeisin peli heitä vastaan oli meiltä katastrofaalinen ja yksi kauden huonoimmista peleistämme. Muuten on ollut aika tasaista. Valencialla on aina hyvä jengi, mutta kyllä meillä mahdollisuudet on ja heiltä puuttuu pari avainpelaajaa. Meidän pitää hakea sieltä yksi voitto ja toivottavasti se tulee jo heti ensimmäisessä pelissä.

Salin on ollut vahvassa vireessä läpi kauden ja tilastoi runkosarjassa keskiarvoikseen 8,2 pistettä, 2,3 levypalloa ja 1,3 syöttöä 22 minuutin peliajalla. Hän saikin Malagan pelaajista keskimäärin kolmanneksi eniten peliminuutteja ottelua kohden.

- Omalta osaltani runkosarja meni ihan hyvin. Viimeisissä peleissä kulki jo ihan kivasti. Meiltä oli pari takamiestä sivussa pitkään, niin sain hyvin vastuuta. Heitto voisi upota aina paremmin, mutta kohtalaisen hyvä runkosarja.

Salin joutui jättämään runkosarjan viimeisen pelin väliin lievän alaraajavamman takia, mutta on näillä näkymin pelikunnossa pallon lentäessä ilmaan perjantaina.

Murphyn Manresalla kova haaste

Murphyn Manresa selviytyi pudotuspeleihin tiukkojen vaiheiden jälkeen ja kauden yllätysjoukkue puristi lopulta kahdeksanneksi runkosarjassa. Näin Manresa palasi pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa 21 vuoteen.

Manresan vastus on kovin mahdollinen, sillä se saa vastaansa runkosarjan voittaja Real Madridin, joka voitti myös joukkueiden molemmat kohtaamiset kauden aikana. Murphy missasi runkosarjan viimeiset ottelut alaraajavamman takia, mutta on palaamassa hiljalleen pelikuntoon. Hänet saatetaankin nähdä mukana jo torstai-iltana.

Manresa ja Real Madrid aloittavat pudotuspelisarjansa torstai-iltana ja Malagan vuoro tulee perjantaina. Välieriin selviää kahdella otteluvoitolla.

Ahosen kausi päättyi pettymykseen

LEB Orossa Ahosen Oviedo lähti taistelemaan noususta suurin toivein, kun takana oli hyvin mennyt runkosarja joukkueen sijoituttua neljänneksi. Oviedo joutui kuitenkin taipumaan Ahosen viime kauden seuralle Ourenselle suoraan kolmessa ottelussa. Pelit olivat äärimmäisen tiukkoja, sillä suurin voittomarginaali oli viisi pistettä, mutta Ourense oli piirun verran vahvempi.

- Ei mennyt niin kuin ajattelimme. Pudotuspelit ovat aina vähän eri pelejä ja sen huomasi joukkueestamme. Meille tuli vähän aristelua emmekä pelanneet kuten runkosarjassa. Vastustaja oli parempi, maltillisempi ja toteutti heidän pelitapaansa paremmin. He antoivat meille tiettyjä juttuja, muttemme pystyneet käyttämään niitä hyväksemme. Harmittaa, että kävi näin, mutta kaikki taistelivat ja antoivat kaikkensa, Ahonen kertaa pudotuspelisarjaa.

Roope Ahonen pelasi hienon kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka Oviedon kausi päättyi kirvelevästi, oli kausi Ahoselle henkilökohtaisesti menestys. Runkosarjassa hän tehtaili tilastokeskiarvoikseen 11,5 pistettä, 2,1 levypalloa ja neljä syöttöä 24 minuutin ottelukohtaisella peliajalla. Pudotuspeleissä Ahosen vire oli entistäkin hurjempi, sillä hän oli jokaisessa pelissä joukkueensa paras pistemies 15,7 pisteen, 1,7 levypallon, 4,3 syötön ja 2,3 riiston keskiarvoilla. Vastuutakin tuli, sillä pudotuspeleissä hän uurasti lähes 32 minuuttia ottelua kohden.

Erityisen merkillepantavaa on Ahosen heittotarkkuus. Pudotuspeleissä kolmen pisteen heitot putosivat peräti 55,6 prosentin tarkkuudella ja kakkosissa prosentti oli komeasti 54,5. Runkosarjassa tarkkuus ei ollut juuri huonompi heittojen upotessa bonusviivan takaa 50,3 prosentin sihdillä ja kahden pisteen heitot löysivät tiensä sukkaan 43,1 prosenttisesti.

Kausi oli Ahoselle toinen Espanjassa ja se loi omalta osaltaan pohjaa myös tälle kaudelle.

- Tietenkin liiga oli tällä kaudella tutumpi. Viime vuonna sai jo sen käsityksen pelityylistä ja temposta ja toiseen kauteen oli helpompi lähteä. Olin tyytyväinen omaan rooliini, ja se oli heti alusta lähtien se mitä oli luvattu eikä muuttunut kauden aikana. Ei tarvinnut missään vaiheessa arpoa mitään.

Uran paras kausi

Ahosen mukaan mennyt kausi oli hänen uransa paras. Samalla hän otti pelillisesti harppauksia eteenpäin.

- Varmasti siihen on monta syytä, mutta päällimmäisenä mieleen tulee se, että meillä oli hyvä valmentaja. Hän luotti minuun ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Sain pelata paljon ja hän antoi minulle myös vapauksia kentällä. Joukkueellamme oli hyvä pelityyli, pallo liikkui ja kaikki pelasivat joukkueelle. Tykkäsin pelata siinä ympäristössä. Lisäksi pysyin suhteellisen terveenä kauden aikana. Vastuun kautta tuli myös itseluottamusta eikä tarvinnut miettiä turhia. Pelasin vain ja nautin.

- Tunnen menneeni kokonaisuudessaan eteenpäin tällä kaudella. Viime vuonna en pelannut käytännössä lainkaan takamiehenä, vaan olin pääasiassa kakkosena. Tällä kaudella pelasin pelkkää ykköstä. Siinä mielessä menin varmasti johtamisessa ja tasaisuudessa eteenpäin. Kauden aikana ei tullut sellaisia ylä- tai alamäkiä, joka on joskus ollut ongelmani. Kokonaisuudessaan oli tosi kiva pelata ja toivottavasti olen antanut hyviä näyttöjä tulevaisuutta ajatellen.

Roope Ahosella on ollut kysyntää myös Espanjan pääsarjasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ahosen kauden näytöt olivat sitä luokkaa, että jo talven aikana yksi ACB-seura oli kiinnostunut hankkimaan salolaisen riveihinsä.

- Kauden aikana tuli yksi yhteydenotto pääsarjasta siirtoikkunan aikana, mutta silloin seurat eivät päässeet yhteisymmärrykseen. Se oli aika loppumetreillä ja Oviedolle olisi tullut kiire hankkia uusi takamies. Se oli minulle iso uutinen, jota olen periaatteessa odottanut koko ikäni. En edes odottanut, että sellainen voisi olla mahdollista. Se voi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa, mutta jos se ei tapahdu nyt kesällä, niin jatketaan työntekoa, josko se olisi sitten joskus myöhemmin.

Oviedo on myös halukas pitämään tarkkakätisen Ahosen riveissään myös jatkossa. Ahonen ei ole kuitenkaan vielä tehnyt päätöstä missä ura jatkuu.

- Tulevaisuus on vielä aika hämärän peitossa enkä ole sitä hirveästi miettinyt. Joukkue ilmoitti jo hyvissä ajoin, että he haluaisivat minun jatkavan. Täällä on hyvä ympäristö pelata ja Oviedo on vahva optio mihin jäädä. Jotenkin haluaisin kuitenkin vähän haistella olisiko pääsarjaan myös mahdollista päästä, Ahonen valottaa.

Roope Ahosen kauden tilastot

 

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

Näytä lisää vastaavia