Seurauutisia #14: Nuoret erotuomarit kannustavat uusia tuomareita mukaan toimintaan

14.6.2018 09:47 Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Erotuomariksi pelaajauran päätyttyä tai oman pelaamisen ohelle?

Nuoria erotuomareita nousee seurojen kautta, mutta useammille innokkaille tuomareille olisi tarvetta. EBT:n kasvatti Anton Johansson ja Kori-80 kasvatti Nella Kuosmanen ovat esimerkkejä nuorista innokkaista erotuomareista, joiden palo tuomarointia kohtaan syntyi jo nuorina. Molemmilla oma pelaaminen loppui yläasteikäisenä, mutta koripallo ei kuitenkaan kokonaan jäänyt pois arjesta.

- Aloitin tuomaroinnin poikkeusluvalla 14-vuotiaana. Säännöt ovat aina olleet tärkeitä minulle ja seurasin jo pienenä tuomareiden toimintaa, kertoo 16-vuotias Anton Johansson ensiaskelistaan tuomarina.

- Olen aina tiennyt, että haluan tuomariksi. Heti, kun ikää oli riittävästi, menin peruskoulutukseen, kertoo taas Nella Kuosmanen.

Sekä Anton että Nella kuvaavat, kuinka tuomaroinnissa voi päästä flow-tilaan, jossa ei ajattele mitään muuta kuin tuomaroimista. Molemmat näkevät sen yhdeksi parhaaksi asiaksi tuomaroinnissa ja omaksi vahvuudekseen.

- Parasta tuomaroinnissa on itsensä haastaminen ja oman itsetunnon ja rohkeuden rakentaminen. Pidän tuomaroinnissa myös siitä, että kun sitä tekee, sitä tekee hetkessä eikä ajattele sillä hetkellä mitään muuta, kertoo Nella.

- Itselle se on sitä, että pääsee näkemään, kuinka varsinkin pienimmät kehittyvät pelaajina. Olennaista on, että tuomarit ovat näkymättömiä ja pelaajat saa pelata. Kun olen saanut flow-tilan päälle, pystyn sulkemaan kaiken epäolennaisen pois ja keskittymään vain pelin kannalta olennaisiin asioihin, tuumii tasan sata peliä viime kaudella viheltänyt Anton.

Nella Kuosmanen toimii eteläisen alueen aluekoordinaattorina.

Uudet tuomarit tarvitsevat kannustusta

Tuomarit saavat osakseen välillä turhan paljon kritiikkiä ja tuomarilta vaaditaan välillä kylmiä hermoja käsitellä tiukkoja tilanteita. Onneksi myös kehut ovat välillä paikallaan ja ne saattavat jäädä positiivisina pitkiksi ajoiksi mieliin.

- Kun hankalat ihmiset oppii käsittelemään, tuomaroinnista tulee paljon mukavampaa, linjaa Nella.

- Monta kertaa vanhemmat ovat tulleet antamaan positiivista palautetta. Parhaiten mieleen on jäänyt, kun Tampereen Pyrinnön miesten joukkueen päävalmentaja tuli kehumaan minua, muistelee Anton.

Molemmilla nuorilla tuomareilla on tavoitteet korkealla. Anton haluaisi nousta vähintään Korisliiga-tuomariksi, mutta suuri unelma olisi viheltää joskus vielä MM-tasolla. Nella on ei ole tavoitteidensa kanssa yhtään sen vaatimattomampi. Hän toimii parhaillaan Eteläisen alueen erotuomarikoordinaattorina ja pyrkii tehtävässään edistämään nuorten erotuomareiden asemaa.

- Tavoitteenani olisi osata koko sääntökirja ulkoa ja osata soveltaa sitä pelitilanteissa. Erotuomarikoordinaattorina haluan rohkaista omalla toiminnallani muita nuoria mukaan ja toivon, että valmentajat ja muut tajuaisivat uusien tuomarien tilanteet. Monet usein lopettavat ensimmäisten pelien jälkeen. Siihen riittää vain yksi huono kokemus, linjaa Nella.

Erotuomaritkin ovat seurojen kasvatteja

Vaikka Antonin ja Nellan tavoitteet ovatkin korkealla, ei kaikilta tuomareilta vaadita yhtä kirkkaita tavoitteita. Koripalloliitto kannustaa kaikkia seuroja ohjaamaan tuomaroinnista kiinnostuneet nuoret liiton järjestämiin koulutuksiin. Myös Nella ja Anton antavat omat vinkkinsä tuomarointia miettiville.

- Tuomarina hienoja tilanteita pääsee seuraamaan tosi läheltä. Jos epäröit, onko sinusta tuomariksi, kannattaa lähteä koulutukseen, jakaa vinkkejä Anton.

- Tulkaa rohkeasti mukaan! Tuomariksi kannattaa lähteä, koska siinä kehittyy itse ihmisenä sekä tuomarina. Pane parastasi ja ole sisukas, mutta hyväksy myös se tosiasia, että olet vain ihminen, et kone, linjaa Nella.

Lisätietoja erotuomarille

 

 
22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

8.4.2022 09:30 Seurauutinen

Seurauutisia #67: Liikunnan aluejärjestöt jakavat kesätyöllistämistukea urheiluseuroille

Nuorten kesätoiminnan ja kesätyömahdollisuuksien lisäämiseksi liikunnan aluejärjestöt tukevat nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden lyhytaikaista palkkaamista. Nuoreksi määritellään tukihaussa 15–29-vuotiaat.

29.3.2022 12:38 Erotuomarit

Ensimmäinen Erotuomaritoiminta tutuksi -tilaisuus sai kiitosta

Tampereen Pyrintö oli ensimmäinen seura, jossa erotuomaritoimintaa käsittelevä tilaisuus järjestettiin. Tilaisuudessa oli mukana reilut 20 erotuomaritoiminnasta kiinnostunutta henkilöä.

6.5.2021 10:06 Seurauutinen

Seurauutisia #55: Seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin viidelletoista koripalloseuralle

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2021 tukea sai peräti 15 seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.

15.1.2021 08:25 Seurauutinen

Seurauutisia #50: Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

21.12.2020 08:20 Seurauutinen

Seurauutisia #49: Lahti Basketball Junioreista uusi Tähtiseura

Lahti Basketball Junioreille myönnettiin 15.12.2020 lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai Tähtimerkin.

16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

18.11.2019 09:16 Seurauutinen

Seurauutisia #29: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2020 haku on käynnissä 12.11.-17.12.2019. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

Näytä lisää vastaavia