Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

29.1.2020 07:20 Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

Hetkessä on jotain ainutlaatuista. Vanhat koritelineet ovat kiertäneet Suomea ristiin rastiin ja palvelleet vuosikymmenten aikana sadoissa tapahtumissa ottaen vastaan kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia heittoja. Aika on samalla jättänyt jälkensä katukoriskoreihin.

Parhaillaan Salossa valmistuu ensimmäinen osa uusia katukoriskoreja. Prototyypit näkivät päivän valon marraskuussa 2019. Idean puuhamiehenä toimii Mikko Viitanen, joka aiemmin on toiminut Salon Vilppaan seuratoiminnassa. 

Seurapalvelun yksikön jäsenenä toimiva Viitanen muisti, että Vilpas oli aiemmin tehnyt yhteystyötä Salon Seudun Ammattiopiston kanssa. 

- Kuulin sivukorvalla, että Koripalloliitolla olisi tarvetta uusille koreille vanhojen rapistuessa. Samalla muistin, että opisto oli valmistanut laadukkaita koreja Vilppaalle. Kerran sattumalta törmätessäni Ammattiopiston opettajaan tiedustelin, että onko mahdollista valmistaa telineitä myös Koripalloliiton tarpeisiin. Ja olihan se. Ilmoitin tästä Koripalloliittoon, ja jonkin ajan päästä asiaa alettiin jalostaa eteenpäin, Viitanen muistelee.

Tarve uusille koritelineille on jo ollut muutaman vuoden ajankohtainen, mutta tarjolla olevat valmistelineet eivät kiertuemaailmaan sovellu, joten käsintehdyt erikoiskorit olivat vaatimuksena. Se, että Salon Seudun Ammattiopisto näki projektissa mahdollisuuden mielenkiintoiseen ja erilaiseen opiskelijatyöhön, on Koripalloliitolle ilon ja kunnian asia.

Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.
Mikko Viitanen (oik.) ihailee työnjälkeä.

Viitanen kertoo, että yhteistyö lähti nopeasti etenemään. 

- Heti ensimmäisestä hetkestä lähtien oli mukava huomata, että molemmilla tahoilla, Ammattiopistolla ja Koripalloliitolla, oli yhteisiä tavoitteita projektille. 

Aloituspalaverissa olivat mukana Viitasen lisäksi metalliosaston opettaja Olli-Pekka Suominen (SSKKY), työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja (SSKKY), Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg sekä Pekka Väänänen, joka vastaa katukoristapahtumien ja -materiaalien ilmeestä, varastoinnista ja logistiikasta. 

Palaverissa laadittiin suunnitelma ja aikataulu projektille. Aloituspalaverin jälkeen on pidetty yksi palaveri, jossa testattiin koreja, tehtiin pieniä viilauksia protoversioon ja soviteltiin Pekka Väänäsen toimittamia kori- ja taustalevyjä.

 

Juha-Matti ahertanut korien kimpussa

Juha-Matti Peräntie aloitti opiskelun levyseppähitsaajaksi maaliskuussa 2019. Huhtikuun puolesta välistä lähtien Peräntien koulupäivät on pitkälti menneet korien parissa. Kevään 2020 aikana opiskelijoiden on tarkoitus valmistaa kymmenen koritelinettä, jotka pääsevät heti kiertämään ympäri Suomea Pirkka Street Basket -kiertueilla.

- Projekti on ollut haastava ja useampi versio valmistettiin ennen onnistumista. Mittoja on muuteltu matkan varrella ja saranat ovat olleet vaikeinta saada osumaan. Taisi olla yhdeksäs saranasetti, kun sitten viimein toimi. Lämpö muuttaa sauman muotoa, joten haasteena ollut, että linjat pysyvät suorassa. Oma kädenjälki on kyllä jätetty, Juha-Matti kommentoi työn lomassa.

Juha-Matti Peräntie hitsaamassa saranoita paikalleen.
Juha-Matti Peräntie hiomassa saumoja kuntoon.

- Kun kahden korin metalliosat ovat valmiit, niin ne toimitetaan teollisuusmaalaamoon Salossa. Tämän jälkeen korit palautuvat koululle ja koulu suorittaa korien kokoamisen sekä levyjen kiinnitykset, Viitanen avaa.

Kehitys kehittyy – niin myös koritelineissä. Viime vuosituhannen malli oli osittain kömpelö liikuttaa ja varastoida. Uudessa mallissa kaiken lähtöpisteenä on turvallisuus, mutta myös käytännöllisyys on ollut läsnä suunnittelusta lähtien.

- Korit ovat kokoontaitettavaa mallia, jotta menevät pieneen tilaan ja niitä on helppo kuljettaa Pirkka Street Basket -kiertueen kuorma-autossa. Painoa koreihin tulee väkisin "rohkeat toistasataa kiloa", koska rauta painaa aina. Tämä paino tuo kuitenkin samalla tuo vakautta koreihin, Viitanen vakuuttaa.

Peräntie lupaa, että koreihin saa donkkailla rauhassa.

- Heittelemään sitten vaan – ja roikkumista on testattu kyllä, naurahtaa Juha-Matti.

Salon Seudun Ammattiopisto >

 
26.3.2020 11:14 Seurauutinen

Seurauutisia #37: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona vietetään tiistaina 31.3.

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna seurapaitapäivää vietetään poikkeusolosuhteiden takia vain kotona sekä somessa.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

24.2.2020 12:25 Seurauutinen

Seurauutisia #36: Seurapäivä 2020 – junioriseurojen asialla

Juniorityötä tekeville seuroille kohdistettu Seurapalveluyksikön järjestämä Seurapäivä kokosi kaikkiaan 35 seurahenkilöä 20 eri seurasta Honkahallin liikuntatilaan torstaina 20.2. ennen Susijengin peliä.

3.2.2020 12:02 Seurauutinen

Seurauutisia #35: Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

15.1.2020 08:21 Seurauutinen

Seurauutisia #33: Feeniks Basketin esimerkki innoittaa muistuttamaan hyvästä katsomokäytöksestä

Koripallon arvoihin ovat aina kuuluneet hyvät käytöstavat kentällä. Yhtä tärkeässä roolissa on myös hyvät käytöstavat pelikentän ulkopuolella katsomoissa ja kenttien laidoilla. Katsomossa oleva aikuinen toimii esimerkkinä jokaiselle nuorelle.

8.1.2020 10:24 Seurauutinen

Seurauutisia #32: Tapiolan Honka lähestyi uudella tavalla kiusaamisen ennaltaehkäisemistä

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä ja se on myös yksi Et ole yksin -kampanjan pääteemoista. Tapiolan Honka toteutti hienon kiusaamista ennaltaehkäisevän kampanjan seuran sisällä.

13.12.2019 13:15 Seurauutinen

Seurauutisia #31: Susi Campus tarjoaa pelaajille ja opettajille ammattilaisten vinkkejä koripalloharjoitteluun

Tiesitkö Susi Campus -nettipalvelun olemassaolosta? Susi Campuksen ideana on tarjota lapsille, nuorille, opettajille sekä valmentajille tietoa ja käytännön vinkkejä koripalloharjoitteluun - kootusti yhdestä paikasta. Susi Campus toimii myös Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristönä.

4.12.2019 12:27 Seurauutinen

Seurauutisia #30: Ilmianna ”Kuukauden korissydän” tai laita ”Hyvä kiertämään”

Basket.fi:ssä käynnistyy kaksi uutta juttusarjaa. Voit nyt ilmiantaa tuntemasi Kuukauden korissydämen tai kertoa seurassasi keksitty oivallus Hyvä kiertämään -palstalla!

18.11.2019 09:16 Seurauutinen

Seurauutisia #29: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2020 haku on käynnissä 12.11.-17.12.2019. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

22.10.2019 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #27: Seuratuen haku lähestyy – valmistaudu hakuun

Haku seuratoiminnan kehittämistukeen käynnistyy 12.11.2019 ja päättyy 10.12.2019 klo 16:15. Hakuprosessin tueksi Liikunnan aluejärjestöt järjestävät Seuratuki-infoja. Hakuun voi valmistautua jo etukäteen mm. päivittämällä yhdistysrekisteriotteen.

5.9.2019 16:55 Seurauutinen

Seurauutisia #22: Et ole yksin -materiaaleja seurojen käyttöön

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä. Väestöliitto on koonnut kattavan paketin erilaisia materiaaleja, jotka on nyt julkaistu ja vapaasti seurojen käytössä.

22.8.2019 13:41 Seurauutinen

Seurauutisia #18: Seurasydän-kampanja käynnistyy syyskuussa

Suomalaisissa urheiluseuroissa on yli miljoona liikkujaa, urheilijaa ja toimijaa. Seuroissa on vahvaa yhteisöllisyyttä, joka halutaan tuoda esiin Olympiakomitean koordinoimassa koko syksyn käynnissä olevassa Seurasydän-kampanjassa.

10.4.2019 11:37 Seurauutinen

Seurauutisia #9: Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle

Koripalloliitto on laatinut toimintaohjeet häirintään ja syrjintään puuttumiseen. Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle -dokumentti on kaikkien liiton jäsenseurojen käytettävissä.

18.2.2019 09:21 Seurauutinen

Seurauutisia #5: LIITU-tutkimus – lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä selvittävän tuoreen LIITU-tutkimuksen mukaan 62 % 9–15-vuotiaista nuorista on mukana urheiluseuratoiminnassa, mutta vain kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu suositusten mukaisesti.

25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

8.1.2019 09:36 Seurauutinen

Seurauutisia #1: Olympiakomitea julkaisi urheiluseuroille suunnatun kestävän kehityksen oppaan

KEKE-koutsi on urheiluseuroille suunnattu Kestävän Kehityksen valmentaja, joka opastaa fiksuihin ja ympäristöystävällisiin toimintamalleihin Olympiakomitean nettisivuilla. KEKE-koutsin yli 100 vinkkiä on helppo toteuttaa. Tutustu KEKE-koutsiin ja löydä seuranne arkeen sopivat vinkit.

12.11.2018 09:18 Seurauutinen

Seurauutisia #23: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on käynnissä

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2019 haku on käynnissä 12.11.-14.12.2018. Seuratukea haetaan Suomisportin kautta, jonne seuran yhteyshenkilön pitää tehdä tunnukset hyvissä ajoin.

11.10.2018 11:34 Seurauutinen

Seurauutisia #21: Seuratoiminnan kehittämistuen hakuaika lähestyy

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2019 hakuohjeet on nyt julkaistu ja haku on käynnissä 12.11.-14.12.2018.

17.9.2018 14:58 Koripalloliitto tiedottaa

Seurauutisia #19: Pikkusudet-tapahtumissa liikutettu yli 55000 lasta – kiitos seurat

Koripalloliiton ja K-ryhmän päivittäistavaratoimialan välisen Pikkusudet-yhteistyön merkeissä on tarjottu liikunnan riemua jo yli 55 000 lapselle. Tapahtumien järjestämisessä paikallisilla seuroilla on ollut erittäin suuri rooli – kiitos kaikille!

Näytä lisää vastaavia