Seurauutisia #9: Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle

10.4.2019 11:37 Koripalloliitto on laatinut toimintaohjeet häirintään ja syrjintään puuttumiseen. Nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle -dokumentti on kaikkien liiton jäsenseurojen käytettävissä.

Syksyllä 2018 julkaistussa Koripalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa asetettiin tavoitteeksi laatia lajin pariin selkeämmät ohjeet häirinnän ja syrjinnän ehkäisyyn. Laadittu toimintaohjeistus syrjintään ja häirintään puuttumiseen tukee Koripalloliiton strategian perusarvoista etenkin suvaitsevaisuutta, vastuullisuutta ja virheen tunnustamista.

Koripalloliitolla on nollatoleranssi häirintään ja syrjintään, mikä tarkoittaa sitä, että minkäänlaista häirintää tai syrjintää ei suvaita ja kaikki mahdolliset tapaukset otetaan aina vakavasti. Tavoitteena on ennaltaehkäistä tapauksia luomalla sellainen toimintaympäristö, jossa kaikilla on mahdollisimman hyvä olla ja epäkohdista uskalletaan puhua.

- Me Koripalloliitossa haluamme, että kaikilla on mahdollista olla mukana toiminnassa omana itsenään ja siksi on tärkeää olla nollatoleranssi kaikkea syrjintää ja häirintää kohtaan, painottaa Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

Koripalloliitto on mukana Väestöliiton ja urheilun yhteisessä Et ole yksin -palvelussa. Et ole yksin -palveluun kuka tahansa urheilun parissa syrjintää tai häirintää kokenut tai havainnut voi olla yhteydessä. Et ole yksin -palveluun voi olla yhteydessä alan ammattilaiseen chatissä, soittamalla tai jättämällä viestin kirjelaatikkoon.

Koripalloliitossa syrjintä- ja häirintätapauksia käsitellään aina tapauskohtaisesti. Liitto tekee asioiden käsittelyssä yhteistyötä seurojen kanssa ja tarvittaessa hyödynnetään ulkopuolista apua. Koripalloliiton yleinen yhteystieto häirintä- ja syrjintäasioissa on etoleyksin@basket.fi. Lisäksi kaikki henkilökunnasta ottavat vastaan yhteydenottoja ja vievät asioita tarvittaessa eteenpäin.

Et ole yksin -pilottiseurojen kautta seuratyö huomioon

Koripallon ydintoiminta tapahtuu seuroissa ja on tärkeää, että myös seuroissa mietitään toimintaohjeita syrjintä- ja häirintätapauksiin ja luodaan mahdollisimman turvallinen toimintaympäristö. Koripalloliiton laatima toimintaohje on kaikkien seurojen muokattavissa ja liitto tukee seurojen toimintaa myös muuten. Koripalloliitto kannustaa kaikki jäsenseurat tutustumaan ja hyödyntämään omassa toiminnassaan laadittua Nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle -dokumenttia

Et ole yksin -hankkeeseen oli alkuvuodesta 2019 käynnissä avoin haku ja kaksi Koripalloliiton jäsenseuraa lähtivät mukaan pilottiseuroiksi. Turun NMKY ja WB-Pantterit toimivat pilottiseuroina, joiden kautta toimintaa jalkautetaan seuratasolle. Et ole yksin -materiaalit tulevat myöhemmin myös muiden seurojen käyttöön.

Lisätietoja: 

https://www.basket.fi/basket/korisperhe/koripalloliitto/yhdenvertaisuus-ja-tasa-arvo/ 

Nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle >>

www.etoleyksin.fi

Väestöliiton blogi: Seksuaalirikoksia urheilussa voi ennaltaehkäistä >>

Yhteydenotot: 

etoleyksin@basket.fi 
 
25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

8.4.2024 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #84: Koripalloperheessä uusia Tähtiseura-tunnustuksia

Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.

22.11.2023 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #83: Et ole yksin -palvelu järjestää infotilaisuuden katusovittelusta nuorten konfliktien ratkaisumallina

Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.

3.11.2023 08:15 Seurauutinen

Seurauutisia #82: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

21.9.2023 10:17 Seurauutinen

Seurauutisia #81: Seurapaitapäivää juhlitaan tiistaina 26.9

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.5.2023 11:53 Seurauutinen

Seurauutisia #80: Unelmien liikuntapäivää vietetään 10.5.

Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.

16.3.2023 12:54 Seurauutinen

Seurauutisia #78: Koripalloliitto mukana lahjoittamassa liikuntavälineitä Ukrainaan

Koripalloliitto oli yksi lajiliitoista, jotka olivat mukana lähettämässä sodan keskellä eläville ukrainalaisille harrastusvälineitä.

10.2.2023 08:00 Seurauutinen

Seurauutisia #77: Olympiakomitea haastaa kansanedustajaehdokkaat edistämään liikuntaa ja urheilua

Suomen Olympiakomitea on julkaissut Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifestin, johon on koottu liikunnan ja urheilun edistämisen tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat kutsutaan allekirjoittamaan manifestin tavoitteet. Allekirjoittaneiden liikuntaehdokkaiden lista julkaistaan Olympiakomitean nettisivuilla.

1.12.2022 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #76: SPORTTI-hankkeen verkkokurssi tutustuttaa nuorten digipelaamiseen

EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.

Näytä lisää vastaavia