Shawn Huff ja Petteri Koponen: ”Päällimmäinen tunne on kiitollisuus”

14.9.2022 11:48 Susijengin tiistai-illan EM-puolivälieräottelussa Espanjaa vastaan kirjoitettiin viimeiset lauseet merkittävään lukuun suomalaisen koripallon historiaa, kun kapteeni Shawn Huff, 38, ja kenraali Petteri Koponen, 34, pelasivat uransa viimeiset maaottelut. Pelikentiltä vetäytyvä voimakaksikko näkee suomalaisen koripallon tulevaisuuden valoisana.

FIBA lahjoitti pelipallot Petteri Koposelle ja Shawn Huffille uran päättymisen kunniaksi. Kuva: FIBA

- Tietenkin päällimmäisin tunne eilisen pelin jälkeen oli harmitus, se on ihan selvä. Pitääkin harmittaa, kapteeni Huff naurahtaa palatessa Espanja-ottelun jälkitunnelmiin.

- Eka puolisko oli meiltä tosi solidi suoritus, vaikka parantamisen varaa jäi siihenkin. Pari helppoa heittoa enemmän sisään ja pari puolustuspään nukahdusta pois, niin ero olisi hyvin voinut olla se 18 pistettä. Mutta kaikki kunnia Espanjalle. He näyttivät toisella puoliskolla, miksi ovat maailmanmestareita.

Shawn Huff Makedoniaa vastaan 2011.
Shawn Huff Makedoniaa vastaan 2011.

Tappion karvaasta kalkista huolimatta vuoden 2022 EM-kisat olivat suomalaisittain ainutlaatuinen saavutus. Susijengi pelasi tiensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon kaatamalla matkan varrella mm. kisaisäntä Tshekin, niin ikään puolivälieriin selviytyneen Puolan sekä neljännesvälierän ennakkosuosikin Kroatian.

- Niinhän se vähän on, että nälkä kasvaa syödessä, Petteri Koponen hymyilee.

- Varmaan ihan jokaiselle tuli Espanja-ottelun aikana selväksi, että me pelataan ihan samalla kentällä voitosta niiden kavereiden kanssa. Jos muistelee Slovenian EM-kisoja 2013, silloin saatiin Espanjalta 26 pistettä pataan, nyt oli mitalipelipaikka tosi lähellä. On tämä aika selkeä osoitus siitä, miten me ollaan joukkueena kehitytty.

378 maaottelun ja 3725 maaottelupisteen edestä kokemusta

Huffin ja Koposen nimet ovat lähestulkoon synonyymisiä Susijengi-ilmiön ensimmäisen sukupolven kanssa.

Kun Suomi aloitti vuonna 2004 nousunsa Euroopan B-divisioonan kellariloukoista kohti EM-karsintoja, olivat kaksi nuorta helsinkiläistä joukkueen tulevaisuuden nimiä ja ehdottomia keulakuvia, joiden lupauksen varaan laskettiin paljon.

Koponen ja Huff ovat olleet mukana rakentamassa Susijengistä menestyvää maajoukkuetta.
Koponen ja Huff ovat olleet mukana rakentamassa Susijengistä menestyvää maajoukkuetta.

Tänä päivänä, kun kapteeni ja kenraali ovat vetäytyneet kentiltä, ovat he vetäneet Suomi-paidan ylleen yhteensä 378 miesten maaottelussa, pelanneet kuudet kansainväliset arvokisat mieheen ja viimeistelleet Susijengille uskomattomat 3725 maaottelupistettä.

- Ihan käsittämätöntä. Ei tuollaista olisi voinut kuvitella silloin joskus uran alussa, eikä niihin lukuihin nuorena sillä lailla kiinnitä huomiota. Vasta ihan viimeisen parin vuoden aikana olen alkanut vähitellen sisäistää, mitä kaikkea uran aikana on tullut tehtyä, Petteri nauraa.

- Päällimmäinen tunne tässä vaiheessa on kiitollisuus, että on saanut olla terve, on saanut olla mukana ja että on saanut pelata näin paljon. Ei pelkkiä lukuja katsomalla voi kukaan täysin ymmärtää, kuinka paljon ilon hetkiä ja kovia paikkoja joukkoon mahtuu, komppaa Huff.

Vuosien aikana vuoristoradan kaarteita riitti: riemuun päättynyt syksyn 2007 B-divisioonan finaali Romaniaa vastaan, haastavat vuodet 2010-luvun taitteen EM-karsinnoissa, arvokisaputki Liettuasta Bilbaon hurmoksen kautta Helsinkiin ja EM-karsintakuplista Prahaan

- Mulle ainakin henkilökohtaisesti on ollut iso juttu se, että olen matkan varrella oppinut nauttimaan hetkestä. Ottamaan voittamisen ja yhteisöllisyyden ja jokapäiväisen treenin synnyttämän ilon vastaan samalla lailla kuin tappionkin nostattamat tunteet, Huff kuvailee matkaansa.

- Ihan älytön reissu. Ei sitä vielä tässä vaiheessa osaa oikein edes käsittää. Onneksi tässä on nyt sitten aikaa muistella, jatkaa Koponen.

Susijengillä kirkas tulevaisuus

Susijengin kapteeninnauhaa kesästä 2015 kantanut Huff siirtää seuraavaksi katseensa perhe-elämään, kunnallispolitiikkaan Helsingin kaupunginvaltuutettuna sekä ensi kevään eduskuntavaalikampanjaan.

Koponen ei puolestaan osaa vielä sanoa, mitä lähikuukaudet tuovat tullessaan.

- Oon sanonut jo kauan, että heti kisojen jälkeen en tee mitään. Haluan kokea, miltä tuntuu, kun on aikaa. Tässä on aika monta vuotta menty koriksen ehdoilla ja haluan olla hetken ihan rauhassa ennen kuin teen päätöksiä, kertoo Koponen, joka kuitenkin paljastaa, että alkaneeseen syksyyn mahtuu lasten kanssa leikkimisen lisäksi koripallovalmennusta.

"Oi Maamme Suomi Synnyinmaa"
Kiitos Shawn ja Petsku!

Varmaa kuitenkin on, että kaikkensa suomalaiselle koripallolle antanut voimakaksikko tulee olemaan tuttu näky koriskatsomoissa ja treenihalleissa paitsi pääkaupunkiseudulla, myös koko maassa.

- Mielenkiintoinen kausi taas tiedossa. Miesten ja naisten liigat vaikuttaa ennakkoon tasaisilta, Karhu pelaa Mestareiden Liigan karsintaa ja ihan kohtahan tuossa pelataan taas MM-karsintoja. Jännä nähdä, maltanko olla poissa Urhea-hallilta, kun Susijengin treenit taas alkaa, Huff nauraa.

Oli miten oli, suomalaisen koripallon tilanne on valoisa, jos kaksikolta kysytään.

- Ei mun elinaikanani ole ollut näin hyvää tilannetta. Tämä uusi pelaajapolvi on paljon taitavampi ja urheilullisempi ja valmiimpi kuin yksikään sukupolvi aiemmin. Nämä kaverit ovat nuoresta asti tottuneet siihen, että me pelataan Euroopan parhaita vastaan ja pelataan mitalipelipaikasta, Koponen toteaa.

- Edellinen sukupolvi on luonut standardit, joista uusi sukupolvi lähtee parantamaan. Mulla on tosi kova usko näihin jätkiin. Ne luo ihan oman tarinansa meidän jatkoksi.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa torstaina 10.11. vieraskentällä Saksan ja sunnuntaina 13.11. kotikentällä Viron.

Susijengi on myös varmistanut paikkansa vuoden 2023 MM-kisoihin, jotka pelataan 25.8.-10.9.2023 Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa.

 
21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 10:00 Susijengi

Susijengin ja Latvian välisen ottelun liput nyt myynnissä

Nokia Arenan sekä kaikkien aikojen yleisöennätyksensä viime elokuussa kirjauttanut Susijengi palaa Tampereelle kesäkuussa, kun se kohtaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksessaan Latvian perjantaina 28.6.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

8.3.2024 12:00 Susijengi

Susijengi tuo olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Nokia Arenalle – vastassa ”maailman kuumin” maajoukkue

Nokia Arenan sekä kaikkien aikojen yleisöennätyksensä viime elokuussa kirjauttanut Susijengi palaa Tampereelle ensi kesän olympiakarsintojen kenraaliharjoituksessaan. Susijengin vieraaksi Nokia Arenalle saapuu perjantaina 28.6. FIBA:n MM-rankingin 6. sijalle jyrännyt Latvia.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

Näytä lisää vastaavia