Suomelle lisää FIBA-toimitsijoita - näin laaja kirjo osaamista löytyy toimitsijatehtävissä

9.9.2021 08:32 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjanpitäjä, ajanottaja, hyökkäysajanpitäjä, sekä kaksi tilastoijaa. Myös kuuluttaja on osa toimitsijatiimiä. Toimiva toimitsijapöytä takaa jouhevan ottelun niin erotuomareiden kuin katsojienkin silmissä.

Toimitsijat työn ääressä alle 16-vuotiaden tyttöjen MM-karsinnassa Helsingissä.

Kansainvälisen Koripalloliiton FIBA:n alaisissa otteluissa (maaottelut ja seurajoukkueiden kansainväliset sarjaottelut) toimitsijalta ja tilastoijalta vaaditaan ns. FIBA-lisenssi. Toimitsijalisenssin suorittaminen vaatii usean vuoden toimitsijakokemusta maan ylimmältä sarjatasolta sekä täydellistä sääntötuntemusta. Lisäksi jokaisen on osattava toimia kaikissa (pöytäkirja, ajanotto, hyökkäysaika) toimitsijatehtävissä. Tilastointilisenssin suorittaminen vaatii tilastointiohjelman täydellisen osaamisen lisäksi tilastoinnin määritelmät, jotka muuttuvat lajin kehittyessä. FIBA:n lisenssi on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan.

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n järjestämän toimitsijakoulutuksen läpäisi 13 suomalaista: Pipsa Aaltonen, Pirjo Alkunen, Zdenka Cvetinovic, Katri Heusala, Nina Koivisto, Päivi Kousa, Sari Leskinen, Oona Panula, Hanne Pirkola, Henna Runtti, Samu Silenius, Marika Vilanen ja Riikka Väisänen.

Tilastointilisenssi on tällä hetkellä voimassa reilulla 20 henkilöllä, joista yhdeksän toimii aktiivisesti maaotteluiden toimitsijatiimissä: Pirjo Alkunen, Tuomo Holopainen, Nina Koivisto, Samu Silenius, Maisa Talvitie, Ella Tiusanen, Hanna Tiusanen ja Marika Vilanen.

Maaotteluiden toimitsijatiimi

Koripalloliitto on omissa maaottelutapahtumissaan luottanut vuosikausia Marika Vilasen ja Nina Koiviston pyörittämään toimitsijatiimiin, joka koostuu lisenssin suorittaneista henkilöistä.

Kesällä 2021 tiimi toimi toimitsijoina 16- ja 18-vuotiaiden PM-kisoissa, Susijengin ja Susiladiesin kesän maaotteluissa sekä 16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa. Kaikkiaan 69 ottelua sisältänyt kesä piti sisällään huimat 360 toimitsija- ja tilastointitehtävää.

- Haluan Koripalloliiton puolesta kiittää Marikan ja Ninan tiimiä upeasta pitkään jatkuneesta yhteistyöstä. Ei ole salaisuus, että ilman tätä porukkaa olisimme todella pulassa. On todella hienoa, miten ammattimaisesti he suhtautuvat tehtävään kouluttautumalla jatkuvasti lisää, Koripalloliiton kilpailupäällikkö Ulla Karlsson hehkuttaa.

16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa toimitsijatiimi keräsi suorastaan ylistäviä kehuja, kun sen osaamista ja luotettavuutta kiitettiin FIBA:n ja erotuomareiden toimesta.

Tässä vaiheessa onkin hyvä esitellä kaikille koripallopelin yhtä monille tuntematonta osa-aluetta, toimitsemista ja kahta asiaan ”hurahtanutta” ammattilaista.

Toimitseminen voi olla myös valinta

Toimitseminen on koripallossa yksi niistä tehtävistä, joihin harvoin löytyy innokkuutta. Lasten ja nuorten peleissä vuorot jaetaan vanhemmille ja tehtävään joutuu usein melkeinpä pakosta. Nina Koivisto ja Marika Vilanen ovat poikkeuksia. He ovat löytäneet itselleen harrastuksen, joka pitää heidät iltaisin ja viikonloppuisin koripallokentällä – tai tarkemmin sen laidalla. Molemmilla on mittava ura toimitsijana takanaan ja homma kiinnostaa edelleen.

- Toimitsijapöytä on koripallokentän keskiosassa joukkueiden vaihtopenkkien välissä eli parhaalla mahdollisella paikalla ottelun seuraamiseksi. Toimitsijapöydällä näkee miten valmentajat toimivat ja pääsee luomaan onnistunutta ottelutapahtumaa yhteistyössä erotuomareiden kanssa, kaksikko toteaa yhteen ääneen. 

Ninan ylivoimainen suosikki on ajanotto. Siinä pitää pelin lisäksi tarkkailla vaihtopenkkejä sekä kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Pitää osata lukea peliä ja olla valmius reagoida tilanteisiin nopeasti. Marikan suosikki on hyökkäysaika. Pelissä on oikeasti koko ajan mukana, ja yhteistyö erotuomareiden kanssa on oltava saumatonta. Koripalloliiton siirtyessä digitaaliseen pöytäkirjaan myös pöytäkirjanpito on kiinnostaa. ”Uutta on aina kiva oppia”, toteavat molemmat kuin yhdestä suusta. 

Pelkkä toimitseminen ei enää riitä. Molemmat ovat myös aktiivisia tilastoijia. Ottelutilastoinnilla on Suomessa suhteellisen pitkä historia. Aikanaan tilastoja pidettiin käsin. Nykyään tilastointi tapahtuu koneella reaaliajassa, niin että katsojat voivat seurata ottelun tapahtumia kotisohvaltaan. Tilastoinnissa molempia kiehtoo täydellisyys. Tilastoihin on saatava koriin johtaneet syötöt sekä kukin heittotyyppi. Tilastojen avulla valmennus, media ja fanit saavat enemmän irti ottelusta. 

Jatkuva oppiminen 

Suurin motivaattori toimitsemiseen kaksikolla on halu olla hyvä siinä mitä tekee. Molemmilla on kova kunnianhimo olla paras, tai ainakin lähes täydellinen. Toistaiseksi Suomessa ei ole kovinkaan monta yhtä innostunutta toimitsijaa. Toimitsijoista ja tilastoijista on huutava pula. Ninan ja Marikan löytääkin tällä hetkellä kymmenien eri joukkueiden toimitsijapöydältä.

Jatkuva oppiminen on molemmille tärkeää. Kansainväliset sääntömuutokset tai erikoistilanteet kiehtovat. Ei ole kovinkaan harvinaista, että Suomen kokeneimmat erotuomarit saavat puhelun kaksikolta keskustellakseen yksittäisistä tilanteista. Keskusteleminen erikoistilanteista yhdessä erotuomareiden kanssa pitää myös erotuomarit varpaillaan – ja sehän hymyilyttää kaksikkoa.

Myös Koripalloliitto on saanut osansa kaksikon innostuksesta. Kaksikko ylläpitää Koripalloliiton epävirallista toimitsijatiimiä, jota se informoi ajankohtaisilla asioilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Maaotteluita (aikuiset ja nuoret) varten kaksikko organisoi toimitsijatiimiä, josta valitaan kulloinkin maaotteluihin tarvittavat toimitsijat. Kaksikko vastaa Koripalloliiton toimitsija- ja tilastokoulutuksista sekä auttaa Koripalloliittoa toimitsijatoiminnan kehittämisessä. Molemmat ovat olleet alusta asti mukana asiantuntijajäseninä myös Koripalloliiton digitaalisen pöytäkirjan eSCO:n kehittämisessä.

Haaveena olympialaiset, matkalla maanosamestaruuskisat

Molemmilla on ollut FIBA:n tomitsija- sekä tilastointilisenssi siitä asti, kun testaus aloitettiin. 

Kansainväliset pelit ovatkin molemmille tuttuja. Molemmilla on jo parinkymmenen vuoden kokemus toimitsemisesta kansainvälisistä peleistä. Jos Koripalloliitto jakaisi kultakelloja sadasta maaottelusta pelaajien lailla myös toimitsijoille, olisi Ninalla ja Marikalla niitä käsivarrellinen. Suomi on suhteellisen pieni maa toimitsijan silmin. Kaksikon haaveena on päästä olympialaisiin toimitsijaksi. Suunnitelmissa olikin lähteä tänä vuonna vapaaehtoiseksi Afrikan mestaruuskisoihin, mutta koronatilanne esti aikeet. Haaveet eivät kuitenkaan muuttuneet. Aikataulut pitää nyt vain miettiä uusiksi.

Sekä Ninaa että Marikaa harmittaa, ettei toimitsemista koeta yhtä mediaseksikkäänä kuin muita koripallon osa-alueita. Molemmat kannustavat kuitenkin kaikkia rohkeasti mukaan. Kyseessä on erittäin kiinnostava osa-alue, jota harva osaa tehdä oikein. Eikä siinä vielä kaikki. Toimitsijatiimistä on saanut paljon uusia ystäviä.

- Hyvä tiimi tässä lopulta on kaikkein tärkeintä, toteaa Nina ja Marika.

 
19.3.2024 12:15 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen koripallojoukkue matkaa innolla down-urheilijoiden MM-kisoihin Turkkiin

Trisome Games 2024 järjestetään Turkin Antalyassa 19.–26. maaliskuuta. Suomen down-koripallojoukkue osallistuu MM-kisoihin nyt toista kertaa.

21.10.2023 14:05 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton syysliittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta

Koripalloliiton tilikausi kääntyi niukasti tappiolliseksi. Kokouksen avauspuheenvuorossaan puheenjohtaja Timo Elo jakoi kiitosta rohkeille seuroille.

13.10.2023 12:00 Koripalloliitto tiedottaa

Heini Santos on Koripalloliiton uusi viestintä- ja markkinointipäällikkö

Suomen Koripalloliiton uudeksi viestintä- ja markkinointipäälliköksi on nimitetty Heini Santos (os. Suokari). Santos aloittaa uudessa tehtävässään 16.10.2023.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

4.8.2023 09:00 Yhteistyökumppanit

Craft Sportswear on Suomen koripallomaajoukkueiden uusi varustekumppani

Tunnettu urheiluvaatemerkki Craft vaatettaa kaikki Suomen koripallomaajoukkueet monivuotisella yhteistyösopimuksella. 

21.6.2023 09:42 Koripalloliitto tiedottaa

Heikki Tuomala -palkinto Paavo Pitkäselle

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt historian 34. Heikki Tuomala -palkinnon Paavo Pitkäselle, joka on toiminut laaja-alaisesti urheilujärjestötoiminnan eri osa-alueilla.

23.5.2023 13:00 MU18

Tampere isännöi myös 18-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisoja 2024

18-vuotiaiden EM-kisat kokoavat 16 maanosan parasta maata Tampereelle heinä-elokuun taitteessa 2024. Suomen Koripalloliitto ja Tampereen kaupunki ovat tehneet sopimuksen kisojen järjestämisestä.

22.4.2023 12:53 Koripalloliitto tiedottaa

Airamaa, Forsström ja Sten jatkavat liittohallituksessa

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 22.4. lähikokouksena Scandic Espoossa. Liittohallituksen kolme erovuoroista jäsentä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kun Marko Airamaa, Kaisa Forsström ja Tiina Sten jatkavat liittohallituksessa.

19.4.2023 10:30 Susiladies

Ilkka Palviainen naisten maajoukkueen päävalmentajaksi

Suomen naisten koripallomaajoukkueen päävalmentajana aloittaa Ilkka Palviainen, 43. Palviainen on toiminut toistakymmentä vuotta Suomen eri tyttömaajoukkueiden valmentajana. Tulevana kesänä naisten maajoukkueen tärkein yksittäinen kilpailutapahtuma on Kiinassa pelattavat Universiadit, johon joukkue lähtee uuden päävalmentajan johdolla.

21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

Näytä lisää vastaavia