Suomelle lisää FIBA-toimitsijoita - näin laaja kirjo osaamista löytyy toimitsijatehtävissä

9.9.2021 08:32 Koripallo-ottelun läpivieminen onnistuneesti vaatii saumatonta yhteistyötä erotuomareiden ja toimitsijoiden kesken. Toimitsijoina toimivat pöytäkirjanpitäjä, ajanottaja, hyökkäysajanpitäjä, sekä kaksi tilastoijaa. Myös kuuluttaja on osa toimitsijatiimiä. Toimiva toimitsijapöytä takaa jouhevan ottelun niin erotuomareiden kuin katsojienkin silmissä.

Toimitsijat työn ääressä alle 16-vuotiaden tyttöjen MM-karsinnassa Helsingissä.

Kansainvälisen Koripalloliiton FIBA:n alaisissa otteluissa (maaottelut ja seurajoukkueiden kansainväliset sarjaottelut) toimitsijalta ja tilastoijalta vaaditaan ns. FIBA-lisenssi. Toimitsijalisenssin suorittaminen vaatii usean vuoden toimitsijakokemusta maan ylimmältä sarjatasolta sekä täydellistä sääntötuntemusta. Lisäksi jokaisen on osattava toimia kaikissa (pöytäkirja, ajanotto, hyökkäysaika) toimitsijatehtävissä. Tilastointilisenssin suorittaminen vaatii tilastointiohjelman täydellisen osaamisen lisäksi tilastoinnin määritelmät, jotka muuttuvat lajin kehittyessä. FIBA:n lisenssi on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan.

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n järjestämän toimitsijakoulutuksen läpäisi 13 suomalaista: Pipsa Aaltonen, Pirjo Alkunen, Zdenka Cvetinovic, Katri Heusala, Nina Koivisto, Päivi Kousa, Sari Leskinen, Oona Panula, Hanne Pirkola, Henna Runtti, Samu Silenius, Marika Vilanen ja Riikka Väisänen.

Tilastointilisenssi on tällä hetkellä voimassa reilulla 20 henkilöllä, joista yhdeksän toimii aktiivisesti maaotteluiden toimitsijatiimissä: Pirjo Alkunen, Tuomo Holopainen, Nina Koivisto, Samu Silenius, Maisa Talvitie, Ella Tiusanen, Hanna Tiusanen ja Marika Vilanen.

Maaotteluiden toimitsijatiimi

Koripalloliitto on omissa maaottelutapahtumissaan luottanut vuosikausia Marika Vilasen ja Nina Koiviston pyörittämään toimitsijatiimiin, joka koostuu lisenssin suorittaneista henkilöistä.

Kesällä 2021 tiimi toimi toimitsijoina 16- ja 18-vuotiaiden PM-kisoissa, Susijengin ja Susiladiesin kesän maaotteluissa sekä 16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa. Kaikkiaan 69 ottelua sisältänyt kesä piti sisällään huimat 360 toimitsija- ja tilastointitehtävää.

- Haluan Koripalloliiton puolesta kiittää Marikan ja Ninan tiimiä upeasta pitkään jatkuneesta yhteistyöstä. Ei ole salaisuus, että ilman tätä porukkaa olisimme todella pulassa. On todella hienoa, miten ammattimaisesti he suhtautuvat tehtävään kouluttautumalla jatkuvasti lisää, Koripalloliiton kilpailupäällikkö Ulla Karlsson hehkuttaa.

16-vuotiaiden tyttöjen MM-karsinnoissa toimitsijatiimi keräsi suorastaan ylistäviä kehuja, kun sen osaamista ja luotettavuutta kiitettiin FIBA:n ja erotuomareiden toimesta.

Tässä vaiheessa onkin hyvä esitellä kaikille koripallopelin yhtä monille tuntematonta osa-aluetta, toimitsemista ja kahta asiaan ”hurahtanutta” ammattilaista.

Toimitseminen voi olla myös valinta

Toimitseminen on koripallossa yksi niistä tehtävistä, joihin harvoin löytyy innokkuutta. Lasten ja nuorten peleissä vuorot jaetaan vanhemmille ja tehtävään joutuu usein melkeinpä pakosta. Nina Koivisto ja Marika Vilanen ovat poikkeuksia. He ovat löytäneet itselleen harrastuksen, joka pitää heidät iltaisin ja viikonloppuisin koripallokentällä – tai tarkemmin sen laidalla. Molemmilla on mittava ura toimitsijana takanaan ja homma kiinnostaa edelleen.

- Toimitsijapöytä on koripallokentän keskiosassa joukkueiden vaihtopenkkien välissä eli parhaalla mahdollisella paikalla ottelun seuraamiseksi. Toimitsijapöydällä näkee miten valmentajat toimivat ja pääsee luomaan onnistunutta ottelutapahtumaa yhteistyössä erotuomareiden kanssa, kaksikko toteaa yhteen ääneen. 

Ninan ylivoimainen suosikki on ajanotto. Siinä pitää pelin lisäksi tarkkailla vaihtopenkkejä sekä kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Pitää osata lukea peliä ja olla valmius reagoida tilanteisiin nopeasti. Marikan suosikki on hyökkäysaika. Pelissä on oikeasti koko ajan mukana, ja yhteistyö erotuomareiden kanssa on oltava saumatonta. Koripalloliiton siirtyessä digitaaliseen pöytäkirjaan myös pöytäkirjanpito on kiinnostaa. ”Uutta on aina kiva oppia”, toteavat molemmat kuin yhdestä suusta. 

Pelkkä toimitseminen ei enää riitä. Molemmat ovat myös aktiivisia tilastoijia. Ottelutilastoinnilla on Suomessa suhteellisen pitkä historia. Aikanaan tilastoja pidettiin käsin. Nykyään tilastointi tapahtuu koneella reaaliajassa, niin että katsojat voivat seurata ottelun tapahtumia kotisohvaltaan. Tilastoinnissa molempia kiehtoo täydellisyys. Tilastoihin on saatava koriin johtaneet syötöt sekä kukin heittotyyppi. Tilastojen avulla valmennus, media ja fanit saavat enemmän irti ottelusta. 

Jatkuva oppiminen 

Suurin motivaattori toimitsemiseen kaksikolla on halu olla hyvä siinä mitä tekee. Molemmilla on kova kunnianhimo olla paras, tai ainakin lähes täydellinen. Toistaiseksi Suomessa ei ole kovinkaan monta yhtä innostunutta toimitsijaa. Toimitsijoista ja tilastoijista on huutava pula. Ninan ja Marikan löytääkin tällä hetkellä kymmenien eri joukkueiden toimitsijapöydältä.

Jatkuva oppiminen on molemmille tärkeää. Kansainväliset sääntömuutokset tai erikoistilanteet kiehtovat. Ei ole kovinkaan harvinaista, että Suomen kokeneimmat erotuomarit saavat puhelun kaksikolta keskustellakseen yksittäisistä tilanteista. Keskusteleminen erikoistilanteista yhdessä erotuomareiden kanssa pitää myös erotuomarit varpaillaan – ja sehän hymyilyttää kaksikkoa.

Myös Koripalloliitto on saanut osansa kaksikon innostuksesta. Kaksikko ylläpitää Koripalloliiton epävirallista toimitsijatiimiä, jota se informoi ajankohtaisilla asioilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Maaotteluita (aikuiset ja nuoret) varten kaksikko organisoi toimitsijatiimiä, josta valitaan kulloinkin maaotteluihin tarvittavat toimitsijat. Kaksikko vastaa Koripalloliiton toimitsija- ja tilastokoulutuksista sekä auttaa Koripalloliittoa toimitsijatoiminnan kehittämisessä. Molemmat ovat olleet alusta asti mukana asiantuntijajäseninä myös Koripalloliiton digitaalisen pöytäkirjan eSCO:n kehittämisessä.

Haaveena olympialaiset, matkalla maanosamestaruuskisat

Molemmilla on ollut FIBA:n tomitsija- sekä tilastointilisenssi siitä asti, kun testaus aloitettiin. 

Kansainväliset pelit ovatkin molemmille tuttuja. Molemmilla on jo parinkymmenen vuoden kokemus toimitsemisesta kansainvälisistä peleistä. Jos Koripalloliitto jakaisi kultakelloja sadasta maaottelusta pelaajien lailla myös toimitsijoille, olisi Ninalla ja Marikalla niitä käsivarrellinen. Suomi on suhteellisen pieni maa toimitsijan silmin. Kaksikon haaveena on päästä olympialaisiin toimitsijaksi. Suunnitelmissa olikin lähteä tänä vuonna vapaaehtoiseksi Afrikan mestaruuskisoihin, mutta koronatilanne esti aikeet. Haaveet eivät kuitenkaan muuttuneet. Aikataulut pitää nyt vain miettiä uusiksi.

Sekä Ninaa että Marikaa harmittaa, ettei toimitsemista koeta yhtä mediaseksikkäänä kuin muita koripallon osa-alueita. Molemmat kannustavat kuitenkin kaikkia rohkeasti mukaan. Kyseessä on erittäin kiinnostava osa-alue, jota harva osaa tehdä oikein. Eikä siinä vielä kaikki. Toimitsijatiimistä on saanut paljon uusia ystäviä.

- Hyvä tiimi tässä lopulta on kaikkein tärkeintä, toteaa Nina ja Marika.

 
14.12.2021 09:48 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto on julkaissut oman ympäristösuunnitelmansa

Suomen Koripalloliitto sitoutuu kantamaan vastuunsa ja tekemään osuutensa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Vastuullisuus on yksi Koripalloliiton keskeisistä arvoista ja osa liiton strategiaa.

29.11.2021 13:59 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosäätiö palkitsi Pentti Salmen koripallokulttuurin edistämisestä, uusi palkinto nimettiin Salmen mukaan

Palkinto myönnettiin suomalaisen koripallokulttuurin levittämisen eteen tehdystä, poikkeuksellisen merkittävästä ja uraauurtavasta työstä, joka on lisännyt lajin julkisuutta ja julkisuuskuvan rakentamista. Jatkossa palkinto tunnetaan Pentti Salmi -palkintona.

29.11.2021 12:43 Seurat

Eero Nevalle Alfred Kordelinin säätiön palkinto

Tapiolan Hongan koripallovalmentaja Eero Neva vastaanotti lauantaina 27.11.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Espoon Tapiolassa Naisten Korisliigan Tapiolan Honka - EBT -ottelussa.

26.11.2021 12:22 Susijengi

Susijengin Kroatia-ottelusta koronapassillinen tapahtuma

Koronapassi vaaditaan kaikilta ottelutapahtumaan saapuvilta katsojilta. Taustalla on Valtioneuvoston äskettäinen päätös liittyen uusiin ravintolarajoituksiin. Koronapassin myötä Espoo Metro Areenan ravintolat pysyvät auki tapahtuman ajan ja kaikille osallistujille pystytään tarjoamaan entistäkin terveysturvallisempi tapahtuma.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

10.11.2021 10:00 Korisliiga

Korisliiga etsii urheilumyynnin ammattilaista

Suomen Koripalloliitto Ry:n omistama markkinointiyhtiö ProBasket Oy hakee työsuhteeseen myyntipäällikköä, joka vastaa miesten Korisliigan myynnistä yhdessä Korisliiga seurojen kanssa.

30.10.2021 12:15 Koripalloliitto tiedottaa

Puheenjohtaja Timo Elo kiitti seuroja onnistuneesta paluusta arkeen

Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Koripalloliitto sai historiansa 13. kunniajäsenen, kun Pentti Hilke valittiin kunniajäseneksi mittavasta ja monimuotoisesta päivätyöstään koripallon parissa.

28.10.2021 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO on vallannut korissarjat

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO tuli täksi kaudeksi korvaamaan paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa. Huolimatta täysin vapaaehtoisesta käytöstä siirtymävaiheen aikana, peräti 97 prosentissa kauden otteluista on ollut jo käytössä uusi ottelupöytäkirja.

19.10.2021 08:56 Koripalloliitto tiedottaa

Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

8.10.2021 12:08 Koripalloliitto tiedottaa

Huff, Kotti ja Tuukkanen valmistuivat FIBA:n Time Out -koulutusohjelmasta

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out -koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

20.9.2021 18:35 Susijengi

Suomi hakee Susijengille kotikisoja 2025

Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2025 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Helsingissä järjestetyt vuoden 2017 EM-kisat olivat kaikilla mittareilla jättimenestys ja ikimuistoinen kokemus.

6.9.2021 11:48 Koripalloliitto tiedottaa

Ensimmäinen eSCO-koulutus keräsi yli 200 osallistujaa - helppokäyttöisyys sai suitsutusta käyttäjiltä

Koripalloliiton toteuttama digitaalinen pöytäkirja, eSCO, korvaa tulevalla kaudella paperiset ottelupöytäkirjat. Helppokäyttöinen eSCO sai innostuneen vastaanoton ensimmäisessä koulutuksessa. Koulutukset jatkuvat tämän viikon torstaina 9.9.

1.6.2021 14:00 Koronavirus

OKM:n tukea haettavissa liikunta- ja urheiluseuroille koronapandemian haittojen lieventämiseksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut liikunta- ja urheiluseurojen haettavaksi avustuksen, jolla turvataan lasten ja nuorten harraste-, kilpa- ja huippu-urheilutoimintaa koronaepidemian aikana.

26.5.2021 15:25 Koripalloliitto tiedottaa

Koriskasvot kuntavaaleissa

Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut ja jatkuu 8.6. saakka. Vaalipäivä on 13.6. Basket.fi kokosi liikunta- ja urheiluperheen viestit ehdokkaille ja äänestäjille sekä listasi nimet, jotka ovat erityisen tuttuja korispiireissä.

30.4.2021 10:21 Susiladies

Susiladies-ohjelma on suomalaisen tyttö- ja naiskoriksen yhteinen toimintamalli

Suomalainen tyttö- ja naiskoripallo on kovassa nosteessa. Tyttöjen maajoukkueet kilpailevat parhaillaan korkeimmalla A-tasolla Euroopassa. Naisten maajoukkue on samaan aikaan alkanut ottaa harppauksia kohti kärkeä ja naiskorikselle on syntymässä uusi supertähti. Entistä valoisamman tulevaisuuden selkänojana toimii Susiladies-strategia.

27.4.2021 14:47 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton uusi lisenssityökalu on vapaasti seurojen käytössä

Koripalloliitto on tuottanut oman lisenssitilastointisivuston palvelemaan jäsenseurojaan. Tilastosivuilta seurat pystyvät hyödyntämään kerättyä ja suodatettua lisenssidataa oman kehityksensä arviointiin ja tulevaisuuden suunnitelmien laatimiseen.

27.4.2021 08:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen pöytäkirja eSCO korvaa paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa

Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.

24.4.2021 13:25 Koripalloliitto tiedottaa

Meri Löyttyniemi ja Siiri Sarias uusina Koripalloliiton hallitukseen – Petri Peltoniemi jatkokaudelle

Koripalloliiton liittohallitus sai kaksi uutta jäsentä, kun seurojen kevätliittokokous valitsi Meri Löyttyniemen ja Siiri Sariaksen hallituksen uusiksi jäseniksi. Petri Peltoniemi valittiin kolmivuotiselle jatkokaudelle.

16.4.2021 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloseuroille hyvitystä ensi kauden sarjamaksuista

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt sarjamaksujen hyvittämisestä jäsenseuroilleen. Pelikauden 2021–22 maksuihin kohdistettavien hyvitysten suuruus on 161 000 euroa.

9.4.2021 15:01 Koripalloliitto tiedottaa

Avoin kutsu jäsenseuroille Koripalloliiton liittokokoukseen 24.4.

Koronatilanteen vuoksi Suomen Koripalloliiton kevätliittokokous järjestetään etäkokouksena Koripalloliiton toimistolla lauantaina 24.4. klo 10. Kokouskutsut seuroille on lähetetty 9.4.

Näytä lisää vastaavia