Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

7.8.2023 10:18 Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

Elias Valtonen rynnistää ennakkoluulottomasti kohti susikesää omilla vahvuuksillaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Täydet kaksi viikkoa Susijengin MM-leirityksessä paita märkänä treenannut Valtonen pääsi perjantai-iltana Liettuaa vastaan kentälle neljän pelatun minuutin jälkeen määrätietoisena ja valmiina osoittamaan arvonsa joukkueelle.

Lataus purkautui kuitenkin virhevaikeuksina, kun Valtoselle vihellettiin vajaaseen kolmeen minuuttiin kolme henkilökohtaista virhettä. Vaikka ”Euran Jordani” toi myöhemmin ottelussa läsnäolonsa tiettäväksi puolustuspäässä, hän ei anna itselleen illasta puhtaita papereita.

- Oon ollut innoissani mukana koko leiritysjakson ajan ja ehkä perjantaina vähän liiankin innoissani, Valtonen naurahtaa viitaten henkilökohtaisen virhetilin täyttymiseen vajaassa seitsemässä peliminuutissa.

- Siinä oli ehkä vielä vähän ylilatausta. Kun sain muutaman virheen heti alkuun, oli vähän vaikea päästä rytmiin ja samalle sivulle pelin kanssa. Toisaalta välillä käy noin, eikä silloin voi oikein muuta tehdä kuin nollata tapahtuma ja mennä seuraavaa peliä kohti.

Perjantai-illan voitto oli Susijengille ikimuistoinen. Sen lisäksi, että Suomen miesten maajoukkue on onnistunut voittamaan parhaalla miehistöllään pelaavan Liettuan edellisen kerran lähes 30 vuotta sitten, rikkoutui Liettua-ottelussa paitsi suomalaisen koripallohistorian kaikkien aikojen yleisöennätys, myös Tampereen Nokia Areenan yleisöennätys.

- Oli upea ilta ja käsittämättömän hienoa juosta kentälle tuollaisen yleisön edessä. Olen päässyt pelaamaan yhtä isolle yleisölle viimeksi NCAA:ssa, Euroopassa en kertaakaan. Tuon parempaa aloitusta kesän maaottelulle olisi tuskin voinut saada.

”Pystyn olemaan isossa roolissa voittavassa joukkueessa”

Valtosen kolmas kausi koripalloammattilaisena Euroopassa oli Euran Veivin kasvatille haasteellinen.

Vaikka Valtosen ensimmäinen kausi espanjalaisessa BAXI Manresassa oli ollut erinomainen, toisen kauden alku toi mukanaan omia kentän ulkopuolisia haasteitaan, jotka heijastuivat peliesityksiin. Kun Valtosen minuutit Manresan paidassa tippuivat tippumistaan, vuokrattiin hänet loppukauden kestävällä sopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesiin.

Bundesliiga-nousija Seawolvesissa Valtonen löysi vähitellen rytminsä ja murtautui joukkueensa vakiomiehistöön, kunnes keväinen loukkaantuminen pienensi hänen rooliaan.

- Oli tosi erilainen kausi. Oli ensimmäinen kerta mun uralla, kun aloitan kauden jossain muualla kuin lopetan. Oli iso haaste hypätä mukaan uuteen joukkueeseen ja liigaan kesken kauden ja omaksua nopeasti uusi jengi ja uusi pelijärjestelmä, Valtonen summaa.

- Toisaalta pelasin ajoittain myös hyviä pelejä ja pystyin osoittamaan mun arvon Bundesliigassa. Ammattilaisuralla tällaisia vähän hankalampiakin kausia tulee. Niistä on ammennettava omaan kokemuspankkiin asioita. Tuntuu, että olen taas vähän viisaampi ja valmiimpi pelaajana.

Omasta roolistaan ja suoritustasostaan Valtonen on vuorenvarma. Pelikaudella 2021-22 Valtonen oli Manresan aloitusviisikon pieni laitahyökkääjä joukkueessa, joka päätyi FIBA Mestareiden Liigassa hopealle ja Euroopan parhaimpana kansallisena liigana pidetyssä Espanjan ACB-liigassa puolivälieriin tasaisiin kamppailuihin Real Madridia vastaan.

- Vaikka viime kaudella olikin omat haasteensa, mulla on apunani kokemus siitä, että pystyn pelaamaan paljon kovemmalla tasolla ja olemaan isossa roolissa voittavassa joukkueessa. Olen nyt vielä entistäkin innokkaampana valmis näyttämään, mitä osaan.

Valtosen kolmivuotista sopimusta BAXI Manresan kanssa on jäljellä vielä yksi vuosi.

- Tällä hetkellä mun fokus on täysillä Susijengissä. Meillä on isot viikot edessä ja mahdollisuus saavuttaa historiallisia asioita. Maajoukkuekesän jälkeen olen taas valmiimpi uuteen kauteen ammattilaisena.

”Tiedän roolini ja tuon kentälle omia juttujani”

Kertauksenkin uhalla: vuonna 2022 Prahan ja Berliinin EM-kisaparketeilla kirmasi peräti yhdeksän Susijengin pelaajaa, jotka esiintyivät ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa. Valtonen oli heistä yksi.

Hänen mukaansa kokemus EM-kisanäyttämöiltä on auttanut Susijengiä kasvattamaan kollektiivista itseluottamustaan. Se näkyi jopa marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 MM-karsintaikkunoissa.

- Ihan selkeästi karsintapeleissä auttoi se, että meillä oli monta pelaajaa, jotka kävivät Prahan ja Berliinin kokemuksen läpi ja näkivät, missä heidän henkilökohtaisensa tasonsa on eurooppalaisen huippukoriksen kartalla, Valtonen arvioi.

- Me pelattiin tosi hyvät kisat ja lopulta haastettiin Euroopan mestari tasaväkiseen peliin, joka olisi ollut ihan meidän voitettavissa. Tuollainen kokemus jättää jälkensä.

Samalla tavalla Valtonen ymmärtää oman arvonsa Susijengille. Hän murtautui Susijengiin vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja on siitä lähtien pelannut maajoukkueessa vahvuuksillaan monipuolisena 2-4-paikkojen voimanpesänä, joka puolustaa yhtä lailla niin pallollista kuin pallotonta, upottaa vapaan heiton ja leikkaa sutena korille.

- Oon pelannut jo sen verran kauan tässä jengissä, että tiedän roolini ja tuon kentälle omia juttujani, joilla voin auttaa jengin pelaamista. Puolustus on se mun leipäpuu, mutta hyökkäyksessä yritän tietysti auttaa Lauria (Markkanen) ja kumppaneita parempiin asemiin ja käyttää oman paikkani silloin, kun se tulee, hän jatkaa.

Liettua-ottelu on nyt taputeltu. Susijengin seuraava haaste odottaa vuoroaan keskiviikkona Espoo Metro Areenalla, jolloin omaan olympiakarsintaturnaukseensa valmistautuva wanha tuttu Viro saapuu Susijengin vieraaksi.

Valtonen uskoo, että joukkue tulee esittämään Espoossa entistä parempia otteita.

- Kyllä me tullaan parantamaan. Liettuaa vastaan tuli liikaa menetyksiä eikä muutenkaan oltu joukkueena ihan samalla sivulla, pientä jännitystäkin oli havaittavissa. Lähdetään keskiviikon peliin meidän oman perustekemisen kautta ja annetaan yleisölle kunnon show.

Susijengi ja Viro kohtaavat keskiviikkona 9.8. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Liput otteluun ovat myynnissä.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

Näytä lisää vastaavia