Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

15.8.2012 Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

Susijengin ”preseason” kääräistiin pakettiin viime sunnuntaina, kun joukkue haki makeaakin makeamman 98–82 (59–41)-revanssivoiton kahden vuoden takaisesta MM-hopeamitalisti Turkista. Susijengi ehti pelata kolmen viikon aikana seitsemän kovan tason kansainvälistä ottelua, joissa joukkueen saaliiksi jäivät Turkin lisäksi Iran sekä Bosnia & Hertsegovina.

– Pelasimme selkeästi ehjemmän 40-minuuttisen sunnuntaina kuin viikon takaisessa Turkki-ottelussamme. Selvää on se, että meitä vastaan on aika nihkeä pelata, koska olemme aika ratkaisu- ja heittovoimaisia kaikki. Nyt kuusi kolmosta pisti sisään Mikko Koivisto, seuraavassa matsissa se voi olla vaikka Sasu Salin ja sen jälkeen joku kolmas, Möttölä arvioi sunnuntaista Turkki-voittoa.

Möttölän mukaan Bambergin turnauksen ottelut Saksaa ja Turkkia vastaan alleviivasivat niin Susijengin vahvuuksia kuin kehitysalueitakin.

– Meidän joukkuepelimme pieniä puutteita ovat koko ja levypallovoima, ja meidän on asennuttava peliin nämä puutteet mielessämme. Lauantain Saksa-pelissä emme olleet näillä osa-alueilla ajan tasalla, mutta Turkkia vastaan pärjäsimme hyvin, tuloksena tappio ja voitto. Ei tämä mitään ydinfysiikkaa ole, Möttölä virnistää.

Susijengi avasi maaottelukesänsä Italian Trentossa saalistaen neljän joukkueen turnauksessa voiton Bosnia & Hertsegovinasta sekä tappiot Italialle ja Montenegrolle. Viikkoa myöhemmin Istanbulissa Suomi taipui Turkille, mutta haki olympiakävijä Iranin päänahan. Möttölän mukaan joukkue paransi otteitaan turnaus turnaukselta aina Bambergin huipennukseen asti.

– Ei meitä missään vaiheessa kesää yrityksen puutteesta ole voitu moittia. Pelaamme varmaan vielä nopeampaa peliä kuin koskaan aiemmin johtuen osaksi siitä, että Rannikon Teemu ei ole tällä hetkellä järjestelemässä hyökkäyksiämme eli joudumme luomaan tekopaikat suoraviivaisemmalla ja vähän nopeammalla pelillä. Oikeastaan ainoa asia, mitä vielä kaipaamme, on suoritusvarmuus pelien sisällä: otteluiden sisällä on tullut liikaa ylä- ja alamäkiä, mutta se on perjantaihin mennessä toivottavasti hoidettu.

Isossa päässä leveä rotaatio 

Möttölä sai EM-kisakasteensa jo 18-vuotiaana teinipoikana, jolloin miesten päävalmentaja Henrik Dettmann nosti hänet Suomen kisamiehistöön Ateenan kisoissa 1995. Toisen kerran Möttölä kantoi Suomen sinivalkopaitaa EM-kisoissa viime vuoden Liettuan kisoissa, joissa Suomi sijoittui historiallisesti yhdeksänneksi.

Möttölällä on vuoden takaisista kisoista katkeransuloiset muistot: Susijengin menestys lämmitti, mutta toisaalta konkari joutui seuraamaan monen ottelun ratkaisuhetket penkiltä loukkaantumisista johtuen.

– Selkäni meni hajalle ennen EM-kisojen alkua, ja kisoissa alkoi vielä nivunenkin oireilla. Selkä alkoi vasta vapun korvilla palata entiselleen. Totta kai oli hienoa pelata sen verran kuin pelasin, mutta henkilökohtaisella tasolla oli tietenkin pettymys, että minuutit jäivät sattuneista syistä vähiin, Möttölä muistelee.

Kolmas syyskuuta 2011 Möttölä pommitti kymmenen pistettä antoisien tuuletusten saattelemana, kun Suomi kaatoi Bosnia & Hertsegovinan pistein 92–64 ensimmäiseksi EM-kisavoitokseen 34 vuoteen. Konkarin harras toive on, että lähitulevaisuus tuo mukanaan samanlaisia tähtihetkiä maajoukkuepaidassa.

– Fyysisesti fiilikseni on nyt parempi kuin useampaan vuoteen. Kukaan ei tässä iässä lähde enää puhtaalta pöydältä, mutta olen nyt ihan hyvässä iskussa ja saanut muutaman hyvän matsin alle. Viime vuosien loukkaantumishistorian huomioon ottaen minulle kaikki kaikessa on, että saan vedettyä seuraavat viikot terveenä läpi ja nauttia koriksesta.

Terveen Möttölän kanssa Susijengillä on kasassa luotettava korinaluskalusto kansainvälisiin matseihin: Möttölän lisäksi duunariäijät Tuukka Kotti ja Kimmo Muurinen, monipuolinen hyökkäyspään pelaaja Gerald Lee jr, uusi tulokas Ville Kaunisto sekä puolustuspään lukko Vesa Mäkäläinen ovat jakaneet minuutteja tasaisesti valmistavissa maaotteluissa.

– Meillä on kasassa täysi isojen kaverien rotaatio. Voi tulla matseja, joissa viisi kaveria tekee viisi pistettä, tai sitten matseja, joissa joku tekee 20 pinnaa ja muut viisi, Möttölä arvioi.

Yhdeksän vuoden tauon maajoukkueen kokoonpanoon palannut Ville Kaunisto on ollut Möttölän mukaan tervetullut lisäys Susijengin isoon päähän.

– Ville on todella vahvat koripallotaidot omaava pelaaja, jolla on korkea koris-ÄO. Pelaamme vähän epäortodoksista korista maajoukkueessa, mutta Bambergin turnauksessa hän osoitti olevansa jo sinut pelitapamme kanssa.

”Nyt alkaa koripalloshakki” 

Susijengi palaa tositoimiin perjantaina, jolloin Helsingin Jäähallin ”Sudenpesään” Suomea saapuu haastamaan Albania EM-karsintojen avausottelussa.

– Tähän mennessä kesän maaottelut on vedetty omia kuvioita opetellen, mutta nyt alkaa se koripalloshakki, mistä minä pidän; alamme scoutata vastustajia ja ottaa heiltä syömäaseet pois, Möttölä intoilee.

Susijengi on kesän 2012 EM-karsinnoissa epätavallisessa asemassa: Liettuan kisojen yhdeksäs sija takasi Suomelle paikan EM-karsinta-arvonnan ykköskorissa ensimmäistä kertaa koskaan. Möttölän mukaan karsintojen ykköskori on saavutettu etu, josta ei sovi tinkiä.

– Kun muita karsintalohkoja katsoo, emme pelaa missään nimessä helpoimmassa lohkossa, mutta vastassamme olisi voinut olla todellisia koriksen suurmaita. Seuraavien viikkojen aikana me joko käytämme viime kesän hienon suorituksemme hyödyksemme, tai palaamme karsintamatemaattisesti monta vuotta taaksepäin. Tuolla Euroopassa on monta korismaata, jotka janoavat päästä sinne, missä me olemme nyt, Möttölä muistuttaa.

Suomen suurimmaksi vahvuudeksi EM-karsinnoissa Albaniaa, Belgiaa, Puolaa ja Sveitsiä vastaan Möttölä laskee joukkueen tasaisuuden. Myös ryhmän minimitavoite on selvillä: Helsingin Jäähallin Sudenpesässä ei ole lupa hävitä.

– Petteri Koposta lukuun ottamatta meillä ei ole perinteisiä go to -pelaajIa, vaan olemme enemmän tai vähemmän kaikki roolipelaajia, joilla on vihreä valo ja paljon vastuuta molemmissa päissä. Jos vastustaja scouttaa meiltä kaverin tai kaksi pois, kokoonpanossamme on edelleen monta muuta jätkää, jotka voivat ratkaista, Möttölä arvioi.

– Ilmiselvää on se, että karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa kotiin, oli vastassa sitten kuka tahansa, ja pari vierasottelua päälle. Jokainen vastustaja on otettava tosissaan. Albania ei ole varmaan lohkon ennakkosuosikki, mutta siellä päin maailmaa on kovia joukkueurheilumaita, ja jokainen peli alkaa tasatilanteesta.

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

9.8.2012 10:05 EM-karsinnat

Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

18.8.2011 20:06 EM-karsinnat

Sasu Salin luo uraa puolustuksen lukkona

Kun Sasu Salin nostettiin vuosi sitten miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, MaSu-Basketin kasvatti latoi kolmen pisteen kaaren takaa heittonsa säkkiin yli 60% tarkkuudella, mutta yskähteli puolustuspäässä. Tänä kesänä Salinin heitto ei ole kulkenut viime kesän malliin, mutta hänestä on kasvanut yhdessä kaudessa maajoukkueen eturivin puolustuspelaaja.

13.8.2011 EM-karsinnat

Sadan maaottelun Rannikko on kolmen ottelun päässä unelmasta

Teemu Rannikko sovitteli Suomen miesten maajoukkueen pelipaidan ensimmäisen kerran ylleen 99 maaottelua ja melkein 14 vuotta sitten. Kun Suomi kohtaa vuoden 2011 EM-karsintojen kotiavauksessaan maanantaina Portugalin, sadannen maaottelunsa pelaavalla Rannikolla on mahdollisuus ottaa jättiharppaus kohti uransa ensimmäisiä EM-kisoja.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

12.8.2010 20:23 EM-karsinnat

Maajoukkuedebyytissään loistanut Sasu Salin: "Pelasin niin kuin käskettiin"

Keskiviikon Suomi-Israel-EM-karsintaottelussa Espoon Barona Areenalla nähtiin monia sinivalkoisia sankareita. Eräs parrasvaloihin nousseista pelaajista oli vasta 19-vuotias Sasu Salin, joka huudatti yleisöä 11 pisteellä ja eräällä kypsimmistä maajoukkuedebyyteistä miesmuistiin.

4.8.2010 12:46 EM-karsinnat

Shawn Huff loistaa monessa roolissa

Toukokuussa toisen ammattilaiskautensa Kreikan liigassa päättänyt Shawn Huff on kuulunut kesällä Suomen maajoukkueen varmimpiin pelaajiin. 198-senttinen takamies on osoittanut kykynsä sopeutua lukuisiin erilaisiin kenttärooleihin kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

30.7.2010 EM-karsinnat

”Junnu” Leellä elämänsä tärkein kesä

Nelivuotisen taipaleensa USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa päättänyt Gerald Lee jr., 22, saapui ryminällä maajoukkueen korin alle kesällä 2009. Tänä kesänä ”Junnu” Leellä on tiedossa yhä suurempi rooli maajoukkueen rotaatiossa sekä siirtyminen ammattilaiskentille.

31.5.2010 EM-karsinnat

Möttölän treenikausi täydessä vauhdissa

Miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 33, ei jäänyt lepäämään laakereillaan Korisliigan finaalien päätyttyä. Lyhyen tauon jälkeen Möttölä veti jälleen veryttelypuvun ylleen ja aloitti valmistautumisen kesän maajoukkueleiritykseen.

Näytä lisää vastaavia