”Junnu” Leellä elämänsä tärkein kesä

30.7.2010 Nelivuotisen taipaleensa USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa päättänyt Gerald Lee jr., 22, saapui ryminällä maajoukkueen korin alle kesällä 2009. Tänä kesänä ”Junnu” Leellä on tiedossa yhä suurempi rooli maajoukkueen rotaatiossa sekä siirtyminen ammattilaiskentille.

Lee liittyi maajoukkueen vahvuuteen runsaat kaksi viikkoa sitten palattuaan USA:n kotikaupungistaan Norfolkissa, jossa hän kuntoutti kesäkuun alussa pyörähtänyttä nilkkaansa. 

Kesän ensimmäisissä maaotteluissaan Lee on osoittanut nilkkavammansa olevan menneen talven lumia. Uusikaupunkilaissyntyinen korinaluspelaaja urakoi viiden ottelun keskiarvoikseen 12,6 pistettä ja 5,2 levypalloa ottelua kohden. 

- Porukkaan oli helppo tulla mukaan, kun tiesin jo viime kesältä, minkälaisia pelaajia joukkueessa on ja mitä minulta odotetaan, kertoo Lee. 

- Maajoukkueessa on sikäli mukava tapa pelata, että yhtäkään pelaajaa ei sidota hirveän tiukasti tiettyyn rooliin. Esimerkiksi korinaluspelaajista minä, Tuukka (Kotti) ja Hanno (Möttölä) ollaan kaikki aika liikkuvia pelaajia, ja osaamme tarpeen tullen sopeutua kenttätilanteen vaatimuksiin. 

Leen tuntuman mukaan siirtyminen NCAA:sta maajoukkuekuvioihin ei ole aiheuttanut suuria sopeutumisvaikeuksia. 

- NCAA:ssa pelataan todella kovaa, mutta niin pelataan maajoukkuematseissakin. Selkeimmät erot ovat ne, että Euroopassa on jyrkemmät askelsäännöt kuin NCAA:ssa, ja 24 sekunnin heittokelloon sopeutuminen vaatii vähän nopeampaa reagointia. Sama laji tämä muuten on. 

Ammattilaisuran kynnyksellä 

Leen seniorikautta Old Dominion Monarchsissa voidaan luonnehtia kaikilla mittapuilla menestyksekkääksi. Lee johdatti joukkueensa CAA-konferenssin runkosarjan voittoon sekä konferenssin mestaruuteen, jonka lisäksi Lee palkittiin konferenssin lopputurnauksen arvokkaimpana pelaajana. 

Konferenssimestaruuden ansiosta Old Dominion pokkasi paikan myös NCAA:n tarunhohtoisessa lopputurnauksessa, jossa joukkue eteni aina toiselle kierrokselle eli valtakunnan 32 parhaan joukkoon.  

Kausikeskiarvoikseen 14,4 pistettä, 4,8 levypalloa ja 1,3 korisyöttöä urakoinut Lee kutsuttiin lisäksi huhtikuussa USA:n koripallovalmentajayhdistyksen All Stars -otteluun. 

Heti yliopistokauden päättymisen jälkeen Lee alkoi valmistautua NBA:n vuotuiseen draftitilaisuuteen. Leen nilkka kuitenkin pyörähti agenttitoimiston järjestämissä harjoituksissa Los Angelesissa kesäkuun alussa, josta syystä Lee joutui jättämään väliin mm. Boston Celticsin, Chicago Bullsin ja Detroit Pistonsin harjoitukset. Nilkan kuntoutuksen ollessa yhä käynnissä Lee harkitsi osallistumista NBA:n kesäliigaan, mutta päätti kuitenkin ottaa osoitteekseen Suomen. 

- Puntarointi kesäliigan ja maajoukkueen välillä oli vaikein päätös koko vuonna. NBA-draftin aikaan nilkkani alkoi olla jo periaatteessa terve, mutta se oli yhä kipeä treenatessa, muistelee Lee. 

- Harkitsin pitkään lähteväni kesäliigaan. Lopulta päätin, että on parempi tulla tuttuun ympäristöön ja auttamaan maajoukkuetta pelaamaan Euroopan huippuja vastaan. 

Leen unelmissa siintävät yhä NBA-parketit, mutta tällä hetkellä ammattilaisuran ensimmäinen tähtäin kohdistuu Euroopan huippusarjoihin. Tarjouksia ammattilaisuran ensimmäisestä pysäkistä on tullut jo useita. 

- Diiliehdotuksia on tullut aika paljon, ja kesän edetessä kaikki käydään huolella läpi ja valitaan minulle se paras vaihtoehto, paljastaa Lee. 

- Tarjouksia on tullut ihan Euroopan parhaista liigoista asti, mutta en tahdo valita sokeasti vain sitä, mistä saa eniten rahaa. En halua sopimusta, jossa istun penkillä pari ensimmäistä vuotta katsoen kuinka muut pelaavat, vaikka siitä saisi kuinka hyvin rahaa. Tärkeintä on päästä heti pelaamaan, vaikka sitten vähän pienemmällä sopimuksella. 

”Hyvä joukkuehenki” 

Vaikka Leen ura koripalloammattilaisena alkaa jo runsaan kuukauden päästä, nuoren miehen ajatukset ovat täysipäiväisesti miesten koripallomaajoukkueessa. 

- Tämähän on vähän klisee, mutta jos joukkue näyttää hyvältä, yleensä yksittäiset pelaajatkin näyttävät hyvältä. Minulle kaikkein tärkeintä tällä hetkellä on auttaa maajoukkue voittamaan mahdollisimman monta matsia EM-karsinnoissa. 

Ensi viikon torstaina alkavia EM-karsintoja Lee luonnehtii haastaviksi. Heinäkuun aikana pelatut maaottelut ovat kuitenkin luvanneet hyvää, ja Suomen mahdollisuuksia karsintojen "kuolemanlohkossa" Lee pitää hyvinä. 

- Meillä on todella hyvä joukkuehenki ja peli kulkee. Me ollaan pystytty voittamaan tiukkojakin matseja, mikä on positiivista karsintojen kannalta. Lisäksi jokainen pelaaja joutuu tekemään eri peleissä vähän eri asioita, eli meidän voittomme ei ole yhden tai kahden pelaajan onnistumisesta kiinni, miettii Lee. 

Maajoukkue kohtaa lauantaina EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan Liettuan, joka on keräämässä huippujoukkuetta elo-syyskuussa pelattaviin koripallon MM-kisoihin. Lee pitää Liettuaa erinomaisena tasonmittarina. 

- Liettua on selkeästi paras joukkue, mitä vastaan tähän asti on päästy pelaamaan. Meillä on itseluottamus tosi korkealla, ja tarkoituksena olisi saada Liettuaakin vastaan hyvä vääntö aikaiseksi. 

Lue myös seuraavat artikkelit 

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

15.8.2012 EM-karsinnat

Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

9.8.2012 10:05 EM-karsinnat

Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

18.8.2011 20:06 EM-karsinnat

Sasu Salin luo uraa puolustuksen lukkona

Kun Sasu Salin nostettiin vuosi sitten miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, MaSu-Basketin kasvatti latoi kolmen pisteen kaaren takaa heittonsa säkkiin yli 60% tarkkuudella, mutta yskähteli puolustuspäässä. Tänä kesänä Salinin heitto ei ole kulkenut viime kesän malliin, mutta hänestä on kasvanut yhdessä kaudessa maajoukkueen eturivin puolustuspelaaja.

13.8.2011 EM-karsinnat

Sadan maaottelun Rannikko on kolmen ottelun päässä unelmasta

Teemu Rannikko sovitteli Suomen miesten maajoukkueen pelipaidan ensimmäisen kerran ylleen 99 maaottelua ja melkein 14 vuotta sitten. Kun Suomi kohtaa vuoden 2011 EM-karsintojen kotiavauksessaan maanantaina Portugalin, sadannen maaottelunsa pelaavalla Rannikolla on mahdollisuus ottaa jättiharppaus kohti uransa ensimmäisiä EM-kisoja.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

12.8.2010 20:23 EM-karsinnat

Maajoukkuedebyytissään loistanut Sasu Salin: "Pelasin niin kuin käskettiin"

Keskiviikon Suomi-Israel-EM-karsintaottelussa Espoon Barona Areenalla nähtiin monia sinivalkoisia sankareita. Eräs parrasvaloihin nousseista pelaajista oli vasta 19-vuotias Sasu Salin, joka huudatti yleisöä 11 pisteellä ja eräällä kypsimmistä maajoukkuedebyyteistä miesmuistiin.

4.8.2010 12:46 EM-karsinnat

Shawn Huff loistaa monessa roolissa

Toukokuussa toisen ammattilaiskautensa Kreikan liigassa päättänyt Shawn Huff on kuulunut kesällä Suomen maajoukkueen varmimpiin pelaajiin. 198-senttinen takamies on osoittanut kykynsä sopeutua lukuisiin erilaisiin kenttärooleihin kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

31.5.2010 EM-karsinnat

Möttölän treenikausi täydessä vauhdissa

Miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 33, ei jäänyt lepäämään laakereillaan Korisliigan finaalien päätyttyä. Lyhyen tauon jälkeen Möttölä veti jälleen veryttelypuvun ylleen ja aloitti valmistautumisen kesän maajoukkueleiritykseen.

Näytä lisää vastaavia