Möttölän treenikausi täydessä vauhdissa

31.5.2010 Miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 33, ei jäänyt lepäämään laakereillaan Korisliigan finaalien päätyttyä. Lyhyen tauon jälkeen Möttölä veti jälleen veryttelypuvun ylleen ja aloitti valmistautumisen kesän maajoukkueleiritykseen.

Päättynyt kausi oli Suomen toistaiseksi ainoalle NBA-pelaajalle verrattain haastava. Akillesjänne- ja umpilisäkeleikkauksista toipunut Möttölä pelasi kauden ensimmäisen liigaottelunsa vasta 12. helmikuuta, liityttyään Torpan Poikien harjoituskokoonpanoon vain kaksi viikkoa aiemmin.

Vaikka edellisestä koripallo-ottelusta oli Möttölän kohdalla ehtinyt vierähtää puoli vuotta, toipuminen oli suhteellisen nopeaa. Kun Korisliigan pudotuspelit käynnistyivät, parketilla nähtiin maajoukkuepaidasta tutuksi tullut, antaumuksella kenttää juokseva Möttölä.

- Juoksukunnon löytäminen kesti tovin ja palautuminen oli hitaampaa aluksi, mikä teki pelaamisestakin raskasta. Pleijareihin mennessä pääsin kuitenkin ihan hyvään kuntoon, eikä uusia loukkaantumisia sattunut, Möttölä summaa.

Sopeutuminen Korisliigan tiiviiseen ottelurytmiin ei tuottanut Möttölälle vaikeuksia, mutta pelitahti asetti kuntoutumisvaiheessa konkarin harjoittelulle rajoitteita. Liigapelien tuoksinassa Möttölä ei ehtinyt kuntouttaa itseään aivan sataprosenttiseen kuntoon, josta syystä hän on käyttänyt viimeiset viikot hyödykseen jalkojaan voimistaen ja lajitaitojaan ylläpitäen.

- Suurin haaste on saada jalat toimimaan viime kesäiseen tapaan akillesjänneleikkauksen jäljiltä. Eli kimmoisuutta ja terävyyttä haetaan voimaharjoittelun sekä juoksu- ja hyppyharjoitusten kautta, kertoo Möttölä.

- Ja tietenkin salissa pitää tehdä henkilökohtaisia korisharjoituksia, jotta on heitto kohdillaan, kun aloitetaan maajoukkuepelit.

Lähemmäs täysammattilaisuutta

Miesten maajoukkueen leirityskausi alkaa viime vuosista tuttuun tapaan juhannuksen tienoilla. Kaksi kesää sitten Suomi väläytteli osaamistaan EM-karsintojen alkulohkossa muun muassa kukistamalla Serbian. Viime kesän jatkolohkopeleissä sinivalkoiset onnistuivat viemään päänahan kertaalleen sekä Ranskalta että Italialta.

Uuden EM-karsintarupeaman kynnyksellä Möttölä uskoo kestävään kehitykseen. Voitot perinteisistä eurooppalaisista koripallomaista kertovat hyvää, mutta mahdollisuudet yhä parempiin suorituksiin ovat olemassa. Suomella on yhä täydet mahdollisuudet edetä EM-lopputurnaukseen asti.

- Olemme menneet jokainen vuosi joukkueena lähemmäs täysammattilaisuutta. Viime kesä oli taas yksi askel eteenpäin, arvioi Möttölä.

Suomen maajoukkuerinkiin nimetystä 18 pelaajasta kahdeksan pelasi seurajoukkuekauden 2009-10 aikana koripalloa ammatikseen eurokentillä, jonka lisäksi kaksi pelaajaa uurastivat isoja minuutteja USA:n yliopistosarja NCAA:ssa. Möttölä uskoo, että juuri pelaajien ammattilaiskokemus tulee olemaan tärkeässä asemassa Suomen kamppaillessa EM-kisapaikasta.

- Koris on itseluottamuspeli. Viimeisinä vuosina me ollaan maaotteluissa hävitty siinä suhteessa, että vastustajan viimeisellä penkkipelaajalla on ammattilaiskokemuksen myötä enemmän rutiinia kuin meidän pelaajilla keskimäärin. Uskon, että me ollaan jo saatu kurottua tätä eroa umpeen.

Oman pelillisen tasonsa Möttölä uskoo pysyvän vakaana. Vaikka konkarin tie vei Kreikan liigasta ja Euroliigasta välivuoden kautta takaisin kotoiseen Korisliigaan, vuosina 1996-2008 hankittu ammattilaiskokemus ei hevillä unohdu.

- Kunhan pysyn terveenä ja pääsen huippukuntoon, eiköhän se oma paikka joukkueesta löydy vanhasta muistista, nyökkää urallaan 109 miesten maaottelua pelannut Möttölä.

Maajoukkuerinkiin nostetut kolme uutta tulokasta - Joensuun Katajan Juho Nenonen ja Antti Kanervo sekä UU-Korihaiden Petri Heinonen - Möttölä toivottaa tervetulleiksi miesten maajoukkueympyröihin.

- Silmät auki ja jalat liikkeellä, ei siinä sen kummempaa. Uskon, että Suomen maajoukkueeseen on aika helppo tulla uutena mukaan, koska pelaamme hyvin joukkuevoittoista peliä ja kaikilla on aika selkeät roolit, Möttölä arvioi.

- Ja onhan se kiva saada uusia pallojenkerääjiä ja joukkueen laukunkantajia ryhmään. Ainakin Petteri on varmasti iloinen, lähettää Möttölä terveisensä Petteri Koposelle, joka saa luovuttaa neljän vuoden jälkeen maajoukkueen kuopuksen tittelin Antti Kanervolle.

Lue myös seuraavat

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

15.8.2012 EM-karsinnat

Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

9.8.2012 10:05 EM-karsinnat

Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

18.8.2011 20:06 EM-karsinnat

Sasu Salin luo uraa puolustuksen lukkona

Kun Sasu Salin nostettiin vuosi sitten miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, MaSu-Basketin kasvatti latoi kolmen pisteen kaaren takaa heittonsa säkkiin yli 60% tarkkuudella, mutta yskähteli puolustuspäässä. Tänä kesänä Salinin heitto ei ole kulkenut viime kesän malliin, mutta hänestä on kasvanut yhdessä kaudessa maajoukkueen eturivin puolustuspelaaja.

13.8.2011 EM-karsinnat

Sadan maaottelun Rannikko on kolmen ottelun päässä unelmasta

Teemu Rannikko sovitteli Suomen miesten maajoukkueen pelipaidan ensimmäisen kerran ylleen 99 maaottelua ja melkein 14 vuotta sitten. Kun Suomi kohtaa vuoden 2011 EM-karsintojen kotiavauksessaan maanantaina Portugalin, sadannen maaottelunsa pelaavalla Rannikolla on mahdollisuus ottaa jättiharppaus kohti uransa ensimmäisiä EM-kisoja.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

12.8.2010 20:23 EM-karsinnat

Maajoukkuedebyytissään loistanut Sasu Salin: "Pelasin niin kuin käskettiin"

Keskiviikon Suomi-Israel-EM-karsintaottelussa Espoon Barona Areenalla nähtiin monia sinivalkoisia sankareita. Eräs parrasvaloihin nousseista pelaajista oli vasta 19-vuotias Sasu Salin, joka huudatti yleisöä 11 pisteellä ja eräällä kypsimmistä maajoukkuedebyyteistä miesmuistiin.

4.8.2010 12:46 EM-karsinnat

Shawn Huff loistaa monessa roolissa

Toukokuussa toisen ammattilaiskautensa Kreikan liigassa päättänyt Shawn Huff on kuulunut kesällä Suomen maajoukkueen varmimpiin pelaajiin. 198-senttinen takamies on osoittanut kykynsä sopeutua lukuisiin erilaisiin kenttärooleihin kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

30.7.2010 EM-karsinnat

”Junnu” Leellä elämänsä tärkein kesä

Nelivuotisen taipaleensa USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa päättänyt Gerald Lee jr., 22, saapui ryminällä maajoukkueen korin alle kesällä 2009. Tänä kesänä ”Junnu” Leellä on tiedossa yhä suurempi rooli maajoukkueen rotaatiossa sekä siirtyminen ammattilaiskentille.

Näytä lisää vastaavia