Möttölän treenikausi täydessä vauhdissa

31.5.2010 Miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 33, ei jäänyt lepäämään laakereillaan Korisliigan finaalien päätyttyä. Lyhyen tauon jälkeen Möttölä veti jälleen veryttelypuvun ylleen ja aloitti valmistautumisen kesän maajoukkueleiritykseen.

Päättynyt kausi oli Suomen toistaiseksi ainoalle NBA-pelaajalle verrattain haastava. Akillesjänne- ja umpilisäkeleikkauksista toipunut Möttölä pelasi kauden ensimmäisen liigaottelunsa vasta 12. helmikuuta, liityttyään Torpan Poikien harjoituskokoonpanoon vain kaksi viikkoa aiemmin.

Vaikka edellisestä koripallo-ottelusta oli Möttölän kohdalla ehtinyt vierähtää puoli vuotta, toipuminen oli suhteellisen nopeaa. Kun Korisliigan pudotuspelit käynnistyivät, parketilla nähtiin maajoukkuepaidasta tutuksi tullut, antaumuksella kenttää juokseva Möttölä.

- Juoksukunnon löytäminen kesti tovin ja palautuminen oli hitaampaa aluksi, mikä teki pelaamisestakin raskasta. Pleijareihin mennessä pääsin kuitenkin ihan hyvään kuntoon, eikä uusia loukkaantumisia sattunut, Möttölä summaa.

Sopeutuminen Korisliigan tiiviiseen ottelurytmiin ei tuottanut Möttölälle vaikeuksia, mutta pelitahti asetti kuntoutumisvaiheessa konkarin harjoittelulle rajoitteita. Liigapelien tuoksinassa Möttölä ei ehtinyt kuntouttaa itseään aivan sataprosenttiseen kuntoon, josta syystä hän on käyttänyt viimeiset viikot hyödykseen jalkojaan voimistaen ja lajitaitojaan ylläpitäen.

- Suurin haaste on saada jalat toimimaan viime kesäiseen tapaan akillesjänneleikkauksen jäljiltä. Eli kimmoisuutta ja terävyyttä haetaan voimaharjoittelun sekä juoksu- ja hyppyharjoitusten kautta, kertoo Möttölä.

- Ja tietenkin salissa pitää tehdä henkilökohtaisia korisharjoituksia, jotta on heitto kohdillaan, kun aloitetaan maajoukkuepelit.

Lähemmäs täysammattilaisuutta

Miesten maajoukkueen leirityskausi alkaa viime vuosista tuttuun tapaan juhannuksen tienoilla. Kaksi kesää sitten Suomi väläytteli osaamistaan EM-karsintojen alkulohkossa muun muassa kukistamalla Serbian. Viime kesän jatkolohkopeleissä sinivalkoiset onnistuivat viemään päänahan kertaalleen sekä Ranskalta että Italialta.

Uuden EM-karsintarupeaman kynnyksellä Möttölä uskoo kestävään kehitykseen. Voitot perinteisistä eurooppalaisista koripallomaista kertovat hyvää, mutta mahdollisuudet yhä parempiin suorituksiin ovat olemassa. Suomella on yhä täydet mahdollisuudet edetä EM-lopputurnaukseen asti.

- Olemme menneet jokainen vuosi joukkueena lähemmäs täysammattilaisuutta. Viime kesä oli taas yksi askel eteenpäin, arvioi Möttölä.

Suomen maajoukkuerinkiin nimetystä 18 pelaajasta kahdeksan pelasi seurajoukkuekauden 2009-10 aikana koripalloa ammatikseen eurokentillä, jonka lisäksi kaksi pelaajaa uurastivat isoja minuutteja USA:n yliopistosarja NCAA:ssa. Möttölä uskoo, että juuri pelaajien ammattilaiskokemus tulee olemaan tärkeässä asemassa Suomen kamppaillessa EM-kisapaikasta.

- Koris on itseluottamuspeli. Viimeisinä vuosina me ollaan maaotteluissa hävitty siinä suhteessa, että vastustajan viimeisellä penkkipelaajalla on ammattilaiskokemuksen myötä enemmän rutiinia kuin meidän pelaajilla keskimäärin. Uskon, että me ollaan jo saatu kurottua tätä eroa umpeen.

Oman pelillisen tasonsa Möttölä uskoo pysyvän vakaana. Vaikka konkarin tie vei Kreikan liigasta ja Euroliigasta välivuoden kautta takaisin kotoiseen Korisliigaan, vuosina 1996-2008 hankittu ammattilaiskokemus ei hevillä unohdu.

- Kunhan pysyn terveenä ja pääsen huippukuntoon, eiköhän se oma paikka joukkueesta löydy vanhasta muistista, nyökkää urallaan 109 miesten maaottelua pelannut Möttölä.

Maajoukkuerinkiin nostetut kolme uutta tulokasta - Joensuun Katajan Juho Nenonen ja Antti Kanervo sekä UU-Korihaiden Petri Heinonen - Möttölä toivottaa tervetulleiksi miesten maajoukkueympyröihin.

- Silmät auki ja jalat liikkeellä, ei siinä sen kummempaa. Uskon, että Suomen maajoukkueeseen on aika helppo tulla uutena mukaan, koska pelaamme hyvin joukkuevoittoista peliä ja kaikilla on aika selkeät roolit, Möttölä arvioi.

- Ja onhan se kiva saada uusia pallojenkerääjiä ja joukkueen laukunkantajia ryhmään. Ainakin Petteri on varmasti iloinen, lähettää Möttölä terveisensä Petteri Koposelle, joka saa luovuttaa neljän vuoden jälkeen maajoukkueen kuopuksen tittelin Antti Kanervolle.

Lue myös seuraavat

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia