Sadan maaottelun Rannikko on kolmen ottelun päässä unelmasta

13.8.2011 Teemu Rannikko sovitteli Suomen miesten maajoukkueen pelipaidan ensimmäisen kerran ylleen 99 maaottelua ja melkein 14 vuotta sitten. Kun Suomi kohtaa vuoden 2011 EM-karsintojen kotiavauksessaan maanantaina Portugalin, sadannen maaottelunsa pelaavalla Rannikolla on mahdollisuus ottaa jättiharppaus kohti uransa ensimmäisiä EM-kisoja.

Poikkeuksellisena lahjakkuutena pidetty Rannikko pelasi ensimmäisen miesten pääsarjaottelunsa vasta 16 vuotta täyttäneenä turkulaisen Piiloset Basketin riveissä. Useimmat pääsarjajoukkueen kokoonpanoon nimetyt 16-vuotiaat vasta haistelevat miesten pelien ilmapiiriä, mutta päävalmentaja Eero Saarinen asetti nuorukaisen heti joukkueensa aloitusviisikon pelinrakentajan paikalle.

Runsas vuosi myöhemmin turkulaislupaus sai kunnian astua ensimmäisen kerran koripalloparketille miesten maajoukkueen pelipaita yllään. Rannikon muistikuvat 28. joulukuuta 1997 pelatusta Latvia-ottelusta ovat vähäiset, mutta tapahtuman pääpiirteet ovat edelleen mielessä.

– Aaron McCarthy oli silloin päävalmentajana, ja kämppiksenäni pelimatkalla oli Antti Nikkilä. Matsista en muista muuta kuin sen, että takkiin tuli, ja että Aaron ajoi muutamaa muutakin nuorta pelaajaa maajoukkueympyröihin sisään, miettii debyyttiottelussaan viisi pistettä, kaksi levypalloa ja kaksi syöttöä 19 minuutissa viimeistellyt Rannikko.

Rannikon maaottelu-ura alkoi täysin vailla tunnusteluja. Kun Suomi isännöi toukokuussa 1998 kotikentällään Töölön Kisahallissa seitsemän joukkueen EM-karsintaturnausta, minuutit pelinrakentajan paikalla jakautuivat tasaisesti Rannikon ja Jyri Lehtosen kesken.

– Mitään sisäänajoja ei tosiaankaan ehtinyt tulla, vaan ihan ensimmäisestä matsista alkaen minuutteja tuli kunnolla. Itseluottamuksen kannaltahan se oli pelkästään hyvä asia, kun tajusi että omalla osaamisella pärjää maan parhaiden pelaajien joukossa ja pystyy auttamaan joukkuettaan voittoihin.

Pitkän uransa kohokohtina Rannikko pitää maajoukkueen viimeisten vuosien suurvoittoja, erityisesti syyskuun 2007 Romania-ottelun. Maajoukkueuralta löytyy myös vähemmän mieluisia muistoja, jotka liittyvät vuosien 2004-07 vierasotteluihin Georgiassa.

– Voitot ovat aina merkittäviä. Viime vuosien Ranska-, Serbia- ja Italia-voitoista on monta hyvää muistoa, mutta Romanian voitto viidelläkymmenellä pisteellä kotona ja A-divisioonaan nousu oli ihan omaa luokkaansa. Silloin tuntui paitsi siltä, että kova työ palkitaan, myös siltä, että meillä on vielä potentiaalia vaikka mihin, Rannikko muotoilee.

– Georgia-vierasotteluissa puolestaan tuntui aina tapahtuvan jotain eriskummallista. Yhdessä matsissa minulle tuli aivotärähdys ja toisessa ottelussa sain vatsapöpön ja jouduin juoksemaan koko matsin ajan vessassa. Varmasti ihan mukava maa muuten, mutta noiden muistojen perusteella tuskin lähden Georgiaan lomailemaan omalla ajallani.

”Pitkä matka tultu”

Aina 1990-luvun lopusta viime vuosikymmenen loppuun asti Suomen mieskoriksella oli kaksi eturivin profiilipelaajaa ylitse muiden: Rannikko sekä ensimmäinen NBA-ammattilaisemme, Hanno Möttölä. Miesten maajoukkueen ylä- ja alamäet viimeisen 14 vuoden ajalta yhdessä kokenut parivaljakko on tällä hetkellä käytännössä neljän EM-karsintaottelun päässä ensimmäisistä yhteisistä EM-kisoistaan.

– EM-kisoihin pääsy olisi niin iso juttu, ettei sitä enää tarvitse erikseen korostaa. Muistan vielä ne ajat, jolloin unelmoitiin siitä, että jonain päivänä pelattaisiin A-divisioonassa vähän parempia maita vastaan, ja nyt ollaan jo todella lähellä lopputurnauspaikkaa. Pitkä matka on tultu, Rannikko muotoilee.

Syitä ”susijengin” tasaiseen nousuvireeseen on Rannikon mukaan monta. Sen lisäksi, että maajoukkueen toiminta on ammattimaistunut jättiharppauksin viimeisen seitsemän vuoden aikana, joukkueen pelaajarotaatiossa on enemmän syvyyttä kuin kertaakaan aiemmin Rannikon aikana.

– Kun Henkka (Henrik Dettmann) palasi maajoukkueen valmentajaksi 2004, hän toi Saksasta mukanaan uusia näkemyksiä siitä, miten maajoukkuetoimintaa kannattaisi kehittää, Rannikko muistelee.

– Viime vuosina koko toiminta on kehittynyt huomattavasti. Pelaajille maajoukkuetoimintaan osallistumisesta tulee koko ajan helpompaa, kun meillä on valmentajia, lääkäreitä, fysioterapeutteja ja hierojia, jotka pitävät huolen siitä, että asiat hoituvat sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Uransa 99. maaottelussa Rannikko pääsi muiden susipaitojen kanssa nauttimaan voitosta, kun Suomi kaatoi EM-karsintojen vierasavauksessa Unkarin huikean jännitysnäytelmän päätteeksi 75-73. Sadannesta maaottelustaan, maanantaina Helsingin Jäähallissa pelattavasta Portugali-taistosta, Rannikko janoaa lisävoittoa. Se veisi Suomen taas askeleen lähemmäs EM-kisoja. Mikään ei maistuisi Rannikolle makeammalta kuin juhlia 9. syyskuuta omia ja samana päivänä syntyneen Möttölän merkkipäiviä EM-kisoja pelaten.

- Meillä on vain yksi tavoite (selviytyminen EM-kisoihin) ja Unkari-voitto vieraissa oli todella tärkeä. Juuri sitä mitä lähdettiin hakemaan. Yhtä tärkeä ottelu on edessä maanantaina. On hienoa, että korisväki on saapumassa otteluun sankoin joukoin. Toivottavasti tupa tulee täyteen ja saamme pelata samanlaisen kannustuksen keskellä kuin Unkarissa, toivoo Rannikko.

- Portugali on kokenut, vaarallinen joukkue, jonka kanssa saa olla tarkkana puolustuksessa. Joukkueena voitamme näitä pelejä.

Suomen ja Portugalin välinen EM-karsintaottelu käynnistyy Helsingin Jäähallissa maanantaina 15.8. klo 19. Jäähallin ovet avataan klo 17. Yleisöä kannustetaan saapumaan paikalle ajoissa ruuhkien välttämiseksi.

Lue myös seuraavat 

 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

15.8.2012 EM-karsinnat

Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

9.8.2012 10:05 EM-karsinnat

Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

18.8.2011 20:06 EM-karsinnat

Sasu Salin luo uraa puolustuksen lukkona

Kun Sasu Salin nostettiin vuosi sitten miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, MaSu-Basketin kasvatti latoi kolmen pisteen kaaren takaa heittonsa säkkiin yli 60% tarkkuudella, mutta yskähteli puolustuspäässä. Tänä kesänä Salinin heitto ei ole kulkenut viime kesän malliin, mutta hänestä on kasvanut yhdessä kaudessa maajoukkueen eturivin puolustuspelaaja.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

12.8.2010 20:23 EM-karsinnat

Maajoukkuedebyytissään loistanut Sasu Salin: "Pelasin niin kuin käskettiin"

Keskiviikon Suomi-Israel-EM-karsintaottelussa Espoon Barona Areenalla nähtiin monia sinivalkoisia sankareita. Eräs parrasvaloihin nousseista pelaajista oli vasta 19-vuotias Sasu Salin, joka huudatti yleisöä 11 pisteellä ja eräällä kypsimmistä maajoukkuedebyyteistä miesmuistiin.

4.8.2010 12:46 EM-karsinnat

Shawn Huff loistaa monessa roolissa

Toukokuussa toisen ammattilaiskautensa Kreikan liigassa päättänyt Shawn Huff on kuulunut kesällä Suomen maajoukkueen varmimpiin pelaajiin. 198-senttinen takamies on osoittanut kykynsä sopeutua lukuisiin erilaisiin kenttärooleihin kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

30.7.2010 EM-karsinnat

”Junnu” Leellä elämänsä tärkein kesä

Nelivuotisen taipaleensa USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa päättänyt Gerald Lee jr., 22, saapui ryminällä maajoukkueen korin alle kesällä 2009. Tänä kesänä ”Junnu” Leellä on tiedossa yhä suurempi rooli maajoukkueen rotaatiossa sekä siirtyminen ammattilaiskentille.

31.5.2010 EM-karsinnat

Möttölän treenikausi täydessä vauhdissa

Miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä, 33, ei jäänyt lepäämään laakereillaan Korisliigan finaalien päätyttyä. Lyhyen tauon jälkeen Möttölä veti jälleen veryttelypuvun ylleen ja aloitti valmistautumisen kesän maajoukkueleiritykseen.

Näytä lisää vastaavia