Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

1.9.2022 11:41 Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

Susijengin pelinrakennusosasto on siirtynyt Edon Maxhunin aikakauteen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Suomalaista koripalloa viime vuosina seuranneille Edon Maxhunin 2020-luvun esiinnousu Susijengin takakentän profiilipelaajaksi ei ole tullut yllätyksenä.

Hyvinkään Pontevan Maxhuni oli nuorten mestaruussarjojen ja nuorisomaajoukkueiden tulisieluinen koritykki, kenties oman ikäluokkansa (1998 syntyneet) ykkösprospekti ja HBA-Märskyn divarijoukkueen pelinrakentaja. Besim-isänsä hellänkarheasti koulima Edon on pienestä pitäen asettanut tavoitteensa korkealle.

- Muistan pikkupoikana olleeni katsomassa, kun Suomen maajoukkue – se ei ollut vielä Susijengi silloin, vaan Suomen maajoukkue – pelasi HIFK:n kotihallissa Helsingissä. Me istuttiin isän kanssa yläkatsomoissa ja mä ajattelin, että tuolla mä haluan joku päivä pelata, Edon muistelee.

Jokaisen viime vuosikymmenten aikana Suomen maajoukkueen ja Susijengin peliä pyörittäneen pelaajan tarina on ollut omanlaisensa ja kukin ”pointti” on ollut aivan omanlainen persoonansa: rajattomalla itseluottamuksella varustettu stadilaispommittaja Klinga, kaikki mahdolliset ja mahdottomat syöttökulmat aavistava turkulainen koripalloprofessori Rannikko, Malmin periksiantamaton rämäpää ja Suomi-koriksen tienraivaaja Koponen.

Myös Edon on iso persoona – oiva lisä susipointtien vuosikymmenten jatkumoon.

- Mun isä aina sanoo, että mä pelaan balkanilaista korista, mutta mun mielestä mä oon yhdistelmä kahta koristyyppiä. Mulla on suomalaista sisukkuutta ja älyä, mutta mä osaan myös pelata räiskyvästi niin kuin vanhoissa Jugo-korismaissa pelataan, Edon arvioi.

- Mun voitonhalu on tosi suuri ja mä oon nimenomaan se tyyppi, joka sohii käsillään ja kertoo joukkuekavereille, mihin pitää mennä ja mitä tehdä. Mä en voi ees sanoin kuvailla, miten paljon mä tätä lajia rakastan.

Isot saappaat täytettävänä

Maxhuni kutsuttiin ensimmäistä kertaa Susijengin rinkiin kesällä 2019, joitain kuukausia 21-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Tuolloin Maxhuni oli päättänyt kaksivuotisen visiittinsä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han ja siellä Long Beach Stateen ja palannut Eurooppaan.

Susijengi ajoi kesällä 2019 useampia nuoria pelaajia sisään kerralla ja Maxhunin peliminuutit vaihtelivat ottelusta toiseen – toisinaan virtasi hiki, toisinaan kului penkki. Pelinrakentajatulokas sortui kentälle päästyään tämän tästä innostuksissaan harkitsemattomiin ratkaisuihin, mutta toisaalta toi myös joka kerta penkiltä peliin tullessaan Susijengiin iloa, eloa ja rohkeutta.

- Voi olla, että mä olin ekat pari vuotta Susijengissä vähän kuin kytiksellä, mutta mä tiesin, että tää on pitkän tähtäimen peli. Odotin, että kun kutsu kentälle tulee, mä oon heti valmis näyttämään, mihin musta on, ettei jää ainakaan siitä kiinni, Edon muotoilee.

- Ennen kaikkea oon tiennyt alusta asti, että jengissä on Jammun (Wilson) ja Petskun (Koponen) jälkeen isot saappaat täytettävänä. Siihen mä oon tähdännyt ja sen roolin mä olen halunnut. Sitä varten tässä pelataan.

Kun Susijengi kaivautui helmikuun 2020 EM-karsintojen vierasottelussa Sveitsissä mahdottoman tuntuisesta paikasta kirivoittoon, Maxhuni kunnostautui yhtenä ottelun ratkaisijoista, mutta ei tyypillisessä roolissaan pistetykkinä, vaan rohkealla pelinrakentamisellaan ja antaumuksellisella puolustuspelillään.

Toisenlainen läpimurto nähtiin marraskuun 2021 MM-karsintavoitossa Kroatiasta, jossa Maxhuni oli joukkueen paras korintekijä ja upotti Kroatian selkärangan katkaisseen kolmosen.

Viimeistään seitsemän ottelun voittoputkeen johtaneissa vuosien 2021–23 MM-karsinnoissa Maxhuni on sementoinut lopullisesti paikkansa Susijengin takakentällä.

- Täytyy antaa paljon kunnioitusta Suomen juniorimaajoukkuesysteemille, jossa samaa pelitapaa aletaan opettaa tosi pienestä pitäen. Kun kivijalka on valettu, on paljon helpompi nousta miesten jengiin, Edon kiittelee.

- Tietenkin ekat vuodet oli vaikeaa lähteä neuvomaan vanhemmille kavereille, että mihin päin kenttää niiden pitää sijoittua, mutta se kuuluu pointin rooliin, että pitää olla rohkeutta sanoa ja kommunikoida ja toisaalta kuunnella, mitä ne sanoo ja oppia siitä. Nyt se tulee jo paljon luonnollisemmin.

Kuin lapsi karkkikaupassa

Kävellessään keskiviikkoiltapäivällä Prahan massiiviselle, 18 000 katsojaa vetävälle O2 Arenalle Maxhuni oli myyty.

- Musta tuntui kuin lapselta karkkikaupassa, Edon nauraa.

Maxhuni on seurannut koripallojunnuna Susijengin koko arvokisaputken Liettuan vuoden 2011 kisoista Helsingin syksyn 2017 EM-kisahurmokseen. Viisi vuotta on kulunut sitten edellisten arvokisojen, ja nyt Edon on tilanteessa, mistä hän on vuosia unelmoinut.

- Loppuu sanat kesken, tää on ihan epätodellista. Mä oon tosi ylpeä siitä, että saan edustaa Suomea tällä tasolla. Samalla mä olen vasta kolmas tai neljäs kosovolainen, joka on pelannut koriksen arvokisoja ja se merkitsee tosi paljon mun suvulle. Pitää vain osata nauttia tästä hetkestä.

Susijengissä Maxhuni on arvonsa todistanut, mutta EM-kisat ovat vielä isompi näyteikkuna. Tuota ikkunaa tarvitaan myös tulevaa seurajoukkuekautta ajatellen, sillä Maxhuni on yksi joukkueen harvoja jäljellä olevia sopimuksettomia pelaajia ensi kaudeksi.

- Oon mä lähellä ollut allekirjoittaa diilin, mutta olen yrittänyt löytää sen oikean vaihtoehdon. Keskityn nyt pelaamaan ja voittamaan Susijengin paidassa ja toivomaan sitä lopputulosta, että saan nimet papereihin EM-kisojen aikana tai vähän sen jälkeen. Täällä jos onnistuu, on varmasti ottajia.

Susijengi ja Israel kohtaavat vuoden 2022 EM-kisojen avausottelussa Prahan O2 Arenalla perjantaina 2.9. klo 15.00 Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana YLE TV 2:lla.

Henkilöt

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia