Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

2.9.2022 09:19 Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

Ivica Zubacia ohittava Micke Jantunen pelaa ensimmäisiä EM-kisojaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jantunen debytoi Susijengissä kesällä 2018 kahdeksantoista vuoden iässä, kun joukkue valmistautui MM-karsintaikkunaan Tshekkiä ja Islantia vastaan. Jantunen petasi paikkansa Susijengiin alkukesän onnistuneissa Open Gym -harjoituksissa, eikä aikaakaan, kun Wartti Basketin kasvatti pelasi merkityksellisiä minuutteja MM-karsintaottelussa Tshekeissä.

- Shawn Huff sai siinä ottelussa pari virhettä minuuttiin ja yhtäkkiä mä olin kentällä. Olin mä pelannut siinä vaiheessa jo valmistavan maaottelun Viroa vastaan, mutta ihan MM-karsintajengiin pääsemistä en osannut odottaa, Jantunen nauraa.

Jantusen otteita nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä seuranneet eivät hänen susikutsustaan yllättyneet. Pitkänhuiskea nuori mies ei ollut Susijengissä fyysisin tai urheilullisin pelaaja, mutta sijoittumisellaan, levypallopelaamisellaan ja mies- ja joukkuepuolustuksellaan Jantunen teki alusta asti jengistä vahvemman.

Itä-Helsingin kasvatin koripallovaistot eivät ole vuosien saatossa kadonneet minnekään, mutta muut taidot ovat ohessa karttuneet. Jantunen on vuonna 2022 aiempaa isompi ja vahvempi, nousee korkeammalle ja on kehittänyt luontevan hyppyheiton.

- Mä olen aina yrittänyt lukea peliä, mennä tuntuman mukaan ja luottaa omaan tekemiseen, eli siinä kai perusasiat, ”Micke” kuittaa.

- Tiedossa on ollut, että urheilullisuutta ja heittoa pitää kehittää seuraavalle tasolle pääsemiseksi, mutta ne kuuluvat jokapäiväiseen leipään. Pitää jaksaa ottaa ekstraheitot treenien päälle ja jaksaa käydä puntilla säännöllisesti. Heitto ja fysiikka ovat molemmat kehittyneet, mutta vielä on matkaa sinne, missä haluaisin olla.

Ei voimakoripalloa, vaan liikkuvuutta ja älyä

Kun Suomen miesten koripallomaajoukkue kaivautui viitisentoista vuotta sitten Euroopan B-divisioonasta pitkää matkaansa kohti EM-karsintoja, joutui joukkue luomaan aivan oman pelillisen identiteettinsä haastaakseen vahvemmat Euroopan maat.

Kaikki kulminoitui joukkuepuolustukseen, jossa puuttuvia senttejä korvattiin älyllä, sisukkuudella ja taistelutahdolla ja jossa isot pelaajat eivät arastelleet laittaa itseään likoon Nikola Pekovicin, Nenad Krsticin ja Zaza Pachulian kaltaisten mörköjen edessä. Tuolloin arvoon arvaamattomaan nousivat myöhemmin Susijengiksi ristityn joukkueen korinalusduunarit Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti.

Vaikka moni asia on sitten noiden vuosien kehittynyt, yhä edelleen Susijengi on korin alla pykälää isompia vastustajiaan pienempi. Yhä tarvitaan sinnikkäitä, venyviä älypelaajia – sellaisia kuin Jantunen.

- Voimakoripalloa me ei Suomessa voida pelata, siksi me luotetaan ja uskotaan liikkuvuuteen. Me ollaan aina vähän muita pienempiä, mutta me ollaan liikkuvampia ja sen mukaan mennään, Jantunen pohtii.

- Varmasti olisi helpompaa lähteä EM-kisojen kaltaisille näyttämöille, jos meillä olisi useampi 210-senttinen, mutta me saadaan kilpailuetu muissa asioissa. Susikoripalloon kuuluu se, että ollaan sitten pienempiä tai isompia kavereita, me taistellaan aina, ei anneta ikinä periksi. Oonhan mäkin aloittanut jossain MM-karsintapelissä vitospaikalla, ja silti meni ihan hyvin. Nyt onneksi tuon Laurin (Markkanen) mukanaolo vähän helpottaa pituusasiaa.

Jantunen on tänä päivänä yhtä vahva osa Susijengin pelillistä identiteettiä kuin Muurinen tai Kotti olivat runsas vuosikymmen sitten. Erityisesti Markkasen ollessa sivussa maajoukkuepeleistä vuosien 2019–21 aikana Jantusen levypallopelaaminen, sisäpuolustaminen ja kyky pistää pallo koriin vanhan koulun herrasmiesliiton arvojen mukaisilla tukijalkaliikkeillä olivat joukkueelle elintärkeitä.

- Neljä vuotta tässä on oltu mukana. Välillä se tuntuu pitkältä ajalta, mutta sitten ei tarvitse katsoa kuin Shawniin (Huff), joka on ollut mukana 18 vuotta. Kyllä mä voin ihan hyvin kokemuksen syvällä rintaäänellä joskus Mirolle (Little) jotain sanoa, mutta onneksi tuolla on vielä mua vanhempia kavereita mukana.

Hotellissa Jokicin kanssa

Neljän maajoukkuevuotensa aikana 35 miesten maaottelua pelannut Jantunen on päässyt viimeisen kahden vuorokauden aikana aistimaan aikuisten arvokisatunnelmaa ensimmäistä kertaa elämänsä aikana.

- Onhan tämä hienoa. Karsintapelitkin ovat hienoja, mutta on ihan makeaa olla samalla areenalla ja hotellissa NBA:n arvokkaimman pelaajan (Nikola Jokic) ja monien Euroliiga-pelaajien kanssa, Micke hymyilee.

- Nyt ei pelata enää mahdollisuudesta pelata kisoissa, vaan pelataan sijoituksista ja voitoista kisoissa. Innoissani lähden jengin kanssa voittamaan jokaista peliä yksi peli kerrallaan.

Susijengin kisaurakka käynnistyy alkuiltapäivällä, kun viikko sitten MM-karsintaottelussa Tampereen Nokia Arenalla hävinnyt Israel hakee revanssia suomalaiskollegoistaan. Päivä vain ja peli kerrallansa, Jantunen kuvailee.

- Me luotetaan omaan toimintaan ja keskitytään omaan tekemiseen. Onhan näitä maaotteluita pelattu samalla asenteella jo vuosikausia. Kai tässä jossain vaiheessa pieni jännitys iskee, mutta sitten nautitaan siitäkin kokemuksesta.

Susijengi ja Israel aloittavat EM-urakkansa tänään Prahan O2 Arenalla. Ottelu käynnistyy klo 14.00 paikallista aikaa / klo 15.00 Suomen aikaa. YLE TV2:n suora lähetys alkaa klo 14.40.

Henkilöt

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia