Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

27.12.2020 12:30 Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

Henri Kantonen pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskassa on ollut kovat aseet käytössä koronapandemian hidastamiseksi ja se on vaikuttanut myös urheiluun. Ensin Aix-Mauriennen kauden alku viivästyi koronatapausten takia ja joukkue sai avattua sarjakautensa vasta 23.10. Sen jälkeen edessä olikin lähes kahden kuukauden tauko peleistä ja Aix-Maurienne pääsi jatkamaan kauttaan 11.12.

- Aika paljon on tapahtunut ja on ollut tietyllä tavalla aika rankkaa. Henkisesti varsinkin. Samalla tämä on ollut aika opettavaista ja ihan mielenkiintoistakin, kertaa Kantonen.

Erityisesti alkukauden ottelusiirrot aiheuttivat harmaita hiuksia, kun jatkuva epävarmuus leijui pelien yllä.

- Kyllä siinä oli totuttelua, kun ei ollut tietoa, että pelataanko. Se oli vaikea ajanjakso, kun oli lockdown eikä mitään voinut tehdä. Meiltä peruttiin alkukaudesta niin monta peliä. Ehdimme valmistautua niihin ja sitten viime hetkillä tuli tieto, että peli perutaan. Se oli aika kuluttavaa, myöntää Kantonen.

Ranska menin marraskuussa täysin lukkoon ja samalla sarjapelit keskeytettiin. Tietyllä tapaa se toi varmuutta jatkosta eikä tarvinnut arvailla pelien kohtaloa, mutta pelaajille aika on haastava, kun ei pääse harjoittamaan ammattiaan.

- Meillä oli halli suljettu ja oli ajanjakso, kun emme voineet harjoitella joukkueena. Olimme 23 tuntia kotona ja se oli vaikein asia. Sitten pääsimme pariksi viikoksi treenaamaan ja sovimme harjoituspelejäkin, mutta sitten vastustajajoukkueet saivat tartuntoja ja ne peruttiin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kantonen myöntää, että elämä neljän seinän sisällä vaati aluksi hieman totuttelua. Hiljalleen rutiinit alkoivat kuitenkin löytyä.

- Aluksi ei oikein tiennyt mitä tekisi. Yritin luoda uuden rytmin ja suunnitella viikkoani. Alussa päivissä ei ollut oikein johdonmukaisuutta ja meni vähän aikaa rutiinien löytämiseen.

- On tässä tullut katsottua pari elokuvaa enemmän ja tullut luettua kirjoja. Tuli suunniteltua milloin ajoitan kaupassa käynnin, milloin ruokailen ja käyn ulkoilemassa, Kantonen valottaa.

Vihdoin tunnelin päässä näkyi valoa, kun Aix-Maurienne pääsi pelaamaan kaksi ottelua ennen joulutaukoa. Myös kutsu Susijengin mukaan EM-karsintoihin toi helpotusta tilanteeseen.

- Se olisi ollut iso kolaus, jos emme olisi päässeet edes joulukuussa pelaamaan. Samalla näimme vähän miltä peli näytti. Kun pääsin EM-karsintakuplaan, niin se oli sellainen ensimmäinen helpotus.

Aix-Maurienne ehti pelata kolme sarjaottelua ennen joulutaukoa ja lisäksi kauden alla tilille kertyi neljä Leaders Cupin peliä. Kantonen ja Ilari Seppälä ovat olleet joukkueen kantavia voimia, sillä he ovat kirjauttaneet eniten peliminuutteja joukkueessa tämän kauden aikana. ProB:ssä Kantonen on tilastoinut keskimäärin lähes 31 minuuttia ottelua kohden, yhdeksän pistettä, seitsemän levypalloa ja 4,7 syöttöä.

- Sarja on tullut tutuksi ja sopii minulle hyvin ja pystyn pärjäämään siinä. Meillä on vain aika isoja ongelmia joukkuepelaamisen kanssa ja niitä on koetettu selvittää, arvioi Kantonen joukkueen kautta.

Henri Kantonen debytoi EM-karsinnoissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kun Ranskassa pelit olivat tauolla, niin kutsu EM-karsintakuplaan oli tärkeä etenkin henkisesti.

- Oli tärkeä, että oli joku tähtäin jota tavoitella. Oli helppo saada itsestä enemmän irti, kun oli maali mihin suunnata. Lopussa vain jännitti, ettei tule tartuntaa ja sitä myöten kupla jäisi välistä.

Kuplassa ensimmäiset EM-karsintaottelut tilille

Kantonen debytoi Susijengissä kesällä 2018 ja oli tänä kesänä mukana Viroa vastaan pelatuissa maaotteluissa. Hän pelasi EM-karsintakuplassa Georgiaa ja Serbiaa vastaan keskimäärin 14 minuuttia merkkauttaen Serbiaa vastaan ensimmäiset pisteensä EM-karsinnoissa tehden kaksi pistettä. Kantonen ei ollut karsintakuplan esityksiinsä täysin tyytyväinen, vaikka vastuuta tuli mukavasti.

- Pääsin pelaamaan paljon, mutta joukkueena lopputuloksiin ei voi tietenkään olla tyytyväinen. Itselleni jäi myös paljon parannettavaa. Nämä olivat minulle ensimmäiset karsintapelit ja parantamisen varaa on paljon. Paljon on vielä opittavaa ja puhuinkin valmennusjohdon, mitä jatkossa pitää parantaa.

Kehityskohteet helmikuun karsintaikkunaan ovat Kantosella selkeästi tiedossa.

- Kun tulen kentälle, niin alusta asti pitää mennä aktiivisesti korille ja puolustaa kovaa. Olivat olosuhteet millaiset tahansa, niin pitää olla paremmassa kunnossa, että pystyy heti hyppäämään kentälle tuollaisia Euroliiga-pelaajia vastaan pelaamaan. Helmikuussa pitää olla paremmassa iskussa.

Kantonen matkusti joulun viettoon Suomeen ja palaa takaisin Ranskaan vuodenvaihteen jälkeen.

- Hetkeksi pääsee kotiin ja katsotaan sitten saadaanko tammikuussa pelit kunnolla käyntiin. Kiva päästä hieman käymään kotona.

Henkilöt

 
23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

Näytä lisää vastaavia