Korisliiga 2018-19 ennakko 2/3: Vahvistunut Kataja, isokokoinen BC Nokia, nuorentunut Seagulls ja omavarainen Pyrintö kurkottavat mitalisijoille

8.10.2018 12:30 Tällä nelikolla on kaikki mahdollisuudet nousta aina mestariksi asti.

Ilari Seppälä ja Tommi Huolila jatkavat Kataja Basketin paidassa. Kuva: Ville Vuorinen

Joensuussa kaikki näyttää kauden alkaessa erinomaiselta. Kataja Basketin jalka on jo tiukasti ovenvälissä FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen, kun keskiviikkona joensuulaiset pelaavat ratkaisen ottelunsa Romaniassa Rilski Sportistin vieraana.

Lisäksi Kataja on hankkinut kesän aikana riveihinsä kovan kotimaisen kvartetin: Joni Herrala (192), Matias Ojala (199), Topias Palmi (194) sekä Samuli Vanttaja (210). Kun viime kauden joukkueesta Joensuuhun jäivät Ilari Seppälä (188), Atte Perttu (202) ja Tommi Huolila (198), on Katajan kotimainen pelaajisto enemmän kuin kunnossa.

– Kansainväliset pelit ovat olleet parasta mahdollista valmistautumista Korisliigaan. Toivotaan, että saamme jatkaa kansainvälisiä haasteita koko kauden. Uskon, että se on meille kauden mittaan etu, päävalmentajana Korisliigassa debytoiva Juha Sten mietti.

Katajalla on käytössään kokenut ulkomaalaisnelikko. Kanadalaiset Daniel Mullings (188) ja Ryan Wright (205) ovat pelanneet aiemminkin Suomessa, Mullings Katajassa ja Wright Lahdessa. Myös yhdysvaltalaistakamies Vincent Simpson (185) on tuttu mies Korisliigasta BC Nokian paidasta. Sen sijaan 198-senttinen Rahlir Hollis-Jefferson on uusi kasvo Suomessa.

Joensuuhun seitsemän vuoden tauon jälkeen palannut Matias Ojala uskoo, että Kataja Basketissa on kaikki ainekset menestykseen.

– Hienoa olla mukana tällaisessa nipussa. Olemme päässeet jo vähän etukäteen valmistautumaan kauteen, kun FIBA Europe Cupin karsinnat alkoivat reippaasti ennen Korisliigaa. Karsinnat ovat tuoneet piristystä harjoituskauteen, Ojala totesi.

– Seitsemässä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon Korisliigassa, Katajassa ja itselläkin. Painoa ja kokemusta on tullut lisää ja onhan sitä Susijenginkin menoa päässyt vähän haistelemaan, 29-vuotias Ojala hymyili.

Päävalmentaja Sten on viime vuodet viihtynyt Keski-Suomessa luokanopettajana. Samalla Sten on valmentanut Äänekosken Huiman miesten joukkuetta kakkosdivisioonassa ja 1B-divisioonassa.

– Olen rakentanut omaa polkuani valmentajaksi. Olen opiskellut, opettanut ja myös valmentanut. Kun tuli tieto, että (Greg) Gibson oli lähdössä Katajan peräsimestä, niin tuli fiilis, ettei tätä tilaisuutta voi jättää väliin. Nyt tai ei koskaan, Sten muisteli tuntemuksiaan valmentajasopimuksen alkuhuumasta.

Sten ei vastaa Katajan valmennuksesta suinkaan yksin, sillä vierellä on tuttu kaveri jo pelivuosilta, Petri Virtanen.

– Virtanen auttaa vekkulina miehenä vieressä. Ja totta kai valmentajanakin, Sten vakavoitui.

Millainen parivaljakko Katajan penkin päässä tällä kaudella onkaan?

– He ovat hyvällä tavalla erilaisia kuin pelaajina, Matias Ojala kuvaili arvoituksellisesti.

207-senttinen Dragan Labovic tietää arvonsa BC Nokiassa. "Antakaa vain pallo Labolle." Kuva: Ville Vuorinen

BC Nokia on Korisliigan jättiläinen

Viime kaudella Korisliigan pronssiottelussa Seagullsille hävinnyt BC Nokia luottaa nyt kokoon. Vaikka pitkäaikaiset johtohahmot Eldar Skamo ja Henri Hirvikoski ovat seurasta poistuneet, on kasassa laadukas joukkue.

BC Nokia rakentuu edelleen 207-senttisen Dragan Labovicin ympärille. Hieman yllättäenkin Labovicin rinnalle hankittiin 208-senttinen Sean O’Mara. Kun vielä Daniel Dolenc (205) täydentää sisäpelaajien jättimäisen kolmikon, on BC Nokialla käytettävissään yksi Korisliiga-historian kookkaimmista joukkueista.

– Meillä on nyt selvä identiteetti. Luotamme nyt kokoon. Aiemmin mietimme, että Labon vierelle pitää saada hyvin liikkuva ja urheilullinen pelaaja. Lähdimmekin nyt aivan eri suuntaan ja hommasimme Labon pariksi häntä isomman pelaajan, päävalmentaja Ville Tuominen pyöritteli.

Tuomisen luomassa identiteetissä on omat lainalaisuutensa. Pallosta on pidettävä hyvää huolta, muutoin voi käydä huonosti.

– Menetykset on saatava minimiin, sillä ei Labo ketään kiinni juokse, Tuominen naurahti.

– Uskon, kun saamme homman toimimaan, niin samoissa mitalipeleissä voidaan taas hyvinkin pyöriä.

BC Nokian peliä johtaa serbialainen Vuk Malidzan (193), joka edusti nokialaisia jo muutama kausi sitten. Skamon ja Hirvikosken jättämää aukkoa tulivat paikkaamaan Teemu Sulonen (188) Korihaista ja Aleksi Kantonen (191) Jyväskylän Weikoista.

Yleisön suosikkipelaajaksi noussut Labovic viihtyy Suomessa ja Nokialla kuin kotonaan.

– Pidän kaupungista ja Suomesta. Minulla on täällä jo paljon ystäviä, olen hyvin onnellinen täällä.

31-vuotias Labovic haluaa auttaa nuorempiaan.

– Jaan kokemustani eteenpäin ja haluan olla avuksi uransa alussa oleville.

Millaista koripalloa BC Nokia pelaa tällä kaudella?

– Yksinkertaista. Antakaa vain Labolle pallo, se on meidän taktiikka, Labovic hymähti.

Timo Heinonen aloittaa jo 20. kautensa Korisliigassa. Kuva: Ville Vuorinen

Seagulls menetti kokemusta

Viime kauden päätteeksi pronssimitaleja juhlinut Helsinki Seagulls menetti kesän aikana rutkasti heittovoimaa, kun Antti Kanervo siirtyi Islannin pääsarjaan. Myös kokemusta hävisi paljon, kun Antti Niskanen muutti Kauhajoelle Karhu Basketin paitaan.

Seagulls hankki kotimaisiksi korvaajiksi nuoria lupauksia, joiden meriitit eivät luonnollisestikaan vielä ole samalla tasolla kuin lähtijöillä.

– Saamme kyllä hyvin pelata, että taistelemme jälleen mitalista, päävalmentaja Mikko Larkas laski.

– Tuntuu, että tällä kaudella on todella hyviä joukkueita vastassa. Meillä taas on aika nuori jengi. Kova on haaste, mutta olemme siihen valmiina.

Seagullsin amerikkalaisnelikko on totutun vahva. Yhdysvaltalais-puertoricolainen Christopher Ortiz (203) ihastutti korintekotaidoillaan jo viime kaudella Lapuan Kobrissa. 185-senttinen takamies Tyler Thornton, 191-senttinen laituri Andre Spight ja tuorein hankinta Wayne Blackshear (196) täydentävät helsinkiläisten ulkomaalaispaketin.

Kotimaista kokemusta edustavat Tuukka Kotti (205) ja Timo Heinonen (198). Pian 37 vuotta täyttävälle Heinoselle alkava kausi on jo uran 20. Korisliigassa.

– Ei voi vielä 20 vuotta olla, joku on nyt laskenut väärin, Heinonen huokaisi.

– Mielenkiintoinen matka on ollut. Uralla on ollut hyviä hetkiä ja ihan hirveitä hetkiä. Mutta niin kai jokaisessa tekemisen arvoisessa matkassa pitää olla.

Heinonen lähtee uuteen kauteen luottavaisena. Seagulls ja koko sarja ovat kehittyneet tasaisen varmasti.

– Kaikki on nyt ihan hyvin. Koko rintamalla Korisliiga on mennyt urani aikana eteenpäin.

Miten Heinonen pärjää Seagullsin nuorten maajoukkuemiesten perässä?

– Välillä hitauteni yllättää, että nopeammat ehtivät jo mennä johonkin. Se avaa ihan uusia mahdollisuuksia, Heinonen viekasteli.

Tampereen Pyrinnön kaikki suomalaispelaajat ovat omia kasvatteja. Kuva: Ville Vuorinen

Pyrintö on tamperelaisempi kuin ehkä koskaan

Viime kaudella Korisliigan puolivälieriin yltänyt Tampereen Pyrintö on saanut pidettyä omista kasvateistaan hyvin kiinni. Pyrintö koostuu tällä kaudella neljästä yhdysvaltalaispelaajasta sekä Pyrintö-kasvateista.

Jatkosopimuksen tekivät Antero Lehto (185), Joonas Caven (211), Lassi Kilpinen (185), Petri Heinonen (207) ja Osku Heinonen (194). Ville Haapoja (200) BC Nokiasta ja Justus Kilpinen (193) Korihaista palasivat myös Pyynikille.

– Tampereella tehdään jotain oikein, kun omia Korisliiga-tason pelaajia on näin paljon. Meille mahtuu kyllä muitakin, mutta pitää olla aika hyvä, että menee näiden omien edelle, päävalmentaja Sami Toiviainen linjasi.

– Meillä on Divari A:ssa kakkosjoukkueessa pelaajia, jotka ehkä vielä joskus nousevat myös Korisliigassa esille. Seuralla on tässä suhteessa hyvä tilanne.

Pyrinnön amerikkalaisosastosta ainoastaan laitapelaaja Kenneth Manigault (196) on tuttu jo edelliseltä kaudelta. 190-senttinen Jaylon Tate vastaa pelinteosta, 193-senttinen Eron Harris pelaa laidassa ja 201-senttinen Kevin Johnson on puhdas sisäpelaaja.

– Meille on sanottu tavoitteeksi, että pitäisi olla Tampereen paras sisäpalloilujoukkue. Siinä tavoitetta riittääkin, Toiviainen pyöritteli.

– Yhtenä tavoitteena on nostaa jälleen uusi pelaaja korisväen tietoisuuteen. Viime vuonna se oli Lassi Kilpinen, nyt taas joku muu.

Kapteeni Lehto on tyytyväinen, että joukkue on pysynyt niin hyvin kasassa viime sesongilta.

– Isoin kulmakivi on, että hommassa on jatkuvuutta. Kotimainen runko ja yksi amerikkalainen on viime kaudelta sama. Näkisin, että se on meille etulyöntiasema muihin nähden.

– Kun sama valmennuskin pysyi, niin hyvältähän homma näyttää tässä vaiheessa, Lehto tuumi.

 
20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

17.1.2024 10:45 Korisliiga

Pyrintö ja Tero Vasell pitkään jatkosopimukseen

Korisliigassa nähtiin tällä kaudella jo toinen poikkeuksellisen pitkä valmentajasopimus, kun Tero Vasell allekirjoitti itselleen neljän vuoden jatkon.

16.1.2024 20:52 Korisliiga

Kataja kaatoi sarjakärki Seagullsin – Kauhajoki ja Kobrat kamppailivat pitkän kaavan kautta

Miesten Korisliigassa pelattiin täysi kuuden ottelun kierros, jossa nähtiin niin yllätyksiä kuin ennakkosuosikkien voittojakin. Jokaisella joukkueella on jäljellä enää kaksi ottelua ennen jatkosarjoja.

13.1.2024 19:50 Korisliiga

Korihait kotivoittoon – ylemmän jatkosarjan paikkaa tavoitteleva KTP jäi pisteittä

Korihait ja KTP kohtasivat Uudessakaupungissa, ja isännät olivat vahvempia.

12.1.2024 20:44 Korisliiga

Kouvot ja Kobrat taistelevat yhä vimmatusti ylemmän jatkosarjan paikoista – sarjakakkonen Nokia kasvatti pistetiliään

Miesten Korisliigassa pelataan viimeisiä otteluita ennen jatkosarjojen alkamista. Paikkoja on yhä jaossa, ja se näkyi niin Kouvojen kuin Katajankin pelissä.

10.1.2024 20:38 Korisliiga

Lahti sai kauden ensimmäisen vierasvoittonsa – sarjakärki Seagulls kesytti Vilppaan

Miesten Korisliigan sarjapisteet kirjattiin Helsinki Seagullsille ja Lahti Basketballille.

8.1.2024 13:45 Korisliiga

Kauhajoen Topias Palmi Korisliigan joulukuun kuukauden pelaaja

Täyskäännöksen Korisliigassa tehneen Kauhajoen Topias Palmi on valittu joulukuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia