Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin

22.8.2018 09:14 Tähän juttuun on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

Yksityiskohtaiset muutokset ovat sääntökirjassa, joka suomennetaan mahdollisimman pian sen ilmestyttyä. Alta löydät kuitenkin yhteenvedon tärkeimmistä muutoksista.

Termimuutos

Erä (period) -> neljännes (quarter)

Jatkoerä (extra period) -> jatkoaika (overtime)

Sisäänheitto

Uuden säännön mukaan pelin viimeisten kahden minuutin aikana puolustaja ei saa sisäänheitossa ojentaa raajojaan rajan yli häiritäkseen sisäänheittoa. Erotuomari näyttää käsimerkin varkoituksena ennen sisäänheittoa, ja varoituksen jälkeen rikkomuksesta tuomitaan tekninen virhe.

Pallon heittäminen korilevyyn

Pallon heittäminen korilevyyn ja sen ottaminen uudestaan haltuun ei ole enää kuljetus.

Hyökkäysaika

Jos joukkue saa uuden pallonhallinnan (sisäänheiton) etukentällään vastustajan virheen tai rikkomuksen myötä tai ylösheittotilanteen myötä, hyökkäysaikaa on jäljellä 14 sekuntia.

Aikalisä pelin viimeisten kahden minuutin aikana

Jos pelin kahden viimeisen minuutin aikana joukkueella on sisäänheitto takakentällään (esimerkiksi vastustajan tehtyä korin) ja se ottaa aikalisän, valmentajalla on oikeus päättää, heitetäänkö sisäänheitto takakentältä vai etukentän sisäänheittoviivalta.

Valinta täytyy ilmoittaa ennen kuin peliä jatketaan aikalisän jälkeen. Jos sisäänheitto heitetään takakentältä, hyökkäysaika on se, mitä oli jäljellä. Jos sisäänheitto heitetään etukentältä, hyökkäysaika on se, mitä oli jäljellä jos oli alle 14 sekuntia, ja muussa tapauksessa 14 sekuntia.

Kaksoisvirhe

Virhettä ei enää tulkita kaksoisvirheeksi, mikäli kahden virheen rangaistukset ovat erilaiset. Näin tapahtuu, jos esimerkiksi toisella joukkueella on joukkuevirheet täynnä. Erotuomari määrittää tällöin virheiden tapahtumajärjestyksen.

Tekninen virhe

Teknisen virheen rangaistus on yksi vapaaheitto, jonka jälkeen jatketaan palloa hallinneen joukkueen sisäänheitolla siitä kohdasta, missä pallo oli. Jos kummallakaan joukkueella ei ollut palloa hallussaan (eikä oikeutta pallonhallintaan), seuraa ylösheittotilanne ja jatketaan nuolen mukaan.

Jos on tapahtunut useita virheitä (virheet erikoistilanteissa), niin teknisen virheen vapaaheitto heitetään ensimmäisenä.

Sisäänheitto epäurheilijamaisen tai pelistä erottamiseen johtavan virheen jälkeen

Epäurheilijamaista tai pelistä erottamiseen johtavaa virhettä (ulosajoa) seuraavien vapaaheittojen jälkeen sisäänheitto heitetään etukentän sisäänheittoviivalta. Hyökkäysaikaa on 14 sekuntia.

Valmentajan tekninen virhe, kun penkillä istunut erotetaan pelistä

Kun kuka tahansa joukkuepenkillä istunut (apuvalmentaja, vaihtopelaaja, bussikuski…) erotetaan pelistä (ulosajo), valmentajalle tuomitaan tekninen virhe (B), jonka rangaistus on kaksi vapaaheittoa ja sisäänheitto etukentän sisäänheittoviivalta. Hyökkäysaikaa on 14 sekuntia.

Tappelu

Jos penkiltä tappelun aikana lähteneet pelaajat tai muut siellä istuneet osallistuvat aktiivisesti tappeluun, niin heidän pelistä erottamisistaan seuraa jokaisesta kaksi vapaaheittoa (ja sisäänheitto).

Erotuomarikoulutukset >

Erotuomariuutiset >

 

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

9.3.2016 20:23 Pohjoinen alue

Nuorten EM-kilpailuiden vapaaehtoisten haku alkaa 16.3.2016

Mitä Sinä teet heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa? Nyt sinulla on mahdollisuus kokea kansainvälinen ja korkeatasoinen koripallotapahtuma ja olla itse mukana järjestämässä sitä vapaaehtoisena.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

Näytä lisää vastaavia