Tuomas Iisalo: "Selkä seinää vasten ei voi astua taaksepäin"

13.8.2010 16:56 Miesten maajoukkueen keskiviikon Israel-taisteluvoiton vahvimpiin pelaajiin kuulunut Tuomas Iisalo, 28, ylistää ryhmänsä venymiskykyä hankalan loukkaantumistilanteen keskellä. Iisalo uskoo, että lauantaina Latviassa nähdään taisteleva ja periksiantamaton Suomen maajoukkue.

Suomella on ollut ensimmäisellä kahdella EM-karsintaviikolla murheita loukkaantumisten muodossa. Lähtökohdat Israel-otteluun olivat vaikeat, sillä Hanno Möttölän ja Petteri Koposen lisäksi joukkueen sairaslistalaisten joukkoon lisättiin Samuel Haanpään nimi. Vanhaa klisettä mukaillen, ennen Israel-ottelun alkua ainoat Suomen voittomahdollisuuksiin uskoneet ihmiset tuntuivat löytyvän kotijoukkueen vaihtopenkiltä.

- Kieltämättä lähtökohdat olivat hankalat, mutta tavallaan se helpotti asetelmaa, miettii keskiviikon voiton takuumiehiin kuulunut Tuomas Iisalo.

- Kun on selkä seinää vasten, ei voi ottaa enää astua taaksepäin. Ainoa vaihtoehtomme oli se, että jokainen kentälle tuleva pelaaja laittaa kaikkensa peliin.

Ottelun tiimellyksessä Suomen luottopelaajien lista väheni kuin päähenkilöt Agatha Christien murhadekkarissa, kun Teemu Rannikko joutui jäämään pohjevaivojen vuoksi vaihtopenkille ja Tuukka Kotti väänsi nilkkansa pallontavoittelutilanteessa.

Päävalmentaja Henrik Dettmann kierrättikin Israelin hämmennykseksi vaihtorulettia, jonka kuluessa muutamien minuuttien ottelukeskiarvoon tottuneet vaihtopelaajat saivat kertaheitolla suuren vastuun kannettavakseen.

- Maajoukkueessa ihan jokainen pelaaja on jossain vaiheessa uraansa pelannut isossa roolissa omassa seurajoukkueessaan. Lähtöpiste oli se, että meillä on korisottelu voitettavanamme, ja jos uskomme, että heitot menevät sisään, ne menevät sisään, kaavoitti Iisalo Israel-voiton taustoja.

Taistellen Latviaa vastaan

Ensimmäisen kerran maajoukkueen kokoonpanossa heinäkuussa 2006 esiintynyt Loviisan Koripallohokin kasvatti Iisalo pelasi keskiviikkona ehkä parhaan ottelunsa Suomi-paidassa. Iisalo heitti 12 pisteestään jo 10 puoliaikaan mennessä muiden suomalaispelaajien yhä tuskaillessa hyökkäyspelinsä kanssa, ja ottelun edetessä Iisalo jatkoi vahvaa työtään niin pelinrakentajan tontilla kuin Yotam Halperinin ja Tal Bursteininkin varjona.

- Ei siinä mitään salaisuutta ole. Kun valmentaja antaa vastuuta, pelaajan on osoitettava olevansa vastuun arvoinen, Iisalo linjaa.

- Israel ei myöskään hirveästi peluuttanut perinteisiä pelinrakentajiaan eli Yogev Ohayonia ja Yuval Naimya. Heidän muut takamiehensä eivät ole yhtä kovia laittamaan painetta palloon. Se antoi minulle, Petelle (Virtanen), Anterolle (Kanervo) ja Sasulle (Salin) tilaa operoida ja liikuttaa palloa.

Yleisen linjan vastaisesti Iisalo ei ollut yllättynyt joukkueen nuoremman kaartin esiinnoususta. Iisalo kertoo odottaneensa maajoukkuedebytantti Sasu Salinilta sekä kesän ensimmäisen maaottelunsa pelanneelta Vesa Mäkäläiseltä vahvaa esitystä.

- Huvittavinta on se, etten epäillyt hetkeäkään sitä, että Sasu pelaa aivan huikean matsin. Sasun itseluottamus on aivan poikkeuksellinen. On kiva seurata vierestä, minkälainen menestystarina hänestä vielä kehkeytyy, kehui Iisalo maajoukkueen kuopusta.

- Vesku (Mäkäläinen) toi puolestaan huikean energian kentälle ja tartutti sen yleisöönkin. Vesa pysyi liimattuna Israelin pallonkäsittelijöiden edessä ja sai Omri Casspin näyttämään aika turhautuneelta.

Latvia-ottelun aattona Suomen kokoonpanossa on vielä epäselvyyttä.  Poissa ovat varmuudella toipilasosaston Koponen, Möttölä, Haanpää, Juha Sten ja Juho Nenonen, jonka lisäksi Rannikon ja Kotin tilannetta tarkkaillaan. Iisalo kuitenkin vakuuttaa, että Suomi lähtee lauantain otteluun voitto mielessään ja parantamaan asemiaan EM-karsintalohkonsa sarjataulukossa.

- Turha murehtia etukäteen siitä, minkälainen kokoonpano on. Me näytimme Israelia vastaan, että aggressiivinen pelitapa ja luottamus itseä, joukkuetovereita ja pelisysteemiä kohtaan riittää. 

Lue myös seuraavat artikkelit:

 
17.2.2018 EM-karsinnat

Susiladiesin Vilma Kesänen: ”Kaksi erilaista peliä takana”

Susiladies pelasi helmikuun maajoukkueikkunassa kaksi EM-karsintaottelua, joista loppusaldo oli kaksi tappiota, kun Romania nappasi voiton Töölön Kisahallissa ja hallitseva EM-hopeamitalisti Ranska vei Suomea kotikentällään. Susiladiesin konkari Vilma Kesänen tiivistää haastattelussa EM-karsintaikkunan.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

3.9.2012 15:00 EM-karsinnat

50 maaottelun Gerald Lee jr.: ”Keskiviikkona pelataan karsintojen tärkein ottelu”

Ensimmäisen kerran Suomen susipaidan elokuussa 2006 ylleen vetänyt Gerald Lee junior, 24, pelasi uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina Tiranassa Susijengin päihittäessä Albanian. Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti suuntaa nyt katseensa keskiviikkoiltaan, jolloin Suomella on mahdollisuus varmistaa EM-kisapaikkansa huippuottelussa Puolaa vastaan.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

15.8.2012 EM-karsinnat

Hanno Möttölä: ”Karsinnoissa kotiottelut pitää hoitaa”

Susijengin korinalustan voimahahmo ja kapteeni Hanno Möttölä, 35, uhkuu itseluottamusta perjantaisen EM-karsinta-avauksen lähestyessä. Sunnuntaina Susijengi vavisutti koripallomaailman voimasuhteita hakemalla vakuuttavan voiton MM-hopeamitalisti Turkista, ja Möttölä kertoo olevansa parhaassa kunnossaan moneen vuoteen.

9.8.2012 10:05 EM-karsinnat

Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

18.8.2011 20:06 EM-karsinnat

Sasu Salin luo uraa puolustuksen lukkona

Kun Sasu Salin nostettiin vuosi sitten miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, MaSu-Basketin kasvatti latoi kolmen pisteen kaaren takaa heittonsa säkkiin yli 60% tarkkuudella, mutta yskähteli puolustuspäässä. Tänä kesänä Salinin heitto ei ole kulkenut viime kesän malliin, mutta hänestä on kasvanut yhdessä kaudessa maajoukkueen eturivin puolustuspelaaja.

13.8.2011 EM-karsinnat

Sadan maaottelun Rannikko on kolmen ottelun päässä unelmasta

Teemu Rannikko sovitteli Suomen miesten maajoukkueen pelipaidan ensimmäisen kerran ylleen 99 maaottelua ja melkein 14 vuotta sitten. Kun Suomi kohtaa vuoden 2011 EM-karsintojen kotiavauksessaan maanantaina Portugalin, sadannen maaottelunsa pelaavalla Rannikolla on mahdollisuus ottaa jättiharppaus kohti uransa ensimmäisiä EM-kisoja.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

12.8.2010 20:23 EM-karsinnat

Maajoukkuedebyytissään loistanut Sasu Salin: "Pelasin niin kuin käskettiin"

Keskiviikon Suomi-Israel-EM-karsintaottelussa Espoon Barona Areenalla nähtiin monia sinivalkoisia sankareita. Eräs parrasvaloihin nousseista pelaajista oli vasta 19-vuotias Sasu Salin, joka huudatti yleisöä 11 pisteellä ja eräällä kypsimmistä maajoukkuedebyyteistä miesmuistiin.

Näytä lisää vastaavia