Koripallomuseolle merkittävä lajikulttuuria vahvistava hanketuki OKM:lta

1.7.2016 Suomen Koripallomuseo on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöstä tuen hakemalleen hankkeelle, jonka avulla on tarkoitus mm. pyrkiä vaikuttamaan drop out-ilmiön vähentymiseen seuroissa. Hankkeen on tarkoitus kestää 2016-2017.

Koripallomuseon yksi tärkeä tehtävä museaalisten perustöiden lisäksi on toimia tiiviissä yhteistyössä koripalloyhteisöjen kanssa. Museo on omalta osaltaan pyrkinyt vaikuttamaan perustamisestaan, vuodesta 2008, alkaen lajikulttuurin monipuoliseen esittämiseen ja erityisesti sen vahventamiseen.

Eilen ministeri Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on hyväksynyt museon hakemuksen, jolla pyritään museotöiden lisäksi vankistamaan suomalaisen koripalloperheen lajikulttuuria.

Hanke on kolmitasoinen:

1. Kerätään valtakunnallisesti esineistöä, valokuvia ja liikkuvaa kuvaa museokokoelmiin. Painopiste on 1940-1960-luvuissa, joiden aikana pelanneiden/toimineiden esineistön ja muistojen tallentamisella on kiire.

2. Valtakunnallinen kiertonäyttely esittelee lajin ilmiöitä ja historiaa aina paikallisiin tarinoihin kytkettynä. Näyttely on osa Suomen Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta ja se juhlistaa myös tulevia miesten EM-kisoja, jotka edelisen kerran pelattiin Suomessa 50 vuotta sitten. Näyttelyn on tarkoitus olla vuorovaikutteinen ja erityisesti lapsia/nuoria kiinnostava ja koripalloharrastusta tukeva, kokeilullinen.

3. Hankkeen avulla pilotoidaan joidenkin koripalloseurojen kanssa tiiviissä yhteistyössä lajikulttuurin vahvistamisprojekti, jossa eri ikäpolvet paikallisesti kohtaavat tosiaan ja jakavat ajatuksia, sekä tarinoita. Tarkoitus on luoda seuroihin käytänteitä jatkumoksi, joiden avulla aikaisempien vuosien pelaajien ja toimijoiden kokemukset saadaan hyödynnettyä nykyjunioreiden avuksi. Samalla vahvennetaan junioreiden lajiymmärrystä, sekä historian tietämystä omasta seurastaan, jonka kaikkinensa uskotaan sitouttavan junioreita paremmin lajin pariin ja siten vähentävän drop out-ilmiötä. Hanketta kehitetään, toteutetaan ja tuloksia mitataan urheilupsykologin konsultoimana.

- Olen erittäin onnellinen, että olemme onnistuneet vakuuttamaan ministeriön hankeemme taakse, jolla voimme entisestään vaikuttaa suomalaisen lajikulttuurin syventämiseen. Drop out-ilmiöön pureutuminen on ainutlaatuista museon toimintaa, jolla on merkittävää yhteiskunnallista vaikutusta. Tarkoituksemme on loppuraportissa mallintaa kokemuksemme myös muiden lajien hyväksi suomalaisessa lasten ja nuorten liikuntakulttuurissa, toteaa kulttuurin tutkimuksen oppiaineesta aikanaan valmistunut Koripallomuseon johtaja Jari Toivonen (FM).

Koripallomuseo aloittaa hankkeen välittömästi ja mahdollisia esineiden, valokuvien ja videoiden (kaitafilmi, vhs, jne.) luovuttajia pyydetäänkin ottamaan yhteyttä ja kertomaan mahdollisista aineistoistaan.

Seurojen toivotaan myös olevan yhteydessä, jotka haluaisivat kauden aikana museon näyttelyyn paikkakunnalleen.

- Valtakunnallinen kiertonäyttely ehtii vain muutamille paikkakunnille, joten valinta tulee olemaan tärkeä. Luonnollisesti haluamme näyttelyllä olla juhlistamassa seuroja, joissa mahdollisesti on juhlavuosia, mutta näyttelykiertue aikatauluineen limittyy kokonaisuuden kanssa. Seurat voivat ehdottaa yhteistyötä näyttelyn, mutta myös drop out-ilmiöön vaikuttamisen, suhteen. Kaikkinensahan hankkeen tulokset tulevat hyödyttämään suomalaisia seuroja, vaikka emme kaikkia pääsekään lähestymään tämän hankkeen myötä, toteaa Jari Toivonen.

Koripallomuseolla on samalla käynnissä Helsinkiin elokuussa 2016 avattavan näyttelyn suunnittelu ja käynnistystyö, sekä mobiilipeli KorisGurun kehittäminen kohti tulevia EM-kisoja. Yhteistyötahoja, tukijoita ja talkoolaisia pyydetään museon mukaan ja oma-aloitteisesti ottamaan yhteyttä.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Jari Toivonen
johtaja
Suomen Koripallomuseo
040 5708078
jari.toivonen@kotka.fi
www.koripallomuseo.fi
 
10.10.2016 Pohjoinen alue

Kohtaamisia-hanke vahventamaan lajikulttuuria

Tällä viikolla alkaa Koripallomuseon huipputärkeä "Kohtaamisia"-hanke, jossa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vahvennetaan pahimmassa drop out-iässä olevien lasten/nuorten laji-/seuratietoutta ja -juuria.

5.9.2016 Pohjoinen alue

Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esine-, valokuva- ja liikkuvakuvakeruun

Suomen Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esinekeruun Opetus- ja kulttuuriministeriön hanketuella tarkoituksena tallentaa kokoelmiin suomalaista koripallokulttuuriperintöä tulevia sukupolviakin ajatellen. Koripallon alkuvuosikymmenten ja erityisesti menestysvuosikymmenen 1960-luvun esineluovuttajat ja muistotiedon omaavat alkavat kadota. Samalla katoaa merkittävä määrä esineistöä ja esineistöön/valokuviin liittyvää metadataa. Tämän kulttuuriperinnön tallentaminen on nyt ajankohtaista ja tärkeää.

18.8.2016 Pohjoinen alue

Koripallomuseo avautuu Helsinkiin ti 23.8.

Suomen Koripallomuseo avaa näyttelyn Helsinkiin, Malmille, tiistaina 23.8. kello 10.00. Näyttelyssä esitellään suomalaisen koripalloilun Hall of Fame, maajoukkueiden historiaa, fanikulttuuria ja kolme vuosittain vaihtuvaa pääkaupunkilaisseuraa. Ensimmäisenä kautena kolme seuraa ovat: HNMKY, Honka ja MaSu.

9.6.2020 09:50 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton aluesarjojen sarjailmoittautuminen 2020-21 alkanut

Ilmoittautuminen alueiden kaikkiin sarjoihin on alkanut. Ilmoittautumisten eräpäivät on tarkemmin määritelty alueiden sarjamääräyksissä.

29.10.2019 10:32 Koripalloliitto tiedottaa

Kevään ilmoittautuminen Koripalloliiton alueellisiin sarjoihin on alkanut

Ilmoittautuminen alueiden niihin sarjoihin, joihin otetaan uusia joukkueita kevätkaudeksi, on alkanut. Syksyllä sarjaa pelannut joukkue ei ilmoittaudu uudelleen sarjaan, vain uudet joukkueet siis ilmoittautuvat sarjanhallinnan kautta.

11.6.2019 12:16 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton aluesarjojen sarjailmoittautuminen 2019-20 alkanut

Ilmoittautuminen alueiden kaikkiin sarjoihin sekä senioreiden SM-sarjoihin on alkanut. Ilmoita joukkue vasta sitten, kun joukkueen yhdyshenkilö on varmasti tiedossa koko kaudelle.

27.2.2019 18:45 Koripalloliitto tiedottaa

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 4.3.

31.1.2019 09:42 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen Koripalloliiton aluekokoukset 2019

Suomen Koripalloliitolla on kevätliittokokouksen päättämä määrä alueita, joiden toimintaa ohjaa kunkin alueen aluekokous, johon on osallistumisoikeus kaikilla kyseisellä alueella toimivilla seuroilla. Alueet toimivat liiton alueellisina rekisteröimättöminä yhteistyöeliminä. 

7.12.2018 13:06 Koulutus

NVS 2019: Seminaarin ohjelma on valmis

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin ohjelma on nyt valmis, kun alle 16-vuotiaiden tyttöjen valmennusjohtoa esiintyy lauantain päätteeksi.

30.11.2018 12:48 Koulutus

NVS 2019: Joonas Iisalo ja Daniel Jansson mukaan Nuorisovalmennusseminaariin

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin uusimmat esiintyjä ovat Joonas Iisalo ja Daniel Jansson.

25.11.2018 11:05 Valmentajat

NVS 2019: Martina Roos-Salmen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Lauantaina esiintyvän Martina Roos-Salmen esityksen otsikko on vahvistunut.

20.11.2018 11:53 Valmentajat

NVS 2019: Mikko Tupamäen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Perjantai-iltana esiintyvän Mikko Tupamäen esityksen otsikko on vahvistunut.

2.11.2018 09:56 Koripalloliitto tiedottaa

Ilmoittautuminen Koripalloliiton alueellisiin kevätsarjoihin on alkanut

Ilmoittautuminen alueiden niihin sarjoihin, joihin otetaan uusia joukkueita kevätkaudeksi, on alkanut. Syksyllä sarjaa pelannut joukkue ei ilmoittaudu uudelleen sarjaan, vain uudet joukkueet siis ilmoittautuvat sarjanhallinnan kautta.

16.10.2018 18:51 Valmentajat

HKVT 2019 -kurssille haku käynnistyy tammikuussa

Huippukoripallovalmentajatutkinto (HKVT) on ylin Suomen Koripalloliiton järjestämä valmentajakoulutus. Koulutuksen avaintavoitteena on antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä koripallossa. Kohderyhmänä koulutuksessa on kaikki tavoitteellisesta valmentamisesta sekä kansainvälisestä koripallosta kiinnostuneet koripallovalmentajat.

11.10.2018 14:44 Valmentajat

Lasten valmennuksen erityispiirteet koripallossa-koulutus marraskuussa Kisakalliossa

Koulutus on suunnattu lasten valmennuksessa mukana oleville, jo koulutus- ja valmennustaustaa omaaville valmentajille, jotka haluavat syventää osaamistaan nimenomaan lasten valmentamisessa. Koulutus järjestetään Kisakalliossa 10. - 11.11.2018. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 5.11.

5.9.2018 13:54 Pääjuttu

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy lokakuussa - ilmoittautuminen päättyy 8.10.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 8.10. ja kurssille on vielä varmasti 8 paikkaa jäljellä.

5.9.2018 11:50 Valmentajat

Minivalmennusseminaari Kisakalliossa 21. - 22.9.2018

Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat jo aiemmin lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay. Nyt esiintyjäkaarti on valmistunut, kun sitä täydentävät Martti Iivonen ja Ville Neva.

24.7.2018 17:10 Pääjuttu

Minivalmennusseminaari Kisakalliossa 21. - 22.9.2018

Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay.

24.6.2018 10:52 Koripalloliitto tiedottaa

Ilmoittautuminen Koripalloliiton alueellisiin ja valtakunnallisiin sarjoihin on alkanut

Ilmoittautuminen alueiden kaikkiin sarjoihin, nuorten valtakunnallisiin karsintoihin ja senioreiden SM-sarjoihin on alkanut. Uutisesta löytyy kaikkien näiden sarjojen viimeiset ilmoittautumispäivämäärät. Ilmoitathan joukkueen vasta sitten, kun joukkueen yhdyshenkilö on varmasti tiedossa koko kaudelle.

8.6.2018 10:24 Koripalloliitto tiedottaa

Nuorten valtakunnallisten sarjojen karsinnat – ilmoittautuminen avattu

Nuorten valtakunnallisten sarjojen ilmoittautuminen on nyt avattu. Samalla julkaistaan nuorten valtakunnallisten sarjojen kilpailukalenteri.

Näytä lisää vastaavia