Korisliiga 2018-19 ennakko 3/3: KTP, Kouvot ja Ura kurkottavat kahdeksan joukkoon – Nousevatko Kobrat ja Korihait mukaan taisteluun?

9.10.2018 14:53 Korisliigan haastajaryhmillä on ollut kauden alla eritasoisia haasteita.

Antto Nikkarinen johtaa KTP-Basketin peliä tänäkin kautena. Kuva: Ville Vuorinen

Kotkassa Korisliiga-kautta on odotettu erityisellä mielenkiinnolla, sen verran vahvistunut on KTP-Basketin pelaajisto. Jo pelkästään veljeskaksikko Joonas ja Juho Lehtorannan paluu Kauhajoen kultajoukkueesta kasvattajaseuraan nostaa KTP:n osakkeita.

Lehtorantojen lisäksi KTP sai riveihinsä 205-senttisen Julius Rajalan, joka on viime vuodet viettänyt Yhdysvaltojen yliopistoparketeilla. Lupaava ja tarkkakätinen Miika Heinonen (191) saapui Kotkaan sen sijaan HBA-Märskystä ja Munkkiniemen Kisapojista.

KTP-Basketin kotimaisen osaston täydentävät jo viime kaudella Kotkassa pelanneet Michael Pounds (189) ja joukkueen pelintekijä Antto Nikkarinen (185).

– Ei ollut mikään hoppu pois. Kotkassa hoidetaan asiat loistavasti, ihan viimeisen päälle. Kun saimme valmentajan kanssa vielä puhuttua ja olimme roolistani samoilla linjoilla, oli jatkosopimus helppo tehdä, 27-vuotias Nikkarinen totesi.

KTP:n peräsimessä joukkuetta ohjaa Tomi Kaminen. Kaminen on viime vuodet keskittynyt MuKin toiminnan kehittämiseen. Nyt oli aika palata Korisliiga-valmentajaksi.

– Hienoa olla takaisin näissä kuvioissa. Vielä on vähän hakemista, mutta varmasti tässä kaikki kehittyy, kun kausi lähtee kunnolla käyntiin, Kaminen mietti.

Kamisella on käytössään varsin vahva ulkomaalaisnelikko. Ennakolta suurin mielenkiinto kohdistuu 196-senttiseen heittäjään Matt Williams jr:iin, jolla on viime kaudelta tilillään muutamia otteluita Miami Heatin paidassa NBA:ssa. Muut amerikkalaiset ovat Donte Thomas (200), Kevin Langford (203) sekä Tyrell Nelson (201).

– Kun saamme vähän hommaan selkeyttä, niin menemme varmaan vauhdilla eteenpäin. Vielä harjoitusotteluissa on ollut vähän sekavaa, Nikkarinen tunnusti.

– Yritetään joka tapauksessa saada nostettua KTP takaisin sarjan menestysjoukkueeksi. Kaikki palaset sitä varten ovat olemassa.

Kaminen on ajanut KTP:n kulttuuriin uudenlaista pelityyliä. Oppiminen on ottanut aluksi aikansa.

– Liikkumisemme perustuu hyvin pitkälti palloon. Pelityyli on haastava ja se on ollut valmistautumisessa koko ajan taustalla.

Kaminen luottaa siihen, että kaikki loksahtaa jossain vaiheessa paikoilleen.

– Antto on meille valtava apu päivittäisessä tekemisessä. Hän on kuin valmentaja kentällä, Kaminen kehui pelintekijäänsä.

Kouvojen Arttu Saarijärvi toivoo itselleen ehjää kautta. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvojen kauden alussa paljon kysymysmerkkejä

Edellisellä kaudella runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Kouvolan Kouvot lähtee kauteen hieman hankalan valmistautumisjakson jälkeen. Joukkueharjoituksissa on välillä ollut eri syistä vähäisesti pelaajia.

Sen lisäksi Kouvojen kotisali Jatke Areena on ollut vesivahingon takia poissa käytöstä. Näillä näkymin Kouvot kuitenkin pääsee pelaamaan ensimmäisen kotiottelunsa normaalisti.

– Onhan tässä ollut aika mielenkiintoinen pre-season. Väkeä on ollut armeijan vihreissä ja senkin takia treeneissä on välillä ollut pulaa miehistä. Siihen päälle tämä hallitilanne, olemme joutuneet harjoittelemaan missä kulloinkin. Vaikeaa on ollut, 22-vuotias Arttu Saarijärvi myönsi.

Kouvot lähtee kauteen ainoastaan kolmella ulkomaalaisvahvistuksella. Tilannetta on kuitenkin sekoittanut mestaruuskaudelta tutun David Gonzalvezin (193) loukkaantuminen.

Tällä hetkellä Kouvoilla on käytössään ainoastaan kaksi amerikkalaisvahvistusta Elbert ”E.C.” Matthews (196) ja Jeremy Morgan (196). Sentteri Leland Kingin sopimus purettiin aivan kauden alla.

Kun vielä ykköstakamies Tuomas Hirvonen on kärsinyt loukkaantumisista, on päävalmentaja Jyri Lehtosella paljon mietittävää.

– Pieniä vaikeuksia on ollut kieltämättä, Lehtonen tiivisti.

– Meillä on kuitenkin toiminnassa selkeä jatkumo. Nyt yritämme pärjätä kauden kolmella jenkillä ja antaa yhä enemmän vastuuta kotimaisille nuorille.

Lehtosella onkin alaisuudessaan iso kasa kotimaisia nousevia kykyjä. Saarijärven ja Hirvosen lisäksi kokoonpanosta löytyvät muun muassa 201-senttinen Ilmari Toikkanen, takamies Severi Kaukiainen (185), laituri Vili Nyman (198) ja Teemu Knihtinen (194).

Kokeneempaa kaartia edustavat aina luotettava Ville Kaunisto (204) ja Korisliigaan palaava 25-vuotias Sebastian Booker (193).

– Henkilökohtaisesti on toiveena, että saisi vihdoin ehjän kauden. Uskon, että se voisi kantaa pitkälle, loukkaantumisista kärsinyt Saarijärvi tuumi.

Lehtoselle kausi on Korisliigassa jo 12. päävalmentajana.

– Sen verran tässä on jo kilometrejä takana, että tiedän, ettei lokakuussa joukkue ole ikinä parhaimmillaan. Harvoin sitä on maaliskuussa enää edes samat miehet kentällä. Näin se on, Lehtonen päätti.

Suomen maajoukkueen takamies Fiifi Aidoo oli Ura Basketilta melkoinen kaappaus. Kuva: Ville Vuorinen

Sarjanousija kasannut mielenkiintoisen joukon

Viime kaudella 1A-divisioonan mestaruuden myötä Korisliigaan noussut Kaarinan Ura Basket on vahvistanut pelaajistoaan selvästi.

Kristian Palotien valmentaman ryhmän uusia suomalaispelaajia ovat BC Nokiasta kaapattu Eldar Skamo (198), Kristika Turun johtohahmo Mikael Sandberg (210) ja Susijengin takamies Fiifi Aidoo (189).

– Välittömästi divarifinaalien jälkeen grillailtiin sopiva määrä. Mutta aika pian alkoi jo valmistautuminen kauteen. Nyt tuntuu, että kesä hurahti aika nopeastikin, kun kausi on jo näin lähellä, heittäjä Eero Sahlberg (189) puhalteli.

Sahlberg ei ole suinkaan ainoa jo viime kaudella Urassa tahkonnut avainpelaaja. Myös Pyry Rainamaa (194), Aleksi Akpaso (193) ja Ville Hänninen (193) jäivät Kaarinaan.

Kouvojen tavoin Ura Basketkin lähtee kauteen ainoastaan kolmen amerikkalaisvahvistuksen turvin. 206-senttinen Malik Dime keikkunee torjuntatilastojen kärkisijoilla. Hyvin heittävä Avery Woodson (188) on tehokas etuasemien rankaisija ja Lapuan Kobrista hankittu turbomoottori Stephen Croone (183) puolestaan luo vauhdillaan jatkuvasti joukkueelleen etuja.

– Meillä on kasassa vilkkaita poikia, joista monet tuntevat toisensa jo vuosien varrelta. Heti alusta asti joukkue on tuntunut tutulta nipulta, Sahlberg kuvaili.

31-vuotiaalle Palotielle päävalmentajakausi on Korisliigassa ensimmäinen.

– Kaikki on tässä vaiheessa innostavaa, uutta ja mielenkiintoista. Yritän oppia kaikilta kokeneemmilta valmentajilta, joita sarjassa on. Tyhmä olisin, jos en kunnioittaisi kokeneempiani, Palotie pallotteli.

Yksittäisen kauden lisäksi Palotie haluaa kehittää pelaajistoaan. Ura Basketilla on sikäli erinomainen tilanne, että seuralla on myös kakkosjoukkue 1B-divisioonassa.

– Vaikka joukkueessamme on paljon kokemusta, niin silti laskeskelin, että 12 miehen kokoonpanosta ainakin 11 pelaajalla on vielä prime (uransa huippu) edessään. Kehitykselle on annettava tilaa.

Millainen valmentaja Palotie on pelaajan näkövinkkelistä?

– Kristian luottaa pelaajiinsa paljon. Se mahdollistaa, että treeneissä on aina hyvä ilmapiiri. Joukkueessa on terve molemminpuolinen kunnioitus pelaajiston ja valmennuksen välillä, Sahlberg kehui.

Pitkään selkävaivoista kärsinyt Jussi Turja on intoa täynnä Kobrien seitsemännen Korisliiga-kauden alkaessa. Kuva: Ville Vuorinen

Kobrilla alkaa jo seitsemäs kausi Korisliigassa

Viime kaudella Korisliiga-paikastaan karsimaan joutunut Lapuan Kobrat on saanut takaisin päävalmentajakseen Lars Ekströmin. Ekströmin ensimmäinen kausi Lapualla keskeytyi raskaiden syöpähoitojen takia.

– Nyt kuuluu oikein hyvää. Siitä iso kiitos minua hoitaneille. Kiitokset Jari Vihlalle Lapuan sairaalaan, Turun yliopistolliseen keskussairaalaan Susan Ramadanille ja Jaakko Pulkkiselle ja sädehoito kolmoskoneen porukka, siellä on aivan loistavaa ammattilaista. Täällä ollaan taas, Ekström kiitteli.

– Vielä Ura Basketista Lindbergin Jukka hoiti kuntoutustani hyvin kaiken tämän jälkeen.

Kobrat on saanut Lapualle kolme uutta kotimaista pelaajaa. 27-vuotias Robert Juvonen (185) saapui Jyväskylä Basketball Academyn riveistä ja Lauri Toivonen (200) Espoo Unitedista. Pian lääkäriksi valmistuva Peetu Drockila (189) on pelannut viime kaudet opiskellessaan Virossa.

Juvosen edellisestä Korisliiga-visiitistä KTP:ssä on peräti kahdeksan kautta. Edellinen kausi JBA:ssa sujui hyvin, Juvosen pistekeskiarvo oli yli 20.

– Rooli tietenkin muuttuu vähän, kun sarjataso vaihtuu. Mikäs sen motivoivampaa kuin pääsee ja joutuu kehittämään peliään. Odotan, että menen paljon eteenpäin.

Juvosen mukaan Kobrien valmistautumisjakso on ollut kiihkeä.

– Kovaa on menty. Paljon kertoo joukkueesta, että varmaan 90 prosenttia valmentajan kommenteista on ollut harjoituksissa, että ei tarvitse ihan noin lujaa mennä koko ajan, voi vähän himmata. Se on hienoa, että noin joutuu sanoa ja että noin sanotaan.

– Meillä on ehkä aika kapea ja nuori rinki, mutta siinä on omat mahdollisuutensa.

Kobrien viime kaudesta joukkueeseen jäivät avainpelaajista omat kasvatit Jussi Turja (194), Ville Turja (193) ja Panu Peltokangas (201). Ulkomaalaisnelikon muodostavat Larry Anderson (195), Zane Waterman (206), Mike Morsell (197) ja Khalil Small (188). Etenkin Small on harjoitusotteluissa osoittanut vahvaa korintekotaitoa.

– Harjoituksissa on ollut havaittavissa tosiaan sellaista vähän yli menevää intoa. Olen yrittänyt pitää huolen, etteivät kaikki olisi aina joka ilta aivan hapoilla treenaamisesta. Kaverit menisivät kyllä kovempaa kuin tarvitsee, Ekström heitti.

Keitä Ekström haluaa nostaa esille pelaajistostaan ennen kauden ensimmäistä peliä?

– Oikeastaan siellä on pari. Lauri Toivonen ja Panu Peltokangas ovat tapelleet keskenään aamuin illoin kaksi kuukautta. En malta odottaa, että he pääsevät moukaroimaan muitakin kuin toisiaan.

Korihaissa jatkaa myös vauhdikas Vesa-Pekka Laine. Kuva: Ville Vuorinen 

Korihailla ollut suuri vaihtuvuus

Uudenkaupungin Korihaiden viime kausi päättyi kymmenenteen sijaan. Täksi kaudeksi seuraan on saatu uusia kotimaisia kasvoja, kun Topias Kuukkanen (187), Miikka Marttinen (197), Mika Nuolivirta (212) ja Emil Djeen (187) pukeutuvat haipaitaan.

Myös päävalmentaja vaihtui, kun pestinsä aloittaa useammasta suomalaisseurasta pelaajana ja valmentajana tuttu Damion Dantzler.

– Uki on Uki. Seuralla on paljon faneja ja perinteitä. Joukkueen ympärillä on ollut nyt positiivista virettä, Danzler pohti.

Dantzler on saanut kasattua Uuteenkaupunkiin kelpo joukkueen, vaikka aluksi näytti huolestuttavalta.

– Totta puhuakseni, aluksi oli pieni paniikki. Paljon ei ollut jäljellä pelaajistoa, kun seuraan tulin. Ensi töikseni aloin hankkimaan meille pelaajia, nyt olen kokonaisuuteen ihan tyytyväinen.

Dantzlerin hankintalistalla oli hänelle entuudestaan tuttuja pelaajia. Takamies Mario Edwards (191) oli Dantzlerin alaisuudessa jo Loimaalla ja Lapualla. 198-senttinen Bryan Coleman pelasi puolestaan Dantzlerin johtamassa Urassa. Yhdysvaltalaiset Brandon Conley (201) ja Stephon Jelks ovat sen sijaan uusia tuttavuuksia.

Myös Korihaiden tärkein jatkosopimus oli Dantzlerille mieleinen. Heittovoimainen Marius Van Andringa pelasi Dantzlerin Kobrissa.

– Toivottavasti saamme homman toimimaan nopeasti. Hyvä alku olisi tärkeä, Dantzler unelmoi.

Van Andringalle viime kausi oli Korihaissa kaksijakoinen.

– Henkilökohtaisesti kausi sujui ihan hyvin. Joukkueena voittoja ei taas tullut tarpeeksi.

24-vuotias Van Andringa on tehnyt kausien välissä kovasti töitä kehittyäkseen yhä.

­­– Fysiikan suhteen olen mennyt kovasti eteenpäin. Odotan kauden alkua innolla, meillä on ihan hyvät palaset käsissä.

Katajassa Suomen mestaruuttakin juhlinut Van Andringa tunnistaa joukkueestaan potentiaalia.

– Ei ole mikään ihan vielä valmista, vasta reilu kolme viikkoa ollaan oltu yhdessä. Mutta aineksia on kehittyä, sen uskallan sanoa joukkueesta.

 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia