Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

9.12.2023 07:45 Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Lotta-Maj Lahtinen on palannut loukkaantumisen jälkeen vahvasti kentille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Lahtinen pelasi erinomaisen yliopistouran USA:ssa Georgia Techin riveissä ja teki kesällä 2022 sopimuksen Kangoeroes Mechelenin kanssa. Lahtisen aika belgialaisjoukkueessa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän loukkaantui pahasti jo harjoituskaudella.

Loukkaantuminen vesitti Lahtisen koko kauden ja ammattilaisunelma siirtyi vuodella eteenpäin. Hän onnistui kääntämään alun pettymyksen positiiviseksi voimaksi ja palasi kentille entistä vahvempana.

- Olihan se henkisesti raskasta. Olin innoissani, että pääsisin vihdoin pelaamaan ammattilaisena, mutta sitten heti toisessa harjoituspelissä loukkaannuin. Kyllä se alkuun harmitti, mutta sen jälkeen kaikki energia meni siihen, että saan itseni täyteen kuntoon. Halusin laittaa itseni täysin sataprosenttiseen kuntoon. Haluan pelata pitkän uran enkä halunnut ottaa kuntoutuksen kanssa mitään riskiä enkä esimerkiksi etsinyt seuraa loppukaudeksi, Lahtinen avaa.

- Aluksi se oli tietenkin raskasta, mutta oli siinä paljon positiivistakin. En ollut moneen vuoteen viettänyt aikaa Suomessa ja pääsi olemaan perheen ja kavereiden kanssa. Pitkällä tähtäimellä tästä sai lopulta paljon positiivista, Lahtinen jatkoi.

Lahtinen etsi itselleen ulkomailta joukkuetta ja sellainen löytyi lopulta Espanjasta, kun hän teki sopimuksen Sedis Basquetin kanssa. Viime kaudella kovan Espanjan liigan pudotuspeleihin selvinnyt joukkue pelaa tällä kaudella myös EuroCupia.

- Syyskuussa heillä oli tilanne, että joukkue tarvitsi uutta takapelaajaa. He tarvitsivat juuri minun kaltaistani pelaajaa. Sain sellaisen fiiliksen, että tämä voisi olla minulle hyvä juttu. Pääsen pelaamaan kovassa sarjassa ja olin valmis lähtemään uuteen haasteeseen ja päätös on vaikuttanut oikealta.

Lahtinen onkin ottanut heti ison roolin joukkueessa. Lahtinen on saanut vastuuta ottelua kohden yli 20 minuuttia ja orkestroinut 6,3 pisteen, kolmen 3,0 levypallon, 1,6 syötön ja 1,6 riiston tilastoilla.

- Olen ollut todella tyytyväinen. Pidän valmentajastamme ja hän opettaa hyvin ja fiksusti. Tykkään myös meidän pelitavasta sekä kaikista joukkueiden pelaajista. Meillä on aika nuori joukkue ja meistä on muodostunut kavereita.

- Sarja on tosi kova ja jokaisessa pelissä voi käydä miten tahansa. Jokainen peli on tietyllä tapaa omissa käsissä ja tykkään, että pystyy kilpailemaan jokaisessa pelissä, Laine arvioi.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Lahtinen on sopeutunut nopeasti myös kentän ulkopuolella. Espanjan alkeet ovat jo hallussa ja hän yrittää ottaa kaiken irti myös koripallon ulkopuolisesta elämästä.

- Yksi syksyn tavoitteena on ollut opetella espanja ja hiljalleen se on tarttumassa, vaikkei se ole täysin sujuvaa vielä. Mielestäni on tosi tärkeä oppia tuntemaan paikallista kulttuuria ja millaisia katalonialaiset ovat. Koen itseni maailman kansalaisena ja tykkään tutustua uusiin ja erilaisiin kulttuureihin. Vaikka ohjelmassa on tietenkin paljon korista, niin olen yrittänyt, ettei elämä ole silti ihan pelkkää korista.

EuroCupissa tavoitteet korkealla

Sedis pelaa myös EuroCupissa ja selvitti tiensä komeasti alkulohkon voittajana pudotuspeleihin. Sedis pelasi alkulohkossa yhdessä tshekkiläisen Zabiny Brnon, ranskalaisen Flammes Carolon ja kreikkalaisen Eleftheria Moschatoun kanssa napaten viisi voittoa ja häviten vain yhden ottelun.

- Mahtavaa, että olimme EuroCupissa lohkomme ykkösiä. Emme olleet lohkon ennakkosuosikkeja ja täytyy olla tosi ylpeä joukkueesta, että kaadoimme viimeisessä pelissämme vieraissa lohkon ennakkosuosikki Carolon. On ollut tosi siistiä päästä pelaamaan Euroopan huippujoukkueita vastaan ja nähdä uusia paikkoja. En ole esimerkiksi ikinä ennen käynyt Kreikassa, Tshekissä tai Ranskassa. On ollut hieno nähdä ja pelata erilaisia ja erityylisiä joukkueita vastaan ja nähdä millä tavalla koripalloa pelataan muualla.

Sedis Basquet eteni EuroCupin pudotuspeleihin lohkovoittajana. (Kuva: FIBA Europe)

Pudotuspelien avauskierroksella Sedis kohtaa Belgian huippujoukkueisiin lukeutuvan Royal Castors Brainen. Lahtinen uskoo joukkueensa jatkomahdollisuuksiin keskiviikkona starttaavissa pudotuspeleissä.

- Se on hyvin heittävä ja taisteleva jengi. Hyvillä fiiliksin palaan myös Belgiaan. Innolla odotan ottelua ja uskon meidän pystyvän voittamaan. Emme aio jäädä vielä tähän ensimmäiselle kierrokselle, vaan tavoitteena on mennä loppuun asti, Lahtinen miettii.

Susiladiesilla lupaava startti EM-kisaprojektille

Susiladies aloitti syksyllä myös EM-karsinnat ja kahdesta ensimmäisestä ottelusta oli saldona voitto Bulgariasta sekä niukka tappio EM-välieräjoukkue Unkarille. Lahtisen mukaan maajoukkueikkuna meni joukkueelta kaikin puolin hyvin.

- Maajoukkueikkunasta jäi ihan sairaan positiiviset tunnelmat. Bulgaria-voitto oli meille tosi iso juttu ja olen ylpeä siitä miten me kasvoimme siinä pelin aikana. Meillä oli tosi lyhyt aika yhdessä ja käytimme sen optimaalisesti hyväksemme. Pelissä mietimme jokaisen tilanteen mitä voimme tehdä paremmin ja pelasimme yhdessä.

- Unkaria emme voittaneet, mutta pelasimme tasaväkisen ottelun Euroopan huippujoukkuetta vastaan ja olisimme voineet voittaa. Uskon, että pystymme selviytymään vuoden 2025 kisoihin, kun jatkamme yhdessä töiden tekemistä, Lahtinen käy läpi ensimmäisen karsintaikkunan antia.

Susiladies siirtyi tänä vuonna uuteen komennukseen, kun pitkään hyvää työtä tehnyt Pekka Salminen ojensi soihdun Ilkka Palviaiselle, joka sai rinnalleen Jussi Laakson.

- Ile ja Jussi tulivat uusiksi valmentajiksi ja he toivat mukanaan oman tyylinsä ja pelitapansa. Valmennusjohto on hoitanut hommansa ja skouttaukset hyvin. Olin jo mukana universiadijoukkueessa ja siitä tämä proggis lähti kunnolla liikkeelle, Lahtinen viittaa kesän universiadeihin, jossa Suomi sijoittui historiallisesti kolmanneksi.

Susiladies tähtää EM-kisoihin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka Lahtisen katse on tiukasti meneillään olevissa EM-karsinnoissa, niin neljän vuoden päässä siintävät myös kotikisat. Ennen niitä Lahtinen haluaa kuitenkin johdattaa joukkueen kahden vuoden päästä pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

- On hieno asia, että neljän vuoden päästä meitä odottavat kotikisat, mutta oma keskittymiseni on vielä näissä vuoden 2025 kisoissa. Haluan päästä niihin kisoihin eikä silloin tulisi mitään sanomista, että saimme EM-paikan järjestäjämaana. Silloin olisimme myös kotikisoissa entistä parempia.

Susiladies porskuttaa tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa ja nuorehkon joukkueen parhaat vuodet ovat vielä edessä. Pelaaminen kotiyleisön edessä arvokisoissa on kenen tahansa pelaajan unelma eikä Lahtinen ole poikkeus.

- On tosi siistiä, että pääsemme pelaamaan EM-kisoja kotona. On kunnia pukea Suomi-paita päälle kotikisoissa ja kotiyleisön edessä. Ei niitä montaa pelaajaa ole, jotka ovat päässeet pelaamaan arvokisoja kotiyleisön edessä. Se on varmasti jokaisen pelaajan unelma. Täytyy olla tosi kiitollinen heille, jotka tekivät töitä kisojen saamiseksi Suomeen ja iso arvostus heitä kohtaan, Lahtinen kiittelee.

Henkilöt

 
14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

Näytä lisää vastaavia