Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

25.12.2019 09:03 Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

Sofia Pelander rauhoittuu joulun ajan kotonaan Salossa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander valmistui aiemmin tänä vuonna lääkäriksi ja on päässyt tällä kaudella keskittymään pelkästään koripalloon. Hän on nauttinut täysammattilaisuudesta.

- Se on ollut tosi kivaa. Olen pystynyt harjoittelemaan kaksi kertaa päivässä ja syödä sekä palautua hyvin. Se on ollut ihan luksusta ja seura on kohdellut minua hyvin ja joukkuekaverit ovat olleet mukavia, Pelander kertoo.

Pelanderin alkukausi ei ole kuitenkaan ollut täysin ilman vastoinkäymisiä. Jo muutaman päivän joukkueeseen liittymisen jälkeen hän mursi kämmenestään luun, joka piti hänet sivussa koko valmistautumiskauden. A3 on pelannut Ruotsin liigan lisäksi myös EuroCupia, joten aikaa varsinaiseen harjoitteluun on jäänyt niukasti.  

- Alkukausi on ollut rankka ja omalta kohdaltani valmistautuminen meni pieleen murtuneen käden takia. Lisäksi Uumajasta on pitkä matka peleihin ja olemme pelanneet alkukauden aikana kaksi peliä viikossa. Henkilökohtaisesti on kestänyt vähän aikaa päästä joukkueen pelaamiseen sisään, kun olin loukkaantuneena eikä ole ollut aikaa treenaamiseen.

Pelander on ollut isossa roolissa joukkueessa, vaikka loukkaantuminen häiritsikin alkukaudesta. Ruotsin liigassa peliaikaa on tullut reilun 20 minuutin keskiarvolla ja EuroCupissa Pelander ahkeroi peräti 30 minuuttia ottelua kohden.

- Toistaiseksi on tullut paljon vastuuta. Meille tuli juuri yksi pelaaja lisää ja saa nähdä miten se vaikuttaa rotaatioon. Toivottavasti keväälläkin tulee vastuuta. Kun päätin jäädä Ruotsiin, niin yksi tärkeä syy oli, että saisin vastuuta EuroCupia pelaavassa joukkueessa.

Pelander pääsi pelaamaan kovia EuroCupin pelejä. (Kuva: Ville Vuorinen)

A3:n taival EuroCupissa päättyi alkulohkoon, kun se hävisi kaikki kuusi otteluaan. Pelanderille pelaaminen Euroopan toiseksi kovimmassa kilpailussa oli kuitenkin arvokas oppi jatkon kannalta.

- Se oli minulle todella tärkeä kokemus, ja osoitin sekä itselleni että muille pystyväni pelaamaan sillä tasolla. Joukkueena olisimme voineet jonkun pelin voittaa ja hävisimme kahdesti kolmen pisteen erolla, mutta siellä oli kovia joukkueita vastassa. Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta, kun pelasin seurajoukkueen kanssa kansainvälisiä pelejä. Toivottavasti ensi kaudella pääsisi joukkueeseen, jossa pääsisi myös pelaamaan vähintään EuroCupia.

Ruotsin liigaan A3 lähti hallitsevana mestarina ja on aloittanut kautensa tuloksellisesti hyvin. Se on seitsemällä voitolla ja kahdella tappiolla vahvasti mukana sarjan kärkikamppailussa, mutta Pelander löytää peliesityksistä vielä petrattavaa.

- Meille on tällä kaudella ollut tavanomaista mennä aina huonomman joukkueen tempoon mukaan. Meidän pitäisi pystyä pelaamaan omaa peliämme kaikkia joukkueita vastaan. Ruotsin liigassa erot ovat aika selkeät. Parhaat joukkueet ovat hyviä ja ammattimaisia, ja huonompiin joukkueisiin on sitten ihan selkeä ero, arvioi Pelander.

Paluu Susiladiesiin ja nimitys kapteeniksi

Pelanderilla oli loukkaantumisten takia kolmen vuoden tauko maajoukkueen EM-karsintaotteluista. Marraskuussa hän palasi kuitenkin jälleen Susiladiesin mukaan johdattaen joukkueen Portugalia ja Belgiaa vastaan.

- Oli kiva olla maajoukkueen kanssa taas pitkästä aikaa. Maajoukkueessa pelaaminen on aina kunniatehtävä. Portugali-peli oli meiltä iso pettymys ja olimme siinä ihan pihalla. Oli ikävä, että se peli meni niin. Belgiaa vastaan sitten meillä oli ihana kotiyleisö ja hyvä meininki. Siinä ottelussa taistelimme hyvin ja sisukkaasti, vaikka hävisimmekin. Toivottavasti vuoden päästä saadaan sitten tulostakin.

Pelander toimi EM-karsinnoissa Susiladiesin kapteenina. (Kuva: Ville Vuorinen)

Belgia tarjosi Susiladiesille todellisen tason mittauksen, kun vastassa oli maailman parhaisiin pelaajiin lukeutuva Emma Meesseman. Pelander piti Belgia-ottelua opettavaisena.

- Se näyttää helpolta, kun pelaaja osaa tehdä asiat hyvin. Siinä oli iso ero joukkueilla ja yksilöillä, mutta oli silti siistiä pelata heitä vastaan. Sen huomasi, että he pelasivat ihan samanlaista korista kuin mekin. Awak [Kuier] sai Meessemania vastaan korin ja and onen ja oli siistiä nähdä, että samalla tavalla ne maailman huiputkin tekevät virheitä.

Pelander toimi myös Susiladiesin kapteenina marraskuun EM-karsintaotteluissa.

- Se oli todella suuri kunnia ja menin ihan sanattomaksi, kun Pekka [Salminen] kertoi siitä. Yritin vain suoriutua parhaani mukaan ja tsempata joukkuetta. En tiedä onnistuinko siinä ja saanko jatkossakin samanlaisen mahdollisuuden, Pelander naureskelee.

Ruotsin liiga vetäytyi tauolle ennen joulua ja pelit jatkuvat A3:n osalta 15.1. Tauon Pelander viettää kotikonnuilla Salossa rentoutuen.

- Joulun aika menee kotona Salossa perheen kanssa rauhassa. Palaan Ruotsiin 2.1. ja on kiva, että ehtii vähän rentoutua ja rauhoittua, vaikka treeniohjelma onkin mukana.

Henkilöt

 
14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

18.1.2024 10:03 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia eteni EuroCupin puolivälieriin

Reyer Venezian mestaruusjahti EuroCupissa jatkuu, kun Awak Kuier oli johdattamassa joukkuetta puolivälieriin. Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquetin taival kuitenkin päättyi.

11.1.2024 09:51 Suomalaiset ulkomailla

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät - Kuierille voitto, Lahtiselle tappio

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät keskiviikkoiltana. Awak Kuierin Reyer Venezia otti tiukan otteen jatkopaikasta, kun Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet taipui omassa ottelussaan. Saksassa Roosa Lehtorannan taistelu cupin voitosta jatkuu.

21.12.2023 23:01 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier ja Lotta-Maj Lahtinen jatkavat EuroCupissa

EuroCupin ensimmäinen pudotuspelikierros saatiin päätökseen torstaina ja suomalaispelaajien osalta Awak Kuierin ja Lotta-Maj Lahtisen pelit jatkuvat.

15.12.2023 11:26 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-pelaajilla vahva aloitus EuroCupin pudotuspeleissä

Awak Kuierin, Lotta-Maj Lahtisen ja Elina Aarnisalon joukkueet nappasivat voitot EuroCupin pudotuspelien avausotteluissa.

1.12.2023 09:49 Suomalaiset ulkomailla

EuroCupissa saatiin lohkovaihe päätökseen - kolme Susiladies-pelaajaa pudotuspeleihin

EuroCupin alkulohko saatiin päätökseen tällä viikolla. Pudotuspeleissä suomalaispelaajista nähdään Awak Kuier, Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.

Näytä lisää vastaavia