Maailmanmestari USA juoksi Susijengiltä tassut alta

31.8.2014 Historiansa ensimmäisissä MM-kisoissa pelaava Susijengi pysyi hallitsevan maailmanmestarin ja olympiakultamitalistin USA:n kyydissä kuutisen minuuttia täyteen ammutun Bilbao Areenan todistaessa. Saatuaan nopean vastahyökkäyspelinsä kulkemaan USA painoi kaasun pohjaan ja imi toisella neljänneksellä energian ja itseluottamuksen Suomen pelistä. USA kuittasi voiton pistein 114–54 (60–18).

Shawn Huff pelasi kelpo toisen puoliajan USA:n miljonäärejä vastaan.

Petteri Koponen osoitti pysyvänsä molemmissa kenttäpäädyissä NBA-miesten kyydissä.

USA:n kokoylivoima korin alla oli liikaa. Kuvassa Kimmo Muurinen punnertaa DeMarcus Cousinsia vastaan.

Andre Drummondin USA napsi levypallot 46-31. Kuvat: Ville Vuorinen.

Yli 8,000 suomalaisfania toivotti täyttä kurkkua huutaen Susijengin tervetulleeksi Bilbao Areenan parketille 32 minuuttia ennen pelin alkua, ja Erik Murphyn ja Anthony Davisin ryhmittyessä ylösheittoon ilmassa oli sähköä.

Gerald Lee jr nosti Suomen toisessa hyökkäyksessä pallon koriin takaovesta vapauttaen suomalaisfanit villiin tuuletukseen ja vielä runsaan kuuden minuutin pelin jälkeen sutten tassut roikkuivat tiukasti maailmanmestarin pelipaidoissa numeroissa 17–12.

Mutta kun USA sai nopean vastahyökkäyspelinsä kulkemaan, NBA:n nuoret miljoonamiehet alkoivat runnoa palloa suomalaispussiin talkoovoimin. Piste-eron kasvaessa kasvamistaan Suomi menetti silminnähden pelihuumorinsa ja alkoi vapaissakin heittopaikoissa pälyillä niskansa taakse blokin ja riiston pelossa.

Ottelun toinen neljännes päättyi USA:n hyväksi pistein 29-2, ja piste-ero oli USA:n hyväksi tauolla 42 pistettä.

– Olimme hermostuneita alussa. Saimme muutamia vapaita heittopaikkoja, mutta emme saaneet mitään uppoamaan. Kun USA saa juoksupelinsä kulkemaan, ei heitä pysäytetä, Susijengin parhaat tehot kerännyt Petteri Koponen (12/3/4 syöttöä) päivitteli.

– Tämä oli vähän kuin college-pojat olisivat pelanneet ammattilaisia vastaan. Tiedämme, että pystymme pelaamaan tätä paremmin, mutta tänään olimme pelokkaita, Susijengin luotsi Henrik Dettmann arvioi.

Krzyzewski: ”Suomi taisteli toisella puoliajalla”

Susijengi ei kuitenkaan jäänyt nuolemaan haavojaan alakynteen jäätyään, vaan keräsi energiansa uudelleen kopista palattuaan.

– Päätimme tauolla, että jätämme kaikkemme kentälle ja näytämme kaikille, että osaamme myös pelata koripalloa, Koponen kertoi.

Ja vaikka USA kasvatti johtonsa parhaimmillaan 62 pisteeseen, toisella puoliajalla runsaslukuinen ja äänekäs susifanilauma sai tuuletella myös omiensa onnistumisia.

Petteri Koponen loi itsevarmuudella itselleen heittopaikkoja Derrick Rosen ja Kyrie Irvingin edestä ja upotti kauniskaarisen hyppyheiton toisensa jälkeen. Shawn Huff (12/3) sai heittonsa uppoamaan, Tuukka Kotti (6/5/3 riistoa) ja Erik Murphy (10/7) uurastivat tahdolla ja kiukulla USA:n koko- ja taitoylivoimaa vastaan. Teemu Rannikko (2/2) raivostutti amerikkalaistähtiä kalastamalla virheitä veteraanityyliin.

Parhaimmillaan Susijengi piti USA:n pisteittä runsaat kaksi minuuttia, jonka voi laskea saavutukseksi vastuksen tason nähden.

– Monet joukkueet olisivat tuollaisessa tappioasemassa jättäneet leikin sikseen, mutta Suomi tuli taistelemaan toisella puoliajalla. He pelasivat todella kovaa 40 minuuttia ja pakottivat meidätkin käärimään hihalle, USA:n päävalmentaja Mike Krzyzewski ylisti.

Jumalaisen kaunista hyppyheittoaan taajaan viljellyt USA:n koritykki Klay Thompson (18/1) lähetti terveisensä suomalaisfanien suuntaan.

– Pakko antaa tunnustusta suomalaisfaneille. En ole pelannut ennen tuollaisen yleisön edessä. He olivat uskomattomia, Golden State Warriorsin kultaranne päivitteli.

USA:n parhaimmistoon kuului Thompsonin lisäksi korinalustan ilmatilaa hallinnut DeMarcus Cousins (9/10), loukkaantumisen kipsin jaloistaan karistanut Derrick Rose (12/2/3 syöttöä/5 riistoa/2 blokkia), sekä tulevaisuuden legenda Anthony Davis (17/4), joka teki korin aina niin halutessaan.

Koponen: ”Turnauksemme alkaa nyt”

MM-turnauksen kokenein pelaaja, susikapteeni Hanno Möttölä (2/2) ei harmitellut tappiota ennakkosuosikille, vaan tapaa, jolla se tuli.

– Olihan tämä aikuismaajoukkueurani pahin tappio. Se ei niinkään jäänyt harmittamaan, mitä amerikkalaiset ottivat meiltä pois, vaan se, mikä oli omaa räpeltämistämme.

Susijengi onnistui jopa sysimustalla toisella neljänneksellä järjestelemään tukun vähintään puolivapaita heittopaikkoja, mutta USA:n etumatkan kasvaessa suomalaisheitot alkoivat osua yhä räikeämmin kiville.

– Välillä näytettiin lukiolaispojilta, mutta ei se mitään. Neljä ottelua alkusarjassa jäljellä, ja siitä lähdetään, että jatkoon mennään, Möttölä latasi.

Samoilla linjoilla oli Koponen, jonka itsevarmuutta 60 pisteen tappio ei lakaissut ojaan.

– Tämä oli mahtava kokemus. Olemme kulkeneet pitkän matkan tähän pisteeseen. Turnauksemme alkaa nyt.

USA – Suomi 114–54 (31–16, 60–18, 89–39), miesten maaottelu, MM-kisat, alkulohko, Bilbao (Espanja) 30.8.2014

Suomi: Petteri Koponen 12/3/4 syöttöä, Shawn Huff 12/3, Erik Murphy 10/7, Tuukka Kotti 6/5/3 riistoa, Teemu Rannikko 5/2, Gerald Lee jr 4/1, Kimmo Muurinen 2/2, Hanno Möttölä 2/2, Matti Nuutinen 2/1, Mikko Koivisto 0/0, Sasu Salin 0/0, Antero Lehto 0/0.

USA: Klay Thompson 18/1, Anthony Davis 17/4, Derrick Rose 12/2/3 syöttöä, Rudy Gay 10/5, DeMarcus Cousins 9/10, James Harden 9/3/3 syöttöä/4 riistoa, Kyrie Irving 9/2/4 syöttöä.

 
8.5.2017 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsinnat vieraskentällä marraskuussa

MM-karsintojen alkulohko F:ssä pelaava Susijengi aloittaa karsintaurakkansa 24. marraskuuta, kun se kohtaa vieraskentällä myöhemmin selviävän MM-esikarsintojen lohkovoittajan. Karsinnat jatkuvat Suomen osalta 27. marraskuuta kotiottelulla Tshekkiä vastaan.

4.9.2014 17:40 Maaottelu

Uupunut Susijengi taisteli lopussa, Uuden-Seelannin etumatka liikaa

Keskiviikon myöhäisillan Turkki-tappion jälkeen Susijengillä oli suuria vaikeuksia saada peliään käyntiin Bilbaon alkulohkon päätöspelissä Uutta-Seelantia vastaan. Teemu Rannikon ja Gerald Lee juniorin herättämä Suomi nousi huutomyrskyssä 20 pisteen takaa pisteen päähän ja sai lopussa potentiaaliset voitto- ja tasoitusheitot ilmaan, mutta Uusi-Seelanti piti pintansa.

3.9.2014 20:45 Maaottelu

Turkki jatkoajalla voittoon Susijengistä, jatkopaikka vielä mahdollinen

Susijengin keskiviikon MM-kisaottelu päättyi pettymykseen, kun Susijengin vahva ote Turkista lipesi ja taistelevat turkkilaiset rynnistivät tuhansien suomalaiskannattajien harmiksi 77–73 (27–41, 68–68)-jatkoaikavoittoon. Tappiosta huolimatta Susijengin paikka Barcelonan jatkopeleissä on vielä voitolla mahdollinen saavuttaa.

3.9.2014 00:45 Maaottelu

Dominikaaninen Tasavalta kaivoi Susijengille sudenkuopan

Susijengin kolmas MM-kisaottelu päättyi huokauksiin, kun korinalustaa hallinnut Dominikaaninen Tasavalta vei suomalaisilta pelihuumorin. Petteri Koponen ja Mikko Koivisto toivat loppuhetkillä Susijengin 16 pisteen takaa heiton päähän, mutta karibialaiset jäädyttivät pelin hyökkäyslevypalloillaan ja jäivät juhlimaan 68–74 (32–41)-voittoa.

31.8.2014 19:00 Maaottelu

Susijengi selviytyi Ukrainan hermopaineesta, avasi voittotilinsä MM-kisoissa

Suomen Susijengin historian ensimmäinen MM-kisavoitto irtosi sunnuntaina Bilbaossa, kun viime kesän EM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Ukraina kaatui Susijengin kynsiin 81–76 (35–37). Ukraina kiri toisella puoliajalla kahdesti Susijengin runsaan johdon miltei umpeen, mutta Suomi osoitti tahtonsa lujuuden sekuntien kiertyessä kellosta vähiin.

14.7.2014 Maaottelu

Susijengin valmistautuminen MM-kisoihin alkaa

Suomen miesten Susijengi huhki viime viikolla preseason -harjoitusten merkeissä Helsingin Pasilassa ja aloittaa virallisen yhteisharjoituskautensa tänään maanantaina. Kahdenkymmenen miehen kokoonpanolla leireilevän Susijengin kesä huipentuu elo-syyskuussa Espanjassa pelattaviin MM-kisoihin.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

Näytä lisää vastaavia