Susijengin saalistus jatkuu: mestarisuosikki Kreikka murtui Koperissa, Koponen myllytti 29 pistettä

9.9.2013 18:45 Susijengin häkellyttävien voittojen sarja EM-kisaestradeilla sai jatkoa, kun suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Kreikka sai ottelun ehdottomalta altavastaajalta oppitunnin joukkuepelistä. Kisojen tähänastisen piste-ennätyksen, 29, lingonnut Petteri Koponen jätti Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin varjoonsa Suomen nautiskellessa 86–77 (36–35)-voiton.

Kenraali Koponen ilmoittautui palvelukseen ja korpraali Spanoulis jäi käpykaartiin.

"Talsoilan Kevin McHale" Tuukka Kotti nousi omiin korkeuksiinsa.

Mikko Koivisto löysi heittojyvänsä.

Päävalmentaja Henrik Dettmann omisti voiton Hanno Möttölälle.

Kimmo Muurinen nousi esille pelin loppuhetkillä.

Jalkaansa loukannut Hanno Möttölä sekä Teemu Rannikko (kuvassa) seurasivat ottelua penkiltä.

Susijengin suoritus alkulohko D:ssa oli kiitettävän arvosanan arvoinen: neljä voittoa viidestä ottelusta.

Susifanien huuto jatkuu Ljubljanassa - ja koko Suomi on kutsuttu kisoihin. Kuvat: Tytti Nuoramo & Ville Vuorinen.

EM-alkulohkopeleissään MM-hopeamitalisti Kreikkaa ja olympiapronssimitalisti Venäjää vastaan Suomi osoitti, mihin kykenee uhrautuvalla ja peräänantamattomalla joukkuepuolustuksellaan.

 

Alkulohkon päätösottelussaan EM-kisojen suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuvaa Kreikkaa vastaan Susijengi kaivoi temppurepustaan alkukisojen aikana kadoksissa olleen kaukoheittopelinsä, ja tuloksena taivaan portit aukesivat.

 

Hallitsevan Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin johtama Kreikka saattoi vain seurata mykistyneenä vierestä, kun Susijengi puri raateluhampaansa syvälle helleenilihaan ja haki ensimmäiset pisteensä jatkosarjaan 86–77 (36–35)-voitollaan.

 

– Tämä oli ensimmäinen peli koko turnauksessa, johon tulimme täydellisen rentoutuneina. Voin sanoa nyt myös samat sanat kuin avausvoittomme jälkeen: Kreikan voittaminen voi olla ”kerran elämässä”-tyyppinen tilaisuus. Käytimme sen tilaisuuden tänään, Susijengin zen-mestari Henrik Dettmann tuumasi.

 

– Kreikka on valtavan hieno joukkue täynnä uskomattomia pelaajia. He pelaavat fiksusti ja huolellisesti, ja heillä on laatua kaikessa tekemisessään. Mutta Suomi oli tänään parempi.

 

Aavemaisena yhteensattumana on syytä mainita, että Suomen edellinen Kreikka-voitto tapahtui päivälleen 29 vuotta sitten, 9. syyskuuta 1984, kun Martti Sajantila (20p) ja Pertti Marttila (18p) tahdittivat Kreikan nurin 78–73 EM-karsinnoissa Töölön Kisahallissa.

 

Kenraali Koponen jätti Spanoulisin täysin varjoonsa

 

Kreikka-Suomi-pelin ennakkokaavailuissa oli ilmiselvää, että joukkueiden johtavista takamiehistä hallitseva Euroliigan MVP Vassilis Spanoulis olisi kentällä mestari ja ensimmäisen Euroliiga-kautensa keväällä päättänyt Petteri Koponen haastaja.

 

Asetelmat heittivät kuitenkin koripallon perusolemuksen mukaisesti täysin häränpyllyä. Aiemmin turnauksessa pelitilanneheittonsa vaivaisella 29,3% tarkkuudella upottanut Koponen huudatti avausjaksolla susifaneja sivaltamalla arpia kreikkalaisriveihin kahdeksalla perättäisellä pisteellään.

 

Avausjakso oli kuitenkin vain ennakkonäytös: toisesta kymmenminuuttisesta alkaen Spanoulis, Michael Bramos ja muut Koposen varjona häärineet nimimiehet jäivät ravistelemaan vettä korvistaan Koposen lingotessa heittoja sukkana Bonifika Areenan renkaisiin läheltä, kaukaa, keskeltä ja sivuilta – ja olisi säkitellyt levyn takaakin, jos se olisi ollut inhimillisesti mahdollista.

 

– Petteri Koponen tappoi meidät niin monella tavalla. Hän teki koreja 1-1-peleistä, pick and rollista, jopa paikkapuolustusta vastaan kun yritimme saada heidät pois hyökkäyspään rytmistään, päivitteli Kreikan koripallon historian kaikkien aikojen eniten mitaleita voittanut pelaaja, venäläisen Unics Kazanin Nikos Zisis.

 

– Olen henkilökohtaisesti ollut heittopelini kanssa tukossa koko turnauksen ja sain viimein pelini kulkemaan sillä saralla, Koponen hymyili.

 

– Tiesimme Kreikan olevan suuri eurooppalainen joukkue, mutta kun heittomme alkoi viimein pudota, tiesimme että meillä olisi mahdollisuutemme. Olemme onnistuneet voittamaan pari peliä karmeilla heittoprosenteilla, nyt oli kiva voittaa näin. Otamme mielellämme nämä kaksi pistettä mukaamme EM-jatkosarjaan.

 

Koponen pommitti loppusaldokseen 29 pistettä ja hallitsee nyt vuoden 2013 EM-kisojen yksittäisen ottelun piste-ennätystä. Ranskan Tony Parker rankaisi eilen Ukrainaa 28 pisteellä.

 

Kolmosensa 71%, vapaaheittonsa 100% ja kakkosensa 63% tarkkuudella naputtanut Koponen sivusi samalla omaa yhden maaottelun piste-ennätystään.

 

Zisis: ”En ole koskaan kohdannut yhtä fyysistä joukkuetta”

 

Jos Koponen oli hyökkäyspäässä Suomen ehdoton alfasusi, joukkueen puolustuksen arvokkaimpana pelaajana voidaan mainita vain Susijengin joukkuepuolustus.

 

Suomi tukki kolmen sekunnin aluetta oivaltavilla träppipuolustuksillaan, eikä Kreikka onnistunut enää toisen jakson puolivälin jälkeen kylvämään kauhua suomalaisselustoissa ison kalustonsa takaovikoreilla.

 

Avauspuoliskolla kreikkalaispelaajat ja päävalmentaja Andrea Trinchieri kävivät kuumana tuomareille, mutta tauon jälkeen toisilleen: Koponen, Sasu Salin, Tuukka Kotti ja kumppanit kesyttivät satojen Euroliiga- ja EM-kisaotteluiden kokemuksella operoivat kilpakumppaninsa tavalla, jollaista Kreikan nimimiehet eivät olleet ennen kokeneet.

 

– Kokemukseni mukaan Suomi on kaikkein fyysisin vastustajamme, jonka olemme kohdanneet, puuskahti mm. vuoden 2005 EM-kultaa Kreikan kanssa tuuletellut Zisis.

 

– Suomi tuhosi hyökkäyksemme low postin träppipuolustuksillaan, emmekä saaneet aikaiseksi tarpeeksi hyviä syöttöjä purkaaksemme prässin. Emme olleet henkisesti tarpeeksi hyviä.

 

Susijengi metsästi joukossa

 

Ennen kaikkea Suomi pelasi joukkueena, kun taas Kreikan peli hyytyi ottelun loppua kohti yksittäisten pelaajien väkinäisten ja panikoituneiden yksilöratkaisujen galleriaksi.

 

Vaikka Koponen oli kentän alfasusi, laumassa yksikään susi ei jää oman onnensa nojaan.

 

Tuukka Kotti hämmenteli kreikkalaispuolustusta ”forssalaisilla polvihypäreillä” ja upotti Ioannis Bourousisin valtaisien käsien edestä viisi kahdeksasta heitostaan. Kreikan viritellessä viime minuuttien kiriä nousivat estradille Kimmo Muurinen ja Shawn Huff, joiden onnistumiset kentältä ja vapaaheittoviivalta osoittivat Susijengin henkisen kantin kestävyyden.

 

Hienot minuutit pelasivat myös Koposta rohkeasti lomittanut Roope Ahonen sekä avauspuoliskolla kreikkalaisille kangasalalaisen kankkuscreenin pikaklinikan pitänyt ”Pyynikin Zeus”, Antti Nikkilä.

 

– Me olemme Susijengi. Sudet käyttäytyvät näin. Metsästämme joukossa ja yksittäiset sudet kasvavat joukon osasiksi. Saamme koko ajan uusia pelaajia penkiltä ja saamme heistä lisää energiaa, Dettmann tiivisti

 

– Joskus minusta tuntuu kuin pelaajani uhmaisivat fysiikan lakeja ja kaikkia todennäköisyyksiä. En tiedä ovatko he itse yllättyneitä, mutta päävalmentajansa he ovat onnistuneet yllättämään.

 

Dettmann: ”Omistan tämän voiton Hanno Möttölälle”

 

Susijengi lähti otteluun haastavasta asemasta, sillä EM-kisojen tiimellyksessä kovasti kolhuja ottanut Teemu Rannikko joutui seuraamaan koko ottelun vaihtopenkiltä.

 

Joukkuetta odotti uusi kolaus ensimmäisen jakson kääntyessä lopuilleen, kun 37-vuotispäiväänsä juhlinut Hanno Möttölä teloi jalkansa pahanlaisesti ja joutui ottamaan suunnakseen pukuhuoneen.

 

– Omistan henkilökohtaisesti tämän voiton Hanno Möttölälle. Hän on tälle joukkueelle uskomattoman tärkeä pelaaja, Dettmann lausui liikuttuneena.

 

Koko Susijengin sydän kiteytyi sunnuntai-iltana Möttölässä, joka sai Suomen syttymään vaikeimmissa mahdollisissa tilanteissa jatkoaikavoitossa Venäjää vastaan. Kreikka-Suomi-ottelun lehdistötilaisuuden osanottajat kuuntelivat hartaina Dettmannin ylistäessä pitkäaikaista valmennettavaansa.

 

– Möttölä ei ole lähtenyt etsimään helppoa rahaa Euroopasta, vaan hän on harjoitellut itsensä kuntoon vain ja ainoastaan näitä kisoja varten. Se kertoo hänen sitoutumisestaan, hänen tahdostaan, Dettmann suitsutti.

 

– Kun puhumme koripallon suurlähettiläistä kuten Saksan Dirk Nowitzkista ja Ranskan Tony Parkerista, Hanno Möttölä on mainittava samassa joukossa.

 

Jatkosarjaan mukaan kolme pistettä

 

Jo sunnuntaina selvisi, että Suomi matkaa Ljubljanan jatkolohko F:aan yhdessä Kreikan ja Italian kanssa. Lohkovoittaja Italia lähtee Ljubljanaan mukanaan neljä pistettä, kun taas Suomi saa Italia-tappiostaan saamansa yhden pisteen lisäksi jatkosarjaan Kreikka-voitosta saamansa kaksi pistettä.

 

Susijengiä vastaan Ljubljanassa asettuvat varmuudella kisaisäntä Slovenia sekä hallitseva Euroopan mestari ja olympiahopeamitalisti Espanja. Kolmanneksi Suomen vastustajaksi on tarjolla Tshekki-Kroatia-ottelun voittaja.

 

Kahden vuoden takaisissa Liettuan EM-kisoissa Suomi sijoittui yhdeksänneksi. Ljubljanaan Susijengi lähtee kuten kaikkiin otteluihin tähänkin asti: peli kerrallaan. Panokset ovat kovat, sillä paikka puolivälierissä on täysin omissa käsissä, ja kisojen kuusi parasta joukkuetta etenevät vuoden 2014 MM-kisoihin yhdessä kisaisäntä Espanjan kanssa.

 

– Olemme kohdanneet jo alkulohkossa Turkin, Ruotsin, Italian, Venäjän ja Kreikan. Jatkossakin pelaamme vain vaikeita otteluita, Dettmann ennakoi jatkoa.

 

– Totuus on kuitenkin se, että me nautimme tästä tilaisuudesta. Tämä on jotain aivan muuta kuin B-divisioonapelit muutama vuosi sitten.

 

Susijengi aloittaa EM-jatkosarjapelinsä torstaina 12.9. Ljubljanassa.

 

Kreikka – Suomi 77-86 (23–22, 35–36, 47–57), miesten maaottelu, EM-kisojen alkulohkoa, Koper (Slovenia) 9.9.2013

 

Suomi: Petteri Koponen 29/2/3 syöttöä, Kimmo Muurinen 15/5, Tuukka Kotti 14/6, Shawn Huff 13/3, Mikko Koivisto 7/3, Gerald Lee jr 4/5, Roope Ahonen 2/0, Samuel Haanpää 1/4, Sasu Salin 1/2/3 syöttöä, Antti Nikkilä 0/1, Hanno Möttölä 0/0, Teemu Rannikko.

 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

Näytä lisää vastaavia