Ratkaisun hetket naisten divisioonassa

17.1.2006 Naisten ykkösdivisioonassa on käynnistymässä viimeinen kolmannes. Takana on 12 sarjakierrosta – edessä on kuusi ratkaisevaa viikonloppua. Tuolloin selviää, ketkä lopettavat sarjan jo helmikuun lopussa ja ketkä jatkavat pelejä SM-sarjan nousukarsinnoissa tai sarjaporrasta alaspäin kohdistuvissa putoamiskarsinnoissa.

Sarjakautta ovat tähän saakka leimanneet trillerimäiset ottelut, huikea taistelu paikoista SM-karsintasarjaan sekä näyttävät nuorten pelaajien esiinmarssit. Koris.net analysoi tähänastisia kauden tapahtumia.

Trillereitä tarjolla roppakaupalla

Viimeisten minuuttien trillerit ovat olleet naisten ensimmäisen divisioonan makeinta antia. Katsojat ovat saaneet nauttia hekumallisen tiukoista ja tasaisista jännitysnäytelmistä. Tyypillisessä divariottelussa johtoasema on vaihtunut muutamaan kertaan vielä viimeisen neljänneksen aikana.

Uskomattomista jännitysnäytelmistä kertovat kauden ottelutulokset:

  • Seitsemän FoKoPon 12 ottelusta on päättynyt alle kuuden pisteen erolla.
  • ToPo II päätyi kahdesti jatkoajalle sarjan ensimmäisellä puoliskolla.
  • Puhuttaret on saalistanut kolme neljästä voitostaan 3-5 pisteen erolla
  • Sarjaa johtava HNMKY on voittanut kolme peliä yhdellä tai kahdella pisteellä
  • Ilman voittoja taivaltava SBG on hävinnyt neljä kertaa 2-5 pisteen marginaalilla.

Jännitystä ja mielenkiintoa ovat lisänneet kauden aikana tapahtuneet muutokset joukkueiden kokoonpanoissa. Pinja sai marraskuussa jo ennestään nimekkääseen kaartiinsa lisäyksenä Linda Ansan. Nokialla menestyksekästä koripallouraa luonut Lotta Kauhanen on pelannut Turun Riennon riveissä kuuden ottelun verran.

HoNsU:n kokenut Piia Kratsch teki paluun pelikentille ja nousi välittömästi isoon rooliin jyväskyläläisten ryhmässä. Upean alkukauden pelannut FoKoPo joutui luopumaan Mari Mattilan palveluksista joulutauolla, kun työt veivät Mattilan Jyväskylään.

Tasainen ja jännittävä sarja näkyy tasaisena sarjataulukkona. Vaikka sarjaa johtava HNMKY on karkaamassa omille teilleen ja viimeisenä oleva SBG on jäänyt jo hieman muista, sarjataulukko saa lukijan koripallohenkisen mielen kihelmöimään.

Sijoilla 2-6 olevat Kataja, HoNsU, TuRi, Pinja ja Akatemia ovat kukin kärsineet viisi tappiota. Niiden perässä kärkkyvä FoKoPo on vain yhden ottelun päässä viisikosta. Putoamiskarsijan paikalla ovat ToPo II ja Puhuttaret tasavoitoin.

- Tämä sarja on ollut odotetuntasoinen ja juuri niin tiukka ja jännittävä kuin saattoi aavistella, arvioi Katajan valmentaja Marko Tuononen.

Taistelu karsintapaikoista kiihkeimmillään

Helsingin NMKY on dominoinut sarjaa yllättävällä tavalla. Ennen kautta sarjasta veikkailtiin HNMKY:n ja HoNsU:n välistä kaksinkamppailua. Kahdentoista kierroksen jälkeen kaksikko on kärjessä, mutta joukkueiden välistä eroa on kuusi sarjapistettä. Lisäksi helsinkiläisillä on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Moni onkin valmis jo nostamaan helsinkiläiset SM-sarjaan.

HNMKY:n takana on taisteltu tiukasti kahdesta paikasta SM-karsintoihin. Ylemmän keskikastin seasta kärkitaistoon ovat ilmoittautuneet vuorollaan HoNsU, Kataja, FoKoPo, Pinja, TuRi sekä Akatemia. Ainoastaan ToPo II, Puhuttaret ja SBG ovat jääneet kamppailun ulkopuolelle.

- Kukaan ei tiedä kuka pääsee karsimaan. On hienoa kun lähes kaikki ovat vielä taistossa mukana, hehkuttaa honsulaisten valmentaja Ensio Helimäki.

Vaisujen ensimmäisten otteluiden jälkeen Kataja nousi kärkikahinoihin napsimalla kuusi voittoa peräkkäin. Uusi vuosi on kuitenkin alkanut toisenlaisissa merkeissä kun sekä ToPo II että Akatemia ovat voittaneet Katajan.

- Vire oli todella hyvä ennen joulua. Joukkueessa löytyi paljon onnistujia ja monet pelaajat pystyivät nousemaan uudelle tasolle. Joulutauolla vire katosi ja nyt olemme olleet taas muutaman avainpelaajan varassa, kertoo joensuulaisvalmentaja Marko Tuononen.

Kamppailu kärkisijoista on katajalaisten mielissä, vaikkei ylöspäin pyritäkään hinnalla millä hyvänsä. Katse on kuitenkin suunnattuna kohti karsintasarjaa.

- Ei tässä vaiheessa voi olla muuta tavoitetta kuin nousukarsinnat, linjaa Tuononen ja toteaa lisäksi optimistisesti, että kaikki on vielä mahdollista.

Ensio Helimäki on pitänyt HoNsU:n vahvasti kärkitaistelussa mukana loukkaantumisista huolimatta.

- Kauden tilanne muuttui heti alussa, kun Salla Viitanen loukkaantui. Onneksi muut ovat nyt mukana ja saimme Anu Päivärinnan takaisin riveihin sairaslistalta. Tiukassa ja tasaisessa sarjassa jyväskyläläiset taistelevat tiukasti kärkisijoista. Karsintasarjan paikka on edelleen tavoitteenamme, Helimäki toteaa.

Jussi Syrjänen on luotsannut molemmat espoolaisryhmät mukaan taisteluun nousukarsintapaikoista. Nuori Akatemia on kivunnut sarjataulukossa ylöspäin pitkin kautta. Marraskuun puolivälin jälkeen Akatemia on voittanut Katajan, FoKoPon, Pinjan, HoNsU:n, SBG:n ja Puhuttaret. Tappiosarakkeeseen on tullut samaan aikaan vain yksi merkintä: viiden pisteen tappio vieraissa HoNsU:lle.

Syrjäsen toinen joukkue Pinja on pelannut vaihtelevalla kokoonpanolla. Vaikka kokoonpanon vaihdokset ovat heijastuneet yllätystappioina, Pinja taistelee silti tiukasti sarjan keskikastissa ja on väkevästi mukana kamppailussa SM-karsintasarjan paikoista.

Kauden makeimman voiton espoolaisjoukkue nappasi vuoden 2006 ensimmäisessä ottelussa. Siinä kokenut Pinja voitti selvänumeroisesti HNMKY:n aiheuttaen namikalaisille kauden ensimmäisen tappion. Valtavassa iskussa olevaa Pinjaa veikkaillaankin valmentajien parissa vahvaksi ehdokkaaksi nousukarsintoihin.

Kamppailu suorasta säilymisestä ja putoamiskarsintaan joutumisesta näyttäisi muodostuvan ToPo II:n ja Puhuttarien väliseksi mittelöksi. Täysin turvassa eivät kuitenkaan ole forssalaiset, joensuulaiset eivätkä espoolaiset. Myös Lahden SBG:llä on edelleen mahdollisuus nousta ylös suoran putoajan paikalta kohti taistelua karsintasarjapaikasta tai suorasta säilymisestä.

Nuorten läpimurto jatkuu

Ykkösdivisioona on toiminut perinteisesti ponnahduslautana aikuisten sarjoihin. Joka vuosi muutama juniori-ikäinen pelaaja tekee läpimurron naisten valtakunnallisiin peleihin.

- Naisten divarissa monet nuoret pelaajat saavat lisävastuuta, mikä auttaa heitä nopeasti eteenpäin, kiteyttää Katajan Marko Tuononen.

Viime kaudella esiin nousivat mm. Hongan Linda Hatakka, HoNsU:n Salla Viitanen sekä FoKoPon Emilia Ylinen. Tällä kaudella nuorten pelaajien esiinmarssin eturintamassa on ollut 1989-syntyneiden ikäluokka. Hyökkäyspelin taituri Aliisa Kivistö kuuluu jo nyt FoKoPon avainpelaajien joukkoon.

Helsingin NMKY:n Henna Salomaa on ollut tärkeä viimeistelevä voima joukkueen menestyksessä. Turun Riennon Noora Suomilammi on yllättänyt monet kypsällä pelillään. Mette Scheiman on herättänyt huomiota Akatemian lahjakkaan joukkueen työmyyränä. Nelikkoa vuotta nuorempi Kia Ignatius – Akatemiasta hänkin – on niin ikään divarikaudella kukkaan puhjenneita junioreita.

Vaikka monet 15-16–vuotiaat junioripelaajat ovat tehneet läpimurron tällä kaudella, ovat sarjan arvokkaimmat junioripelaajat vuoden tai kaksi heitä vanhempia. Viimeistä vuotta juniorisarjoissa pelaavat Maija Alasentie (HNMKY), Pia Salminen (HoNsU) ja Sofia Ukkonen (FoKoPo) ovat joukkueidensa aloitusviisikossa paikkansa vakiinnuttaneita menestyspelaajia.

Heidän rinnalleen on myös 1988-syntynyt Emilia Ylinen (FoKoPo). Peliminuuteilla mitattuna Alasentie on joukkueensa ykkönen ja Salminen kakkonen. Forssalaiskaksikko pelaa joukkueessaan toiseksi ja kolmanneksi eniten.

Nuorisoketjun esiinmarssin rinnalla on kokeneiden pelaajien rooli korostunut. Naisten ykkösdivisioona olisi kovin vaatimaton sarja, mikäli sieltä puuttuisivat joukkueitaan johtavat kotimaiset huiput.

- Tässä sarjassa tarvittaisiin vielä enemmän Anu Päivärinnan ja Erja Hakamäen tapaisia pelaajia, kommentoi monet koripallosarjat nähnyt Ensio Helimäki.

Seuraavien viikkojen aikana on syytä sännätä naisten ykkösdivisioonan lehtereille. Ratkaisuhetkien ei kannata antaa valua ohi. Kauden tärkeimmät ottelut pitää nähdä paikan päällä.

Tilastotähdet top 3

  • Tiina Aaltonen Kataja peliminuutit 37,3 min. / ottelu
  • Tiia Sallasmaa TuRi 18,7 pistettä ja 9,9 levypalloa / ottelu
  • Salla Nybäck (os. Järviluoma) Pinja vapaaheitot 34/40 (85,0%)

Juniori-ikäisten huippua top 3

  • Maija Alasentie HNMKY
  • Emilia Ylinen FoKoPo
  • Pia Salminen HoNsU

Yllätyksellisimmät joukkueet top 3

  • Kataja
  • Akatemia
  • ToPo II


Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_i_divisioona/
 
9.4.2024 21:37 Naisten I divisioona

BC Nokia tuuletti naisten I divisioonan voittoa – Turun NMKY kaatui jatkoajan jälkeen

Naisten I divisioonan loppuottelut päättyivät tänään Nunnavuoren palloiluhallilla, jossa BC Nokia voitti Turun NMKY:n jatkoajan jälkeen 66-74 (29-31, 62-62). Loppuottelut suoraan 2-0 voittaneella BC Nokialla on täten tie auki naisten Korisliigaan.

9.4.2024 12:30 Miesten I divisioona A

KorisTV välittää divisioonien huimat loppuratkaisut kotikatsomoihin

Kaikkien divisioonien kevään ratkaisupelit ovat katsottavissa osoitteessa KorisTV.fi. Naisten I divisioonassa ja miesten I divisioona B:ssä on avausfinaalit takana. Miesten I divisioona A:ssa puolestaan pelataan parhaillaan finaalipaikoista.

21.12.2023 14:00 Korisliiga

Kilpailuvuoden 2024–25 Korisliigojen sarjalisenssien hakijat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2024–25 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

26.11.2021 12:34 Pääjuttu

Susiladies-yhteistyöverkosto on aloittanut toimintansa

Nais- ja tyttökoripalloilun kehittämiseen keskittyvä yhteistyöverkosto on kokoontunut syksyn aikana kaksi kertaa ja seuraava tapaaminen on sovittu tammikuulle. Verkoston toiminnassa on ollut mukana ensimmäisessä vaiheessa päävalmentajat kymmenestä pääsarjojemme seurasta.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

1.10.2021 08:12 Naisten I divisioona

”Kovia pelejä tulossa” – Helmi Capitals ja tusinallinen muita joukkueita aloittaa naisten divarikauden sunnuntaina

Naisten I divisioona käynnistyy 13 joukkueen ja yhteensä kuuden ottelun voimin sunnuntaina 3. lokakuuta. Ykkösdivisioonan ennakossa paneudutaan ennakkoastelemiin ja Helmi Capitalsin projektiin päävalmentaja Santeri Savolaisen kanssa.

Näytä lisää vastaavia