FoKoPo ja Tarmo divarikauteen ennakkosuosikkeina

5.10.2011 Viime viikonloppuna alkaneeseen miesten I divisioonakauteen lähtevät ennakkosuosikkeina viime keväänä divarin välieriin edennyt Forssan Koripojat sekä Korisliigasta tippunut Porvoon Tarmo. Uutena joukkueena divarikahinoissa nähdään Tampereen Pyrinnön kehitysjoukkue sekä muutaman vuoden tauon jälkeen divarikartalle palannut Oulun NMKY.

Sami Ikävalko johtaa FoKoPon rynnistystä kohti liigaa.

Mikael Holme palaa kahden vuoden jälkeen Tarmon paitaan.

Reijo Ojanen kuuluu BC Jyväskylän nimimiehiin.

Villematti Kopio tuo Hongalle korintekovoimaa.

Timo Riihelä jatkaa BC Nokian keulahahmona.

Ura Basketilla on käytössään monta kokenutta pääsarjapelaajaa, kuten Sakari Salminen.

Joni Harjula takaa kullanarvoista kokemusta Pyrinnön kakkosjoukkueelle. Kuvat: Francois Perthuis, Matti O. Koskinen ja Matti Kuusela.

Vuosi sitten divarikauteen ehdottomana ennakkosuosikkina lähtenyt Forssan Koripojat tyrmistyi keväällä, kun Lapuan Korikobrat tiputti joukkueen välierävaiheessa otteluvoitoin 3-0. Uuteen kauteen FoKoPo on lähtenyt liiganousu mielessään ja viime kauden virheistä oppineena; päävalmentaja Ari Mikkola kertoo tuoreessa KORI-lehdessä, että FoKoPon kokoonpanon leveydestä on tingitty, jotta ryhmässä olisi entistä laadukkaampia pelaajia.

 

Uudistuneen FoKoPon laatuvaatimukset näkyvät erityisesti ulkomaalaisosastolla: pitkät miehet HL Coleman ja Baboucarr ”Boo” Bojang ovat osoittaneet taitonsa divari- ja liigakentillä jo monen vuoden ajan, jonka lisäksi BC Jyväskylän viime kauden teholaituri ja divarin parhaana amerikkalaisenakin pidetty Tracy Robinson on siirtynyt ”Tyykikylään”. FoKoPo odottaa paljon myös viime kauden tehomiehiltään Sami Ikävalkolta, Markus Moleniukselta ja Olli Kaunomäeltä.

 

FoKoPon lisäksi toinen divarikauden selkeistä ennakkosuosikeista on liigasta keväällä tippunut Porvoon Tarmo. Liigasta tippumisen jälkeen Tarmo ei tahtonut lähteä divariin jäähdyttelemään, vaan uusi päävalmentaja Petri Uronen on saanut jalkeille varsin kilpailukykyisen ryhmän. Tarmon selkärangan muodostavat kotimaiset konkarit Mikael Holme, Ville-Pertti Lind ja Esa Mäki-Tulokas 26 pääsarjakauden ja 1023 pääsarjaottelun kokemuksellaan – unohtamatta Mäki-Tulokkaan neljää kautta USA:n yliopistosarja NCAA:ssa.

 

Tarmon kokoonpanossa on kuitenkin leveyttä myös kärkikolmikon ulkopuolella. Lapualta siirtynyt kokenut amerikkalaislaituri Tyrwone Still, Keravalta siirtynyt pelinrakentaja Stefan Beatovic sekä välivuoden jälkeen paluun kasvattajaseuransa paitaan tekevä Kasimir Hytönen ovat Urosen rotaatiossa korkealla, unohtamatta 17-vuotiasta sentterilupaus Johnny Laakkosta.

 

Lapua ja Jyväskylä uudistuneet

 

Loimaan Korikonkareita vastaan pelatuissa divarifinaaleissa voiton päähän liigapaikasta jäänyt Lapuan Korikobrat koki kesällä merkittäviä pelaajamenetyksiä, kun koko lapualaisten ulkomaalaispakka meni uusiksi ja kotimaiset aloitusviisikon pelaajat Jussi Turja ja Kim Sivén lähtivät lakeuksilta.


Takaiskuista huolimatta Korikobrilla on jälleen koossa joukkue, jolla on täydet mahdollisuudet pelata liigapaikasta. Viime kaudella Korisliigan Kauhajoen Karhussa tasaisesti suorittanut amerikkalaislaituri Walter Baxley ja uudet tulokkaat Casey Reed ja Eric Williams kuuluvat uudistuneiden Korikobrien luottopelaajiin.

 

Korikobrien penkin päässä nähdään 28-vuotias pelaaja/valmentaja Ville Turja, joka nähtäneen pitkin kautta myös lapualaisjoukkueen aloitusviisikossa. Korikobrien kotimaisesta osastosta odotetaan Nokialta siirtyneen 19-vuotiaan Henri Jokisen esiinnousua.

 

Divarin välierissä Loimaan Korikonkarit väkevästi haastanut BC Jyväskylä on Lapuan tavoin menettänyt monta avainpelaajaansa. Amerikkalaislaituri Tracy Robinsonin lisäksi isoja minuutteja tahkonneet Antti Siimes, Niko Malinen, Tuukka Ahila ja Timo Naukkarinen ovat jättäneet BC Jyväskylän taakseen.


Täysin uusin kasvoin päävalmentaja Jari Laine ei kuitenkaan kauteen joudu, sillä liigakonkari Jarno Nissinen sekä divarin parhaisiin kotimaisiin pelaajiin kuuluva lahtelaiskasvatti Reijo Ojanen palaavat viime kaudesta. Myös nuorten maajoukkuepelaajien Jere Luoman ja Miikka Markkasen nimet on syytä painaa mieleen.

 

Honka luottaa tuttuun kaavaan, Äänekoskella uudet kuviot

 

Kaudesta 2006/07 asti miesten I divisioonaa pelannut Honka Akatemia muutti nimensä ytimekkääksi Tapiolan Hongaksi, kun Espoon Hongalta evättiin paikka Korisliigassa. Suuria muutoksia Hongan kokoonpanossa ei kuitenkaan nähty, sillä Jussi Syrjäsen valmentama joukkue aloittaa divarikauden tutuissa merkeissä laajalla ja nuorella (keski-ikä 18,8 vuotta) kokoonpanolla.

 

Honka vilisee tuttuun tapaan nuorten maajoukkuepelaajia, joista erityisesti Villematti Kopiolta, Daniel Dolencilta ja Kalle Naapilta odotetaan vastuunkantoa alkaneella kaudella. Ilman ”veteraaniavustusta” lupaukset eivät kuitenkaan tuleen joudu, sillä tutut Ilkka Sirola ja Panu Vertio sekä liigakentiltä vetäytyneet, jo kokeneiksi liigajyriksi laskettavat Anselmi Vanjoki ja Tero Laitinen tuovat kokemusta ryhmään. Tapiolan Hongan kotiottelut ovat viime vuosien tapaan maksuttomia yleisölle.

 

Äänekosken Huiman pakka meni BC Jyväskylän ja Lapuan Korikobrien tavoin pitkälti uusiksi. Uutena pelaaja/valmentajana perinteikkäässä koripallopitäjässä nähdään aiemmin mm. Porvoon Tarmoa ja Keravan Energia Teamia edustanut amerikkalaislaituri Justice Graham. Vanhana tuttuna palasena Huimaa edustaa myös äänekoskelaisyleisön sormensa ympärille sähäkkyydellään viime kaudella kietonut Treylon Manning.

 

Grahamin ja Manningin lisäksi joukkueen amerikkalaisosastolla nähdään sentteri John Britton. Suomalaisosastolla Huiman menestystoiveet kulminoituvat pitkälti FoKoPosta siirtyneeseen Tuomas Viertolaan sekä laituri Sami Kajanderiin. Myös 16-vuotiaiden poikien maajoukkuelupaus Jarmo Ueckerilla on kaikki edellytykset astua miesten saappaisiin.

 

Nokia ja Säynätsalo yllätyskelpoisia

 

BC Nokia vietti lähes koko pitkän kesän hiljaiseloa, mutta pari viikkoa ennen kauden alkua Nokialla uutisoitiin pitkään ToPon taustoilla viettäneen Ville Tuomisen astumisesta joukkueen päävalmentajan virkaan.

 

Tuominen tuo Nokialle kaksi uutta amerikkalaispelaajaa, Darren Townesin sekä Gerald Januaryn, jotka ovat osoittaneet osaamisensa. Konkarit Timo Riihelä ja Mikko Ovaska sekä lupaava Tomi Kankaanpää tuovat oman osaamisensa Tuomisen ryhmään. Nokialaisyleisöä hemmotellaan myös läpimurtoaan tekevillä nuorilla lupauksilla, sillä Tomi Papinoja ja lennokas Shawn ”Garcian poika” Hopkins ovat ehdolla rotaatiominuuteille jo alkukaudesta.

 

Viime kaudella divarin yllättäjiin kuulunut Säynätsalon Riento on saanut koolle jälleen iskukykyisen nipun. Päävalmentaja Teemu Särkkä luottaa tuttuun, sillä Suomessa jo aiemmilla kausilla kunnostautunut Eryk Thomas tekee paluun Säynätsalon katukuvaan.

 

Thomasin lisäksi SäyRi:n kärkinimiin kuuluvat 208-senttinen korinalusjässikkä Kenneth Cooper, Huimasta siirtynyt Sami Mäntymaa sekä viime kaudesta tutut Kosti Naukkarinen ja Eetu Nieminen.

 

Kaarinalla nimivahva rinki, Oulussa koripallobuumin alku

 

Perinteikäs Ura Basket Kaarinasta on lähtenyt divarikauteen kahden uuden amerikkalaispelaajan, Eze Andrewsin ja Lionel Greenin voimin sekä uuden päävalmentaja Antti Saarisen komennossa.

 

Ura Basketin kokoonpano on pitkälti viime kausilta tuttu nippu Turun ja Kaarinan ympäristöstä kootuista entisistä pääsarjapelaajista. Merkittävää liigakokemusta Ura Basketista löytyy Sakari Salmiselta, Jan-Axel Alangolta, Petri Kalliolta sekä tarkkakätiseltä Niilo Lehtilältä. Nuorista pelaajista Erkka Lahti on esiintynyt edukseen ikäluokkansa maajoukkueissa.

 

Uutena joukkueena divarissa nähdään pitkään II divisioonaa pelannut Oulun NMKY. ”Ynniä” valmentaa Juha Valkama, joka valmensi Loimaan Korikonkareita II- ja I divisioonissa 2007–10. Valkama on rekrytoinut Pohjois-Pohjanmaalle myös kolme amerikkalaispelaajaa Brian Moultrien, Josh Noffletin ja Lloyd Phillipsin muodossa.

 

ONMKY:n viime kauden nousun kotimaisista takuumiehistä ovat poissa mm. Jari Vanttaja sekä Nanayaw Awuah Addae, mutta kokemusta riittää silti: Juho Teppo, Santtu Keinonen ja Jyri Laakso palaavat oululaisseuran edustusjoukkueeseen voitokkaan viime kauden jälkeen, jonka lisäksi Valkamalla on käytössään myös nuoren maajoukkuepelaaja Aleksi Kemppaisen muodossa. Oulussa eletään orastavaa koripallobuumia, ja Oulun urheilutalo tulee olemaan vaikea pelipaikka mille tahansa vierasjoukkueelle.

 

Akatemiajoukkueet päänahkojen jahdissa

 

I divisioonassa nähdään kaudella 2011/12 myös kaksi Korisliigaa pelaavan joukkueen kehitysjoukkuetta: Helsinkiläisen ToPon kakkosjoukkue ToPo Akatemia sekä hallitsevan Suomen mestari Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkue Pyrintö II.

 

Viime kaudella TomPon nimellä I divisioonaa pelannut ToPo Akatemia on saanut penkkinsä päätyyn rutinoituneen päävalmentajan Eero Nikkarisen muodossa. Helsinkiläisjoukkueen ainoana ulkomaalaisvahvistuksena nähdään kokenut Kuuban maajoukkuetakamies Alexis Lavastida Lee.

 

ToPo Akatemian kotimainen kokoonpano on laaja ja lupaava. Hongasta siirtynyt Sauli Silvonen ja konkarisentteri Harri Hohteri tuovat joukkueelle kovuutta ja kokemusta. Lisäksi Nikkarinen saa peluutettavakseen nuorten maajoukkueista tutut pelaajat, kuten Joel Heinikosken, Juuso Kauppisen, Mika Nuolivirran sekä Joakim Jousiston.

 

Viime keväänä läntisestä II divisioonasta valtakunnalliseen I divisioonaan noussut tamperelainen Pyrintö II on myös saanut jalkeille vahvan joukkueen. Tero Hassisen valmentaman ryhmän konkariosastolle kuuluvat amerikkalaislaituri Brant Bailey ja miesten kaksinkertaiset Suomen mestarit Joni Harjula, Jari Pulkkinen, Pekka Setälä ja Jesse Niemi.


Pyrintö II:n muu kokoonpano osoittaa, että tamperelainen juniorityö on kantanut viime vuosina runsaasti hedelmää. Vakiopeliminuuteille ovat ehdolla nuoret lahjakkuudet kuten Severi Liljeberg, Osku Heinonen, Niko Mattila, Kristian Rasinaho sekä Miikka Marttinen.

 

Miten pelataan miesten I divisioona?

 

Kaudella 2011/12 miesten I divisioona pelataan 12 joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Aiemman kuuden joukkueen asemasta runkosarjan neljä parasta selviytyy pudotuspeleihin. Pudotuspelien voittaja nousee Korisliigaan kaudelle 2012/13.

 

Miesten divarista ei putoa alkaneella kaudella yksikään joukkue, vaan I divisioonakarsintojen neljä parasta täydentää joukkueiden kokonaislukumäärän 16:een. Divari jaetaan kaudeksi 2012/13 Divari A:han ja Divari B:hen, ja jako tehdään alkaneen pelikauden menestyksen perusteella.

 

I divisioonan Divari A tulee olemaan lohko Korisliigaan tavoitteleville joukkueille sarjanousuun valmistaviin sarjakriteerein. Divari B on puolestaan kehitysjoukkuepainotteinen lohko, jonka pääfunktiona on toimia pelaajien kehitysalustana sekä valtakunnallisiin sarjoihin nousseiden seurojen sopeuttamistasona.

 


 
20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

7.12.2020 15:00 Naisten Korisliiga

Pääsarjojen tulevien viikkojen otteluohjelma on varmistunut

Naisten Korisliigassa ja miesten sekä naisten divisioonissa pelataan otteluita kyseisenä ajanjaksona mutta ilman yleisöä.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

14.10.2020 14:15 Koripalloliitto tiedottaa

Pääsarjat pyörähtäneet käyntiin – tehdään ottelutapahtumasta yhdessä turvallinen

Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.

13.10.2020 11:30 Korisliiga

Korisliigassa ja muissa koripallon pääsarjoissa katsojilta edellytetään jatkossa kasvomaskin käyttöä

Suomen Koripalloliitto on päättänyt tarkentaa ohjeistusta kasvomaskin käytöstä ottelutapahtumissa koronapandemian aikana.

3.8.2020 10:00 Korisliiga

Ruudusta pääsarjakoriksen uusi koti – Koripalloliitto ja Nelonen Media solmivat mittavan mediakumppanuuden

Korisliiga ja kaikki muut suomalaisen aikuiskoripallon pääsarjat siirtyvät Nelonen Median omistamaan Ruutuun monivuotisella sopimuksella.

27.7.2020 10:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan sekä miesten ja naisten I divisioonien otteluohjelmat julkaistu kaudelle 2020-21

Naisten Korisliigan ja naisten sekä miesten I divisioonien otteluohjelmat kaudelle 2020-21 on julkaistu. Naisten Korisliiga käynnistyy 8.10. Sekä naisten että miesten divisioonat starttaavat lokakuun puolessa välissä.

16.6.2020 18:45 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2020-21 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

18.10.2019 09:00 Korisliiga

Elisa Viihde Sport vapaassa katselussa sunnuntaista perjantaihin – tarjolla huimat 33 ottelua!

Elisa Viihde Sport -kanavat sekä -kirjasto ovat vapaassa katselussa 20.-25.10., kun televisioviikko tuo huippukoripallon kaikkien katsottavaksi.

9.10.2019 13:07 Korisliiga

Elisa Viihteeltä lähemmäs 900 kotimaista koripallo-ottelua

Tällä kaudella Elisa Viihde näyttää Korisliigan ja miesten I divisioona A:n lisäksi naisten Korisliigan ja I divisioonan sekä miesten I divisioona B:n kaikki runkosarja- sekä pudotuspeliottelut.

12.8.2019 15:55 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan ja divarien otteluohjelmat julkaistu kaudelle 2019-20

Naisten Korisliigan ja naisten sekä miesten I divisioonien otteluohjelmat kaudelle 2019-20 on julkaistu. Naisten Korisliiga käynnistyy 26.9. Divisioonat starttaavat lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Näytä lisää vastaavia