Hilke Pentti

Syntynyt: 1940. Kasvattajaseura: Turun NMKY. Ansioitunut kansainvälinen erotuomari ja myöhemmin FIBA:n komissaari.

  • SM-sarjassa 227 tuomittua ottelua.
  • Pelaajana SM-sarjassa 35 ottelua, joissa 387 pistettä.
  • Päävalmentajana SM-sarjassa Turun NMKY:ssä 1972-1973, tuloksena yksi Suomen mestaruus ja yksi cup-mestaruus.
  • Lisäksi toiminut erotuomarikouluttajana ja Koripalloliton liittohallituksen jäsen 1969-1978.
  • Komissaarina kansainvälisesti 22 vuotta ja Suomen pääsarjoissa 33 vuotta.

"1956 pelasin ensimmäisen kauteni 16-vuotiaana miesten SM-sarjassa. Pelit pelattiin Turun pitkässä tennishallissa. Kauden päätteeksi putosimme Suomi-sarjaan, josta nousimme takaisin SM-sarjaan 1959. Olimme silloin noin 20-23-vuotiaita eli aika nuoria keski-iältä. Tuohon aikaan ei juurikaan kansainvälisiä pelejä pelattu, mutta itse pääsin Suomen NMKY:n Urheiluliiton mukana pelaamaan NMKY:n Euroopan mestaruuskilpailuja kolmesti pelaamaan mm. Amsterdamiin, Karlsruheen ja Lontooseen. Ne olivat hienoja kokemuksia."

"Vierumäen valmentajakurssit toimivat sykäyksenä kohti lyhyttä valmentajauraani. Kävin vuonna 1957 ensimmäisen koripallovalmentajakurssini, jossa yksi kurssitettava oli presidentti Martti Ahtisaari. Vuonna 1959 Kallu Tuominen kutsui valmentajaksi juniorikurssille Vierumäelle, jossa toimin kolmantena valmentajana. Pikkuhiljaa sain käskyn, että hoida kurssi yksin. Siitä alkoi kehittyä vastuu. TuNMKY nousi 1972 mestaruussarjaan ja minua kysyttiin valmentajaksi joukkueeseen. Minulla oli yksi ainoa ehto, että sen kauden jälkeen minua ei kysytä jatkamaan. Meillä oli hurjan hyvä joukkue, jolla voitimme Suomen mestaruuden ja Cup-mestaruuden samalla kaudella. Turkuun syntyi silloinen "Susijengi-ilmiömäinen" koripallohuuma. Kupittaan urheiluhalli oli meille selvä kotikenttä ja ensimmäinen jenkkipelaaja Donald Crenshaw oli näyttävä pelaaja. Meillä oli useammassa ottelussa kauden aikana enemmän väkeä kuin TPS:n jääkiekossa samaan aikaan."

"Tuomarihommat alkoivat pelaamisen ohessa. Aina jonkun piti koulupeleissäkin tuomita ja se homma alkoi kiinnostaa jo siinä vaiheessa. Ensimmäinen Sm-sarjaotteluni oli 1961 Turun Riento vs Tampereen Pyrintö. Edellisenä iltana olin pelaajana TuNMKY:n paidasa pelannut Pyrintöä vastaan Tennishallissa. Se kuvasi hyvin tuota aikaa, samat henkilöt pelasivat ja valmensivat. Koulutusta ei juurikaan ollut. Sana vain levisi tuomarikollegoilta, että tuo kaveri voisi pärjätä. Testejäkään ei ollut. Minulla oli heti alusta alkaen into olla kansainvälinen tuomari ja ilmoitin tämän liittoonkin. Vuoden 1964 olin Ruotsissa ja vuonna 1965 järjestettiin kansainvälinen klinikka Frankfurtissa, jossa suoritin ensimmäisen kv-valmentajalisenssini."