Hakala Lea

Syntynyt: 15.3.1960. Pituus: 183 cm. Kasvattajaseura: Sampo Basket. EM-kisojen korintekijäykkönen vuonna 1981.

  • Pelasi neljälle vuosikymmenelle ulottuneen aktiiviuransa aikana 251 naisten maaottelua ja voitti 16 naisten Suomen mestaruutta. Molemmat lukemat ovat Suomen koripalloennätyksiä – kummatkin sukupuolet huomioiden.
  • Heitti urallaan 10 308 pistettä ja voitti sarjan korikuningattaruuden kahdeksan kertaa (paras kausi 1980/81, keskiarvo 30,9).
  • Edusti kaudesta 1975/76 lähtien Suomessa Lahden Sampoa, Lappeenrannan NMKY:ta, Forssan Alkua, Pussihukkia sekä Panttereita.
  • Suomi-paidassa Hakala johdatti Suomen kolmesti EM-lopputurnaukseen. Vuonna 1981 hän oli Italiassa pelattujen EM-kisojen korintekijätilaston ykkönen 18,9 pisteen keskiarvollaan. Myöhemmin hänet valittiin Euroopan joukkueeseen.
  • SM-sarjakoripallon lisäksi Hakala on pelannut yliopistokoripalloa USA:ssa sekä ammattilaisena Italian sekä Espanjan pääsarjoissa.
  • USA:ssa kaudella 1982-83 (Maryland University), Italiassa kaudella 1983-84 (Pescara), Espanjassa kausina 1988-92 (El Almendro Madrid, Canoe Madrid, Lugo, Universitari Barcelona).

Maajoukkueura

Ensimmäisen aikuisten maaottelun Lea Hakala on pelannut Ruotsia vastaan vuonna 1975, vasta B-juniori-ikäisenä. Seuraavana vuonna (1976) oli B-tyttöjen EM-kilpailut, joka oli tärkeä kansainvälisen kokemuksen antaja niin Hakalalle kuin koko joukkueelle, josta suuri osa pelasi myös nuorennusleikkauksen kokeneessa Eero Saarisen johtamassa naisten maajoukkueessa. Nuorten ja aikuisten maaotteluiden kautta karttunut kokemus uran alussa oli yksi tärkeä osatekijä naisten pääsylle EM-kilpailuihin vuonna 1980.

Erittäin korkealle arvostettava saavutus koitti 1981 EM-kilpailuissa, jossa Hakala valittiin kisojen jälkeen Euroopan joukkueeseen. Kisoissa hän oli paras korintekijä keskiarvolla 18,7. Euroopan joukkue pelasi Neuvostoliittoa vastaan näytösottelun kisojen lopuksi. Kovana valokuvaajana Lea napsi kuvia tapahtumastakin ja lähetteli muille pelaajille kuvia kisojen jälkeen. Näin myös pääsi tutustumaan ja luomaan ystävyyssuhteita eri maiden pelaajiin.

Lea Hakala seuraa 1980-luvun naistenmaajoukkuekaksikon, Eero Saarisen ja Jukka Mantereen, opastusta.

Kansainvälisillä kentillä

1982 Lea Hakala lähti kesätöihin Yhdysvaltoihin yliopistojen kesäleireille tutustumismatkalle ja samalla näytille valmentajille. Sattumien kautta Hakala päätyi itärannikolle Marylandiin, jossa opiskelumahdollisuudet olivat laajat. Vuosi amerikkalaista yliopistokoripalloa oli erittäin tärkeä kokemuspohja, jota eurooppalaiset valmentajat arvostivat. Hänelle avautui yliopistokokemuksen myötä paikka seuraavalle kaudelle 1983-84 italialaisessa Pescaran joukkueessa. Tämän vuoden jälkeen Hakala palasi Suomeen suorittamaan opinnot loppuun, ja pelasi Sampo-Basketissa, jonka toimistossa myös työskenteli opettajan työn ohella.

Vuonna 1988 tuli tarjous Espanjasta, jossa Lea Hakala pelasi neljä vuotta, neljässä eri seurassa. On huomattava, että tuohon aikaan ei tunnettu EU-pelaajasääntöä vaan Hakala oli aina joukkueensa toinen pelaaja ulkomaalaiskiintiöstä – toinen oli poikkeuksetta jenkkipelaaja.

Kotimaan kentillä

Lea Hakala aloitti koripallon Lahden Sammossa 12-vuotiaana, perheen muutettua Lahteen Porista. Juniorijoukkuetta valmensi pitkään Sammossa vaikuttanut Anja Eskola. Yleisurheilu ja telinevoimistelu seurasivat koripallon mukana Lean harrastuksina 16-vuotiaaksi saakka luoden monipuolisen urheilutaustan tulevalle huippu-urheilijalle.

Sampo oli aktiivinen seura, joka järjesti turnausmatkoja mm. Ruotsiin ja Tsekkoslovakiaan, joka osaltaan tarjosi jo juniori-iässä kansainvälisiä kokemuksia ja sitä kautta lisämotivaatiota pelaajille. Lisänsä toi myös seuran leiripäivät, joissa harjoittelivat kaikki seuran pelaajat, niin pojat kuin tytötkin, yhdessä.

Jyväskylän liikuntatieteellisessä opiskellessaan (opinnot alkoi 1979) Lea Hakala pääsi arkisin harjoittelemaan HoNSU:n B-poikajoukkueen kanssa, vaikka pelasikin Sammossa.

Espanjan ammattivuosien jälkeen 1992 Hakala pelasi pitkän jakson Forssan Alussa, jossa oli hyvin samantyyppinen ilmapiiri ja talkoohenki kuin Lahden Sammossa oli ollut aikanaan. Menestysvuodet seurasivat toisiaan, vaikka seura vaihtuikin Panttereiksi. Vuosina 1993-2002 Hakala voitti Suomen mestaruuden kymmenen kertaa peräkkäin!