Miesten divari lähdössä joulutauolle Kauhajoen johdolla

18.12.2008 Miesten I divisioona on viimeistä kierrosta vaille puolimatkan krouvissa ja sarja on osoittautunut juuri niin tasaiseksi ja mielenkiintoiseksi kuin syksyllä uumoiltiinkin. Kukaan ei ole tappioitta ja tällä hetkellä karsijan paikalla olevalla Ura-Basketilla on koossa kolme voittoa. Kun joukkueet ovat pelanneet normaalia enemmän ristiin, kevätkaudesta on tulossa kutkuttava.

Yksi on kuitenkin ollut tasaisessa väännössä ylitse muiden. Kauhajoen Karhu jyrää vakuuttavasti kohti runkosarjan voittoa yhden tappion kärsineenä. Runkosarjan kaksi parastahan saavat vapaavuoron pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja Greg Gibsonin suojattien notkahdusta ei ole odotettavissa.

Karhu on ollut erittäin hyvä läpi syyskauden. Ainoa tahra tilastoihin tuli Nokialta, jossa se kärsi 98-92 tappion lokakuussa. Sen jälkeen se on lyönyt kaikki kilpailijansa ilman selittelyjä. Mikä Karhusta tekee tällä hetkellä sarjan parhaan joukkueen?

Ensimmäiseksi täytyy nostaa seuran tahtotila. Pohjanmaalla halutaan liigaan ja se näkyy kaikessa tekemisessä. Joukkue on rakennettu esimerkillisesti ja amerikkalaisosasto on sarjan laadukkain.

Pelinjohdosta vastaa Maurice Horton (16,3/6,3), laiturin paikalla on NBA-kokemusta omaava Eric Washington (22,6/9,9) ja korin alustaa hallitsee Brandon Polk (18,9/10,0).

Kolmella miehellä ei silti liigaan mennä. Kesän pelaajahankinnoissa Karhu oli aktiivinen, ja onnistunein veto oli kokeneen Roni Leimun houkutteleminen lakeuksille. Leimu (18,0/3,6) on säilyttänyt tasonsa illasta iltaan, ja tuo todellisen uhan kaaren (46,9 %) taakse. Kwamena Brace, Lasse Hintsala ja kumppanit täydentävät rosterin komeasti. Kun soppaan lisätään paljon työtä tekevä valmentaja Greg Gibson apulaisineen, liigakelpoinen paketti on kasassa. Karhun pudottaminen pudotuspeleissä ykköspaikalta tulee olemaan vaikeaa.

Kauhajoen jälkeen kilpajuoksu play-off -paikoista tulee olemaan armoton. Tällä hetkellä TOP-6-paikoissa ovat kiinni JKS Järvenpäästä (7-3), Salon Vilpas (6-3), BC Nokia (5-4), Tapiolan Honka (4-5) sekä Lapuan Korikobrat (4-5).

Tulevaisuus voi tosin muuttaa tilanteen hetkessä. Sijalla seitsemän on Äänekosken Huima (4-5), kaikki muut eli Loimaa, HNMKY, Jyväskylä ja Ura-Basket majailevat samassa voittosuhteessa (3-6). Yksikin voitto tai tappio voi muuttaa sijoitusta monta pykälää.

Pudotuspelien kynnyksellä

Nousijajoukkue Järvenpään JKS on ollut kauden ehdoton väriläiskä. Hyvän amerikkalaiskaksikon Magen McNeil (27,3/11,2) - Kevin Francis (22,5/11,5) avulla nuoren joukkueen lento on ollut tasaista. Järvenpäässä on onnistuttu yhdistämään opiskelu ja koripalloilu erinomaisesti ja JKS lieneekin sarjan eniten harjoitteleva joukkue. Urheilussa yleensä työnteko palkitaan.

Omien nuorukaisten kaartista lähes jokainen on vuorollaan noussut esille, ja se on hyvän joukkueen merkki. Suomalaisista tehokkaimmat ovat olleet yli kahdeksan pisteen keskiarvolla pelanneet Tuomas Viertola ja Matias Ojala.

Kolmantena oleva Vilpas tähtää myös tiukasti kahden parhaan joukkoon. JKS:n tapaan kolme tappiota kärsineen salolaisryhmän syyskausi on ollut vahvasti bussipainotteinen, sillä joukkue on esiintynyt vain kolmesti Salohallin parketilla. Amerikkalaistrio Aubrey Conerly-Quennell Green-Amani Daanish on ollut nuoren joukkueen selkäranka ottelusta toiseen.

Conerly on sarjan parhaita pelintekijöitä (3,9 syöttöä) aiheuttaen vastustajille virheitä. Vapaaheittomäärässä Conerly on sarjan ykkönen. Green on tasaisen hyvä joka alueella ja valtavasti töitä tekevä Daanish sarjan ykkönen levypalloissa.

Valmentaja Philip Dejworek onkin odottanut kotimaisten pelaajien esiinmarssia kolmikon rinnalle. Viitteitä paremmasta saatiin viime kierroksella Jyväskylästä, kun Lauri Tiainen ja Juhan Mikone paukuttelivat kovilla tehoilla kolmosiaan. Tuomas Tenkanen on ollut kotimaisen osaston tasaisin läpi kauden.

BC Nokian tilanne kauden kynnyksellä näytti vielä varsin aneemiselta, mutta sarjan käynnistyttyä hämäläiset ovat esiintyneet aivan eri malliin. Syykin löytyy helposti. Hyvät vahvistukset Matt Cooper, Matt Dlouhy sekä Jason Holmes ovat nostaneet nokialaiset vahvaksi pudotuspeliehdokkaaksi. Suomi-poikien ryhmästä ovat erottuneet etenkin Henri Jokinen ja Tomi Kankaanpää. Nokia vahvistui entisestään, kun lupaava Väinö Kuusela siirtyi Lahdesta keltamustiin.

Nokian ja Vilpas ovat vahvasti amerikkalaistehojen varassa. Nokian jenkkikolmikko on tehnyt 71,0/95,6 pistettä, Vilppaan vastaavat lukemat ovat 59,6/81,3.

Viidentenä majaileva Honka luottaa päinvastoin kotimaisuuteen. Matt Williams (20,7) on ainoa ulkomaalaisapu ja Jussi Syrjäsen voittosarakkeen koko on pitkälti kiinni Espoon Hongan pelaajatarpeesta.

Nuori takamieslupaus Antto Nikkarinen on sarjan ainoa tripla-tuplamies (20 pistettä/10 levypalloa/10 syöttöä Jyväskylää vastaan). Kokeneet Olli Nikitin (12,2) ja Antti Raami (12,7) ovat edelleen kovaa valuuttaa divarin parketeilla. Nuorista tehokkaimmin ovat onnistuneet Sasu Salin (9,3), Petri Heinonen (7,3) ja Samuli Vanttaja (7,5).

Viimeinen pudotuspeliviivan yläpuolella oleva joukkue on takaisin voittojen tielle palannut Korikobrat. Honka kaatui vieraissa kahdeksalla pisteellä ja viimeksi Loimaa kotona 18 pisteellä. Lapualla on sarjan kovin viiden miehen tehonyrkki. Tyrwone Still (15,2), Kyle Carhart (17,8), Toni Raiski (16,4), Jussi Turja (15,1) sekä loukkaantuneen Boo Bojangin tilalle Vantaan raunioilta hankittu Marko Piplovic (19,5) pitävät huolen korinteosta.

Lapuan ongelmat ovatkin olleet enemmän vieraskentillä. Nöyryyttävin vierailu oli Nokialle, josta pohjanmaalaiset lähtivät 119-76-tappio niskassa kotimatkalle.

Pudotuspeleihin mielivät

Sarjan peräpäässä käydään myös hurjaa taistelua. Yksikään joukkue ei putoa Pussihukkien luopumisen johdosta suoraan, viimeiseksi sijoittunut joutuu karsintoihin II divisioonan parhaiden kanssa. Tällä hetkellä play-offsien alapuolella Äänekosken Huimalla on neljä voittoa, kaikilla muilla kolme.

Huima pelaa monen muun tavoin kolmella ulkomaalaisella. 208-senttinen Ted Morris, ex-Vilpas Justice Graham sekä loukkaantuneen Jason Hartfordin tilalle lennätetty Allen Morill muodostavat selkärangan, jota laaja korimainen rinki tukee.

Huima on siitä erikoinen joukkue, että tehomies ei olekaan ulkomaalainen. Elämänsä kautta pelaava Reijo Ojanen on nakuttanut 17,8 pistettä ottelua kohden. Isokokoinen Morris on levypalloykkönen 12,1 irtopallolla. Sarjan kokenein valmentaja Markku Ranta pitää huolen, että otteet eivät pääse repsahtamaan. Keskisuomalaiset eivät ole kärsineet murskatappioita, toisaalta eivät ottaneet murskavoittojakaan.

Tasaisen loppukvartetin kärjessä on täydellisen muodonmuutoksen kokenut Korikonkarit. Sananlaskun mukaan ei yksi pääsky kesää tee, mutta yksi Anthony Davis voi muuttaa tappioputken voittoputkeksi. Loimaa aloitti sarjan Jonathan Heardin ja Eryk Thomasin voimin (0-5). Pussihukkien nurinmenon myötä valmentaja Juha Valkama sai oivan lisän rosteriinsa Anthony Davisin muodossa ja Loimaa voitti kolme ottelua putkeen. Nousijaryhmän lento katkesi vasta viime kierroksella Lapualla.

Tehot keskittyvät kieltämättä amerikkalaisten ympärille, pisteitä urheilullinen kolmikko on tehtaillut keskimäärin 67,5 per ottelu. Lasse Forsman on noussut kotimaisen kaartin takuumieheksi.

Perinteinen Helsingin NMKY pelaa sarjan pienimmällä budjetilla. Ulkomaalaisia on kolme, mutta heidät on hankittu hieman eri perustein kuin muissa divarijoukkueissa. LaTrice Little suuntasi pääkaupunkiin Tampereen ja Lapuan kautta, Jose Dominques de Villar ja Dmitri Kraznotzhon pelaavat enemmän rakkaudesta koripalloon. HNMKY on toinen joukkue, jonka ykköstykki on kotimainen. Sauli Silvonen on sarjan paras kotimainen korintekijä 20,1 pisteen keskiarvolla.

Sarjan alisuorittaja on syksyn perusteella BC Jyväskylä, jonka pelit ovat sujuneet viime aikoina mollivoittoisesti. Plussapuolella on uskomaton 66-94 vierasvoitto vaikeasta Järvenpään salista, vastapainona heti perään kotiromahdus Hongalle 65-96. Kun jatkoksi tulivat vielä häviöt Loimaalle ja Vilppaalle, Ilja Saralahden joukot ovat valuneet karsintaviivalle. Peli pyörii paljon Joe Jacksonin ja Johan Collinsin ympärillä. Antti Siimes on terveenä ollessaan tärkeä lenkki BC:lle, myös Timo Naukkarisen kokemusta tarvitaan nostamaan keskisuomalaiset takaisin voittokantaan.

Karsijan paikalla on Ura-Basket, joka voittaa tai kaatuu pitkälti taitavan Armondo Surrattin mukana. Energinen Surratt on sarjan ykkönen pisteissä (28,5), syötöissä (4,6) ja riistoissa (3,5). Vastapainoksi paljon pelaavalle takamiehelle (38.58 min) tulee menetyksiä (5,4) enemmän kuin muille.

Derrick Crayton pelasi kuusi ottelua alkusyksystä, lähti visiitille Espanjaan, mutta palasi takaisin Kaarinaan. Miehen jatko Ura-paidassa on vielä auki. Sakari Salminen on kotimainen ykkönen (11,8), Tero Koskea (10,6) ei edelleenkään kannata jättää vartioimatta kolmoskaaren taakse.

Sarjan viimeinen kierros ennen joulua: to 18.12 Loimaa - Ura-Basket, su 21.12 Karhu - BC Jyväskylä, Honka - BC Nokia, Huima - HNMKY, Vilpas - Lapua. JKS on jo päättänyt syyskierroksen.Lisätietoja: http://www.basket.fi/
 
4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Tuukka Jaakkola yliopistoparketeille Cal Polyyn

HBA-Märskyn sentteri Tuukka Jaakkola, 18, siirtyy tulevaksi kaudeksi NCAA-kentille Cal Polyn yliopistoon. Viimeiset kolme kautta HBA-Märskyssä pelannut 207-senttinen Jaakkola tehtaili Divari A:ssa kaudella 2017/18 keskimäärin 6,0 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden.

Andre Gustavson sitoutunut Richmondin yliopistoon

HBA-Märskyn Andre Gustavson, 18, on tehnyt sitoumuksen Richmondin yliopiston kanssa. Suomen nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo tehtaili päättyneellä kaudella Divari A:ssa HBA-Märskyn riveissä keskimäärin 11,6 pistettä, 3,0 levypalloa ja 2,5 syöttöä ottelua kohden.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

Ura Basket hurjasteli Divari-A:n mestaruuteen

Kaarinan Ura Basket juhlii miesten I divisioona A:n mestaruutta. Joukkue kaatoi finaalisarjan neljännessä ottelussa perjantaina HBA-Märskyn numeroin 106–87.

LoKoKo Bisons juhlii miesten I divisioona B:n voittoa

Loimaan LoKoKo Bisons otti torstaina kolmannen voiton Helsingin NMKY:stä miesten I divisioona B:n finaaleissa. 97–70-voitolla loimaalaiset pääsivät juhlimaan sarjan mestaruutta ja nousua I divisioona A:han.

Ura Basket haki toisen voiton Divari-A:n finaaleissa

Kaarinan Ura Basket kävi hakemassa keskiviikkona toisen kiinnityksen miesten I divisioona A:n mestaruuteen. Ura kairasi tasaisen kamppailun lopuksi 91–81 -voittoon.

9.4.2018 Ajankohtainen

Catz II ja Tapiolan Honka lunastivat sarjapaikat I divisioonien nousukarsinnoissa

Viikonloppuna pelatuissa nousukarsinnoissa Catz II varmisti nousukarsinnoissa sarjapaikan naisten I divisioonaan. Miesten I divisioona B:hen nousee Tapiolan Honka.

LoKoKo Bisons toiseen voittoon Divari-B:n finaaleissa

Loimaalainen LoKoKo Bisons otti toisen voiton miesten I divisioona B:n finaaleissa maanantaina. Loimaalaiset kaatoivat ottelun loppumetreillä Helsingin NMKY:n numeroin 84–80.

HBA-Märsky tasoitti Divari-A:n finaalisarjan

HBA-Märsky kairasi lauantaina voittoon miesten I divisioonan toisessa finaalikamppailussa Kaarinan Ura Basketin vieraana. Ottelu päättyi helsinkiläisten 94–84-voittoon.

Helsingin NMKY tasoitti Divari-B:n finaalisarjan

Helsingin NMKY otti perjantaina revanssin LoKoKo Bisonseista miesten I divisioona B:n finaalisarjassa. Helsinkiläiset voittivat ottelun kotikentällään numeroin 89–77.

Ura Basket ryöstöretkellä Divari-A:n finaalisarjan avauksessa

Miesten I divisioona A:n finaalit käynnistyivät torstaina Kaarinan Ura Basketin hakiessa ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen HBA-Märskyn kotihallista. Finaaliottelu päättyi Ura Basketin 108–98-voittolukemiin.

4.4.2018 Haastattelu

HBA-Märsky kohtaa Ura Basketin Divari-A:n finaalisarjassa

Miesten I divisioona A huipentuu torstaina käynnistyvään finaalisarjaan HBA-Märskyn ja Ura Basketin välillä. Joukkueiden päävalmentajat uskovat, että finaalisarjassa kohtaa kaksi samanhenkistä joukkuetta.

Helsingin NMKY haastaa LoKoKo Bisonsin Divari-B:n finaaleissa

Miesten I divisioona B:n finaaliottelut käynnistyvät tiistaina 3. huhtikuuta. LoKoKo Bisons rymisteli loppuotteluihin voittamattomana pudotuspeleissä. Helsingin NMKY aurasi tien finaaliotteluihin haasteellisemman sarjan kautta kaatuen pudotuspeliurakan aikana kahdesti.

Helsingin NMKY Divari-B:n finaaleihin

Helsingin NMKY nappasi miesten I divisioona B:n finaalipaikan torstai-iltana. HNMKY:n välierien kolmas voitto Munkkiniemen Kisapoikia vastaan päättyi numeroin 74–69.

HBA-Märsky trilleriottelulla Divari-A:n finaaliin

Miesten I divisioona A sai ensimmäisen finaalijoukkueensa tiistaina kun HBA-Märsky punnersi 86–84 -voittoon Kristika Turusta. Toisessa välieräparissa Ura Basket nousi voittoon Torpan Pojista lukemin 93–86.

HNMKY:lle toinen kiinnitys Divari-B:n finaalipaikkaan

Helsingin NMKY punnersi tiistai-illassa Munkkiniemen Kisapoikien ohi 71–63-voittoon. NMKY johtaa voiton myötä välieräsarjaa 2–1.

LoKoKo Bisons Divari-B:n finaaleihin

LoKoKo Bisons kaatoi Karkkilan KaU Koriksen maanantaina kolmannen kerran miesten I divisioona B:n välierissä lukemin 97–87. Loimaalaiset jatkavat voiton myötä kautta finaaliotteluissa.

MuKi tasoitti Divari-B:n välieräsarjan – LoKoKo Bisons toiseen voittoon

Munkkiniemen Kisapojat venyi lauantaina 103–102-voittoon Helsingin NMKY:stä tasoittaen välieräsarjan 1–1:een. Toisessa ottelusarjassa Loimaan LokoKo Bisons otti toisen voiton Karkkilan KaU Koriksesta numeroin 83–76.

HBA-Märsky ja Torpan Pojat voittoihin Divari-A:n välierissä

HBA-Märsky tarjosi tehokkaan comeback-voiton lauantaina miesten I divisioona A:n toisessa välieräottelussa Kristika Turkua vastaan. Ottelu päättyi helsinkiläisten 81–77-voittoon. Toisessa välieräparissa Torpan Pojat tasoitti välieräsarjan Ura Basketia vastaan 97–76-voitolla.

Näytä lisää vastaavia